Életmód, gasztronómia

A kacsatojás-fogyasztás előnyei és hátrányai

Agrofórum Online

Azt gondolhatnánk, a kacsatojás egészségesebb, mint a tyúktojás. Hogy miért? Mert különleges, mert nehéz hozzájutni és sokkal drágább. És ha a kacsahús egészségesebb, mint a csirkehús, a tojása miért is ne lenne szintén jobb?

Így gondolkodik a legtöbb ember a kacsatojásról. No de akkor most lebbentsük fel a fátylat az igazságról, és nézzük meg, mit mondanak a kutatók!

Mit tartalmaz?

A kacsatojás több fehérjét, zsírt és többféle vitamint, valamint ásványi anyagot tartalmaz, mint a tyúktojás. A kacsatojás 70 grammos, míg a tyúktojás csak 50 grammos. Ennek köszönhetően, ha nem grammra leosztva nézzük, hanem darabszámra, akkor egy kacsatojásban lényegesen több a tápanyag, mint egy hagyományos tyúktojásban.

Egészségügyi előnyei

  • Kacsatojás antioxidánsokban gazdag: olyan karotinoidokat tartalmaz, mint a lutein és zeaxantin (ezek elősegítik a szem egészségének megőrzését és az agyi erek rugalmasságát).
  • Ezen felül kolint és lecitint tartalmaz, ezek hozzájárulnak az idegrendszer és az agy egészséges működéséhez.
  • Ezen túlmenően antibakteriális és antivirális hatású fehérjéket is tartalmaz, amik erősítik az immunrendszert.

Kacsatojás lehetséges hátrányai

  • Allergiát okozhat, mivel a benne lévő fehérjék eltérnek a tyúktojásétól, éppen ezért első alkalommal körültekintően szabad csak megkóstolni.
  • Magas koleszterintartalmú, amiről már ugyan bebizonyosodott, hogy nincs közvetlen összefüggésben a szívbetegségek kialakulásával, de ha valakinek koleszterinproblémái vannak, nem javallott a fogyasztása.
  • A tojássárgájában található kolinból TMAO (trimetilamin-N-oxid) nevű vegyület képződhet, ez növelheti a szívbetegségek kockázatát.
  • Szalmonellafertőzést okozhat, így alapos hőkezelés után szabad csak elfogyasztani. Ha gond van vele, különösen veszélyes lehet az autoimmun-betegek, a kisebb gyermekek és a legyengültebb szervezetű idős emberek számára.

Kacsatojás felhasználása

Azonos, mint a tyúktojásé, legfeljebb a méretbeli különbségek miatt kell módosítani (pl. süteményeknél) a többi hozzávaló (így pl. a liszt, tej, cukor) arányát. Gazdagabb ízt ad az ételeknek és lágyabb állagot, illetve a belőle készült házi tészták/sütemények színe is mélyebb sárga lehet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Csökkenti a koleszterinszintet a napi lencsefogyasztás

2024. július 8. 13:10

A tanulmányok szerint napi háromnegyed csésze lencse fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, a vércukorszintet és a gyulladásos folyamatokat.

Koleszterin csökkentő ételek

2024. július 4. 07:40

Összegyűjtöttük azon élelmiszerek listáját, amelyek bizonyítottan koleszterinszint-csökkentő hatással bírnak.

Magas koleszterinszint mellett is ehetünk tojást?

2024. október 16. 16:10

Átlagosan heti 7 tojást fogyaszt az emberek nagy átlaga anélkül, hogy ez bármilyen problémát okozna számukra.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.