Életmód, gasztronómia

A jövő ételeit 3D nyomtatóval és lézerrel „főzik” majd!

Szuperfarm

Az ételek nyomtatása egyelőre kuriózum, távolról sem bevett gyakorlat. Egy amerikai fejlesztő fel szeretné gyorsítani a folyamatokat, és az ételeket nemcsak kinyomtató, hanem lézerrel meg is főző 3D nyomtatót épített.

Jonathan Bluthinger, a Columbia Egyetem doktorandusza lézerrel ételt „főző” 3D nyomtatót épített.

A printelt ételek egyesek (főként 3D nyomtatás-szakértők) szerint gyorsan, a valóságban viszont inkább lassan, vagy egyáltalán nem terjednek. Nyomtatás után az összes eddigit sütőbe kellett tenni, hogy kész legyen. Bluthinger úgy érezte, hogy a két folyamatot össze lehet és össze is kell kombinálni.

„Mivel lézerrel már tudunk ételt főzni, és kajákat nyomtatni is lehet, a következő logikus lépés a kettő egymásba integrálása. Erről szól a projektem” – magyarázza.

A gép nagyjából úgy működik, mint bármelyik más 3D nyomtató, kipréseli magából az összekevert élelmiszereket, például krumplit, rizst, magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket. A lézer két szervomotorral meghajtott tükrön verődik vissza, majd a sugarak a printelt élelmiszerekre irányulnak. Bonyolult mintázatokat követve, pontos hőmérsékleten főzi meg őket.

Bluthinger célja könnyen konfigurálható és megosztható digitális receptek alkotása.

„ Ha kitalálunk egy ételt, és szeretjük, egyszerűen letöltjük és elküldjük egy barátunknak, aki azonnal ki is próbálhatja. A gép olyan, mint egy bármely kaja utánzására képes személyes chef” – nyilatkozta a fejlesztő.

Egy digitális személyes chef több szempontból is előnyös: speciális tápanyag-iránymutatásnak megfelelő, személyre szabott ételek és étrendek alakíthatók ki. Ráadásul mindenkinek egyedi ízlése van, saját étrendi megkötésekkel, így az adatvezérelt, egészség-központú megközelítéssel, az adott személy szükségletei alapján készíthetők tápanyagokban gazdag fogások. Mivel a gép információval rendelkezik az összes alkotóelemről, biometrikus és tápanyag-szükségleteinket kielégítendő, egyedi módon összekombinálhatja azokat.

Ha ennyire precízen dolgozunk mikro- és makro-tápanyagokkal, az ízeket könnyebb az egyéni ízléshez igazítani, és közben a tápérték is megmarad. A lézer változatos megoldásokkal tetszetőssé tudja tenni a textúrákat, zamatot ad az ízekhez.

A lézerek óriási előnye, hogy nagyfelbontásúak és teljesen kontrollálják a hő mozgását. Ez a tulajdonság nagyon hasznos élelmiszer-nyomtató alkalmazásokban, ahol csak néhány milliméter a kaja-rétegek vastagsága. A lézeres főzés azért valósítható meg, mert a printer rétegről rétegre préseli ki az ételt, ami ebben a közegben sokkal hatékonyabb.

Lézertechnológiával a grillezésre utaló képi jegyek is kivitelezhetők.

„A minőséget illetően, az étel vizuális esztétikája az egyik legfontosabb dolog. A méret módosításával növelhető a fizikai minőség, és az étel ízletesebb lesz” – állítja Bluthinger.

A fejlesztő szerint a 3D nyomtatott ételek nem a technológia, hanem a marketing miatt nem válnak mainstreammé. Amikor ételnyomtatásról beszélünk, döbbent tekintet az általános reakció – véli. A kifejezés tényleg nem növeli az étvágyat, a technológia egészségügyi előnyeit viszont még kevesen értették meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Piskótagyártó a felvásárlási láz egyik nyertese

2020. május 12. 11:17

A többek között az Egyesült Államokban rendkívül népszerű, vaníliakrémmel töltött ostya, a Twinkies-t is gyártó vállalat 14 centes egy részvényre jutó nyereségről számolt be, így 1 centtel felülteljesítette a várakozásokat.

Jó úton haladunk az antibiotikumok visszaszorítása felé

2019. július 25. 07:42

A nagyüzemi állattenyésztésre jellemző Európában, hogy talán még sosem voltak ennyire megbízhatóak és veszélytelenek az európai állati eredetű termékek, mint manapság.

Csökkentek a világpiaci élelmiszerárak augusztusban

2019. szeptember 5. 15:03

Augusztusban a szemes termények ára átlagosan 6,4 százalékkal (10,8 ponttal) 157,6 pontra csökkent havi összevetésben, különösen a kukorica és a búza áresésére, miközben emelkedett a rizs ára.

Oroszország megfenyegette a Nyugatot

2023. április 11. 10:41

Oroszország pénteken azzal fenyegetőzött, hogy megkerüli az ENSZ-közvetítéssel létrejött gabonával kapcsolatos megállapodást, hacsak nem szüntetik meg a mezőgazdasági exportjának akadályait.