Életmód, gasztronómia

A jövő ételeit 3D nyomtatóval és lézerrel „főzik” majd!

Szuperfarm

Az ételek nyomtatása egyelőre kuriózum, távolról sem bevett gyakorlat. Egy amerikai fejlesztő fel szeretné gyorsítani a folyamatokat, és az ételeket nemcsak kinyomtató, hanem lézerrel meg is főző 3D nyomtatót épített.

Jonathan Bluthinger, a Columbia Egyetem doktorandusza lézerrel ételt „főző” 3D nyomtatót épített.

A printelt ételek egyesek (főként 3D nyomtatás-szakértők) szerint gyorsan, a valóságban viszont inkább lassan, vagy egyáltalán nem terjednek. Nyomtatás után az összes eddigit sütőbe kellett tenni, hogy kész legyen. Bluthinger úgy érezte, hogy a két folyamatot össze lehet és össze is kell kombinálni.

„Mivel lézerrel már tudunk ételt főzni, és kajákat nyomtatni is lehet, a következő logikus lépés a kettő egymásba integrálása. Erről szól a projektem” – magyarázza.

A gép nagyjából úgy működik, mint bármelyik más 3D nyomtató, kipréseli magából az összekevert élelmiszereket, például krumplit, rizst, magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket. A lézer két szervomotorral meghajtott tükrön verődik vissza, majd a sugarak a printelt élelmiszerekre irányulnak. Bonyolult mintázatokat követve, pontos hőmérsékleten főzi meg őket.

Bluthinger célja könnyen konfigurálható és megosztható digitális receptek alkotása.

„ Ha kitalálunk egy ételt, és szeretjük, egyszerűen letöltjük és elküldjük egy barátunknak, aki azonnal ki is próbálhatja. A gép olyan, mint egy bármely kaja utánzására képes személyes chef” – nyilatkozta a fejlesztő.

Egy digitális személyes chef több szempontból is előnyös: speciális tápanyag-iránymutatásnak megfelelő, személyre szabott ételek és étrendek alakíthatók ki. Ráadásul mindenkinek egyedi ízlése van, saját étrendi megkötésekkel, így az adatvezérelt, egészség-központú megközelítéssel, az adott személy szükségletei alapján készíthetők tápanyagokban gazdag fogások. Mivel a gép információval rendelkezik az összes alkotóelemről, biometrikus és tápanyag-szükségleteinket kielégítendő, egyedi módon összekombinálhatja azokat.

Ha ennyire precízen dolgozunk mikro- és makro-tápanyagokkal, az ízeket könnyebb az egyéni ízléshez igazítani, és közben a tápérték is megmarad. A lézer változatos megoldásokkal tetszetőssé tudja tenni a textúrákat, zamatot ad az ízekhez.

A lézerek óriási előnye, hogy nagyfelbontásúak és teljesen kontrollálják a hő mozgását. Ez a tulajdonság nagyon hasznos élelmiszer-nyomtató alkalmazásokban, ahol csak néhány milliméter a kaja-rétegek vastagsága. A lézeres főzés azért valósítható meg, mert a printer rétegről rétegre préseli ki az ételt, ami ebben a közegben sokkal hatékonyabb.

Lézertechnológiával a grillezésre utaló képi jegyek is kivitelezhetők.

„A minőséget illetően, az étel vizuális esztétikája az egyik legfontosabb dolog. A méret módosításával növelhető a fizikai minőség, és az étel ízletesebb lesz” – állítja Bluthinger.

A fejlesztő szerint a 3D nyomtatott ételek nem a technológia, hanem a marketing miatt nem válnak mainstreammé. Amikor ételnyomtatásról beszélünk, döbbent tekintet az általános reakció – véli. A kifejezés tényleg nem növeli az étvágyat, a technológia egészségügyi előnyeit viszont még kevesen értették meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Óránként megevett egy tojást, ez történt a szervezetével egy hónap alatt

2025. október 19. 13:10

Milyen hatással van a testünkre, ha 30 nap alatt megeszünk 720 darab tojást? Kipróbálták, és az eredmény több mint meglepő.

Tökéletes birsalmasajt házilag – lépésről lépésre

2025. október 19. 07:10

Bemutatjuk, hogyan készíthető autentikus birsalmasajt – a legjobb arányokkal, praktikákkal és tárolási tippekkel.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

Kevesebb élelmiszert adományoznak az emberek?

2023. július 22. 08:10

Az élelmiszerboltok egyre inkább a digitális rendelési rendszerekhez folyamodnak. Így jobban hozzá tudják igazítani a rendelési mennyiségeket a tényleges igényekhez.

Negyedik hónapja drágul az élelmiszer a világon

2020. október 9. 07:02

A tejindex alig változott a hónapban, a vaj, a sajt és a sovány tejpor árainak mérsékelt emelkedését ellensúlyozta a tejpor árának csökkenése.

Elindult a nyári szezonális ellenőrzés

2019. július 1. 11:15

A szemlét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik.

Fontos a női termelők erősítése - a Trimble kampányt indít

2020. november 6. 04:36

A Trimble kampányt indít, hogy akár 100 000 dollárt adományozhasson a "(N)Ő táplálja a világot" programnak.