A görögdinnye rengeteg citrullint és likopint tartalmaz, két olyan jótékony hatású növényi vegyületet, amelyek alacsonyabb vérnyomást, jobb anyagcsere-folyamatokat és az edzés utáni izomfájdalmak mérséklését eredményezik.
A görögdinnye (Citrullus lanatus) a tökfélék családjába tartozó, nagy méretű, édes gyümölcs, amely eredetileg Dél-Afrikából származik. Gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít. Rokonai a sárgadinnye, a cukkini, a sütőtök és az uborka.
A görögdinnye rengeteg vizet és tápanyagot, ugyanakkor nagyon kevés kalóriát tartalmaz, és rendkívül frissítő hatású. Ezenkívül rengeteg citrullint és likopint is tartalmaz, két hatékony növényi vegyületet, amelyek kiváló tápanyagforrások.
A lédús dinnye fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, többek között alacsonyabb vérnyomást, jobb inzulinérzékenységet eredményezhet, és csökkentheti az izomfájdalmat. Bár a görögdinnyét túlnyomórészt frissen fogyasztják, le is fagyasztható, gyümölcslé készíthető belőle, vagy turmixokhoz adható.
Tápértéke
A görögdinnye főleg vízből (91%) és szénhidrátból (7,5%) áll. Szinte egyáltalán nem tartalmaz fehérjét vagy zsírt, és nagyon alacsony a kalóriatartalma. 100 gramm nyers görögdinnye tápanyagtartalma a következő:
Energia: 30 kcal
Víz: 91%
Fehérje: 0,6 gramm
Szénhidrát: 7,6 gramm
Cukor: 6,2 gramm
Rost: 0,4 gramm
Zsír: 0,2 gramm
Szénhidrát
A görögdinnye csészénként (152 gramm) 12 gramm szénhidrátot tartalmaz. E szénhidrátok többnyire egyszerű cukrok, például glükóz, fruktóz és szacharóz.
A görögdinnye kis mennyiségű rostot is tartalmaz. Glikémiás indexe (GI) – amely azt mutatja, hogy az ételek milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintet étkezés után – a görögdinnye esetében ez 72-80 között mozog, ami magasnak számít.
Egy-egy adag görögdinnye azonban viszonylag kevés szénhidrátot tartalmaz, így fogyasztása nem befolyásolja jelentős mértékben a vércukorszintet.
Rostok
A görögdinnye csekély rostforrásnak számít, mivel mindössze 0,4 grammot tartalmaz 2/3 csészénként (100 gramm).
Vitaminok és ásványi anyagok
A görögdinnye remek C-vitamin-forrás, emellett számos más vitamin és ásványi anyag kiváló forrása.
- C-vitamin: ez az antioxidáns nélkülözhetetlen a bőr egészsége és az immunrendszer működése szempontjából.
- Kálium: ez az ásványi anyag fontos a vérnyomás szabályozásához és a szív egészségéhez.
- Réz: ez az ásványi anyag leginkább a növényi táplálékokban fordul elő, és gyakran hiányzik a nyugati étrendből.
- B5-vitamin: más néven pantoténsav, ez a vitamin valamilyen mennyiségben szinte minden élelmiszerben megtalálható.
- A-vitamin: a görögdinnye béta-karotint tartalmaz, amelyet a szervezet A-vitaminná tud alakítani.
Egyéb növényi vegyületek
A görögdinnye más gyümölcsökhöz képest gyenge antioxidáns-forrásnak számít. Gazdag azonban a citrullin nevű aminosavban és likopin nevű antioxidánsban, amelyek számos egészségügyi előnnyel bírnak.

Citrullin
A görögdinnye a citrullin nevű aminosav leggazdagabb ismert étrendi forrása. A legnagyobb mennyiség a gyümölcshúst körülvevő fehér héjban található. A szervezetben a citrullin az esszenciális aminosavvá, argininné alakul át.
Mind a citrullin, mind az arginin fontos szerepet játszik a nitrogén-oxid szintézisében, amely az erek tágításával és ellazításával segít csökkenteni a vérnyomást.
Az arginin számos szerv – például a tüdő, a vese, a máj, az immunrendszer és a reproduktív rendszer – számára is fontos, és bizonyítottan elősegíti a sebgyógyulást. A görögdinnye leve remek citrullinforrás, és jelentősen megnövelheti mind a citrullin, mind az arginin mennyiségét a vérben.
Bár a görögdinnye az egyik legjobb étrendi citrullinforrás, egyszerre körülbelül 15 csészényit (2,3 kg) kellene elfogyasztani ahhoz, hogy kielégítsük az arginin napi ajánlott bevitelét.
Likopin
A görögdinnye a legismertebb friss likopinforrás, amely a vörös színéért felelős erős antioxidáns. Valójában a friss görögdinnye jobb likopinforrás, mint a paradicsom. A vizsgálatok szerint a friss görögdinnye leve hatékonyan emeli a vér likopin és béta-karotin szintjét. A szervezet a likopint részben béta-karotinná alakítja, amely aztán A-vitaminná alakul.
A görögdinnye egészségügyi előnyei
A görögdinnye fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár – ezek a közül a legfontosabbak a következők:
- Alacsonyabb vérnyomást eredményez
A magas vérnyomás a krónikus betegségek és a korai halálozás egyik fő kockázati tényezője. A görögdinnye remek citrullinforrás, amely a szervezetben argininné alakul át. Mindkét aminosav elősegíti a nitrogén-oxid termelését. A nitrogén-oxid egy gázmolekula, amely az erek körüli apró izmokat ellazítja és kitágítja. Ez a vérnyomás csökkenéséhez vezet. A görögdinnye fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és az artériák merevségét a magas vérnyomásban szenvedőknél.
- Csökkenti az inzulinrezisztenciát
Az inzulin létfontosságú hormon a szervezetben, és részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Az inzulinrezisztencia az az állapot, amikor a sejtek rezisztenssé válnak az inzulin hatásával szemben. Ez emelkedett vércukorszinthez vezethet, és összefügg a metabolikus szindrómával és a 2-es típusú cukorbetegséggel. A görögdinnye leve és az arginin bevitele egyes vizsgálatok szerint összefüggésbe hozható az inzulinrezisztencia csökkenésével.
- Csökkenti az edzés utáni izomfájdalmat
Az izomfájdalom a kemény edzés jól ismert mellékhatása. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a görögdinnye leve hatékonyan csökkenti az edzés utáni izomfájdalmat.