Életmód, gasztronómia

A kacsatojás-fogyasztás előnyei és hátrányai

Agrofórum Online

Azt gondolhatnánk, a kacsatojás egészségesebb, mint a tyúktojás. Hogy miért? Mert különleges, mert nehéz hozzájutni és sokkal drágább. És ha a kacsahús egészségesebb, mint a csirkehús, a tojása miért is ne lenne szintén jobb?

Így gondolkodik a legtöbb ember a kacsatojásról. No de akkor most lebbentsük fel a fátylat az igazságról, és nézzük meg, mit mondanak a kutatók!

Mit tartalmaz?

A kacsatojás több fehérjét, zsírt és többféle vitamint, valamint ásványi anyagot tartalmaz, mint a tyúktojás. A kacsatojás 70 grammos, míg a tyúktojás csak 50 grammos. Ennek köszönhetően, ha nem grammra leosztva nézzük, hanem darabszámra, akkor egy kacsatojásban lényegesen több a tápanyag, mint egy hagyományos tyúktojásban.

Egészségügyi előnyei

  • Kacsatojás antioxidánsokban gazdag: olyan karotinoidokat tartalmaz, mint a lutein és zeaxantin (ezek elősegítik a szem egészségének megőrzését és az agyi erek rugalmasságát).
  • Ezen felül kolint és lecitint tartalmaz, ezek hozzájárulnak az idegrendszer és az agy egészséges működéséhez.
  • Ezen túlmenően antibakteriális és antivirális hatású fehérjéket is tartalmaz, amik erősítik az immunrendszert.

Kacsatojás lehetséges hátrányai

  • Allergiát okozhat, mivel a benne lévő fehérjék eltérnek a tyúktojásétól, éppen ezért első alkalommal körültekintően szabad csak megkóstolni.
  • Magas koleszterintartalmú, amiről már ugyan bebizonyosodott, hogy nincs közvetlen összefüggésben a szívbetegségek kialakulásával, de ha valakinek koleszterinproblémái vannak, nem javallott a fogyasztása.
  • A tojássárgájában található kolinból TMAO (trimetilamin-N-oxid) nevű vegyület képződhet, ez növelheti a szívbetegségek kockázatát.
  • Szalmonellafertőzést okozhat, így alapos hőkezelés után szabad csak elfogyasztani. Ha gond van vele, különösen veszélyes lehet az autoimmun-betegek, a kisebb gyermekek és a legyengültebb szervezetű idős emberek számára.

Kacsatojás felhasználása

Azonos, mint a tyúktojásé, legfeljebb a méretbeli különbségek miatt kell módosítani (pl. süteményeknél) a többi hozzávaló (így pl. a liszt, tej, cukor) arányát. Gazdagabb ízt ad az ételeknek és lágyabb állagot, illetve a belőle készült házi tészták/sütemények színe is mélyebb sárga lehet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.

Ezért rossz ötlet desztillált vízzel locsolni a szobanövényeinket

2025. december 15. 09:10

Esővíz, szűrt víz vagy desztillált víz? Melyik a legideálisabb a bent tárolt növényeink öntözésére? A válasz váratlan és meglepő.

Kiderült, miből készítik a növényi alapú mézet, óriási a felháborodás

2025. december 13. 16:10

Húspótlók, tojáspótlók és más efféle élelmiszerek már az európai piacokon is találhatók, a mézpótló viszont sokaknál keltett megütközést.

Magas koleszterinszint mellett is ehetünk tojást?

2024. október 16. 16:10

Átlagosan heti 7 tojást fogyaszt az emberek nagy átlaga anélkül, hogy ez bármilyen problémát okozna számukra.

Óránként megevett egy tojást, ez történt a szervezetével egy hónap alatt

2025. október 19. 13:10

Milyen hatással van a testünkre, ha 30 nap alatt megeszünk 720 darab tojást? Kipróbálták, és az eredmény több mint meglepő.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

A tojást vissza kellene hozni a reggeli étkezésekbe – vagy még mindig ez a felelős a rossz koleszterinszintért?

2023. szeptember 11. 09:40

A benne lévő cink, B-vitamin és jód hozzájárul ahhoz, hogy legyőzzük a fáradtságunkat. A magzat agyfejlődése szempontjából igen fontos a fogyasztása, az egészséges testsúly fenntartásában is szerepet játszik. Kitalálták melyik élelmiszer „felelős” mindezért? Ez bizony nem más, mint a tojás.