Életmód, gasztronómia

A kacsatojás-fogyasztás előnyei és hátrányai

Agrofórum Online

Azt gondolhatnánk, a kacsatojás egészségesebb, mint a tyúktojás. Hogy miért? Mert különleges, mert nehéz hozzájutni és sokkal drágább. És ha a kacsahús egészségesebb, mint a csirkehús, a tojása miért is ne lenne szintén jobb?

Így gondolkodik a legtöbb ember a kacsatojásról. No de akkor most lebbentsük fel a fátylat az igazságról, és nézzük meg, mit mondanak a kutatók!

Mit tartalmaz?

A kacsatojás több fehérjét, zsírt és többféle vitamint, valamint ásványi anyagot tartalmaz, mint a tyúktojás. A kacsatojás 70 grammos, míg a tyúktojás csak 50 grammos. Ennek köszönhetően, ha nem grammra leosztva nézzük, hanem darabszámra, akkor egy kacsatojásban lényegesen több a tápanyag, mint egy hagyományos tyúktojásban.

Egészségügyi előnyei

  • Kacsatojás antioxidánsokban gazdag: olyan karotinoidokat tartalmaz, mint a lutein és zeaxantin (ezek elősegítik a szem egészségének megőrzését és az agyi erek rugalmasságát).
  • Ezen felül kolint és lecitint tartalmaz, ezek hozzájárulnak az idegrendszer és az agy egészséges működéséhez.
  • Ezen túlmenően antibakteriális és antivirális hatású fehérjéket is tartalmaz, amik erősítik az immunrendszert.

Kacsatojás lehetséges hátrányai

  • Allergiát okozhat, mivel a benne lévő fehérjék eltérnek a tyúktojásétól, éppen ezért első alkalommal körültekintően szabad csak megkóstolni.
  • Magas koleszterintartalmú, amiről már ugyan bebizonyosodott, hogy nincs közvetlen összefüggésben a szívbetegségek kialakulásával, de ha valakinek koleszterinproblémái vannak, nem javallott a fogyasztása.
  • A tojássárgájában található kolinból TMAO (trimetilamin-N-oxid) nevű vegyület képződhet, ez növelheti a szívbetegségek kockázatát.
  • Szalmonellafertőzést okozhat, így alapos hőkezelés után szabad csak elfogyasztani. Ha gond van vele, különösen veszélyes lehet az autoimmun-betegek, a kisebb gyermekek és a legyengültebb szervezetű idős emberek számára.

Kacsatojás felhasználása

Azonos, mint a tyúktojásé, legfeljebb a méretbeli különbségek miatt kell módosítani (pl. süteményeknél) a többi hozzávaló (így pl. a liszt, tej, cukor) arányát. Gazdagabb ízt ad az ételeknek és lágyabb állagot, illetve a belőle készült házi tészták/sütemények színe is mélyebb sárga lehet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A tojást vissza kellene hozni a reggeli étkezésekbe – vagy még mindig ez a felelős a rossz koleszterinszintért?

2023. szeptember 11. 09:40

A benne lévő cink, B-vitamin és jód hozzájárul ahhoz, hogy legyőzzük a fáradtságunkat. A magzat agyfejlődése szempontjából igen fontos a fogyasztása, az egészséges testsúly fenntartásában is szerepet játszik. Kitalálták melyik élelmiszer „felelős” mindezért? Ez bizony nem más, mint a tojás.

Koleszterin csökkentő ételek

2024. július 4. 07:40

Összegyűjtöttük azon élelmiszerek listáját, amelyek bizonyítottan koleszterinszint-csökkentő hatással bírnak.

Csökkenti a koleszterinszintet a napi lencsefogyasztás

2024. július 8. 13:10

A tanulmányok szerint napi háromnegyed csésze lencse fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, a vércukorszintet és a gyulladásos folyamatokat.

Tojássárgája és tojásfehérje: miben különböznek? 

2023. november 17. 07:10

Nemcsak a tojás két jellemző részének, a sárgájának és a fehérjének az eredeti funkciójára szeretnénk rávilágítani, hanem egyéb érdekességet is elárulunk róluk.