8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Életmód, gasztronómia

A kacsatojás-fogyasztás előnyei és hátrányai

Agrofórum Online

Azt gondolhatnánk, a kacsatojás egészségesebb, mint a tyúktojás. Hogy miért? Mert különleges, mert nehéz hozzájutni és sokkal drágább. És ha a kacsahús egészségesebb, mint a csirkehús, a tojása miért is ne lenne szintén jobb?

Így gondolkodik a legtöbb ember a kacsatojásról. No de akkor most lebbentsük fel a fátylat az igazságról, és nézzük meg, mit mondanak a kutatók!

Mit tartalmaz?

A kacsatojás több fehérjét, zsírt és többféle vitamint, valamint ásványi anyagot tartalmaz, mint a tyúktojás. A kacsatojás 70 grammos, míg a tyúktojás csak 50 grammos. Ennek köszönhetően, ha nem grammra leosztva nézzük, hanem darabszámra, akkor egy kacsatojásban lényegesen több a tápanyag, mint egy hagyományos tyúktojásban.

Egészségügyi előnyei

  • Kacsatojás antioxidánsokban gazdag: olyan karotinoidokat tartalmaz, mint a lutein és zeaxantin (ezek elősegítik a szem egészségének megőrzését és az agyi erek rugalmasságát).
  • Ezen felül kolint és lecitint tartalmaz, ezek hozzájárulnak az idegrendszer és az agy egészséges működéséhez.
  • Ezen túlmenően antibakteriális és antivirális hatású fehérjéket is tartalmaz, amik erősítik az immunrendszert.

Kacsatojás lehetséges hátrányai

  • Allergiát okozhat, mivel a benne lévő fehérjék eltérnek a tyúktojásétól, éppen ezért első alkalommal körültekintően szabad csak megkóstolni.
  • Magas koleszterintartalmú, amiről már ugyan bebizonyosodott, hogy nincs közvetlen összefüggésben a szívbetegségek kialakulásával, de ha valakinek koleszterinproblémái vannak, nem javallott a fogyasztása.
  • A tojássárgájában található kolinból TMAO (trimetilamin-N-oxid) nevű vegyület képződhet, ez növelheti a szívbetegségek kockázatát.
  • Szalmonellafertőzést okozhat, így alapos hőkezelés után szabad csak elfogyasztani. Ha gond van vele, különösen veszélyes lehet az autoimmun-betegek, a kisebb gyermekek és a legyengültebb szervezetű idős emberek számára.

Kacsatojás felhasználása

Azonos, mint a tyúktojásé, legfeljebb a méretbeli különbségek miatt kell módosítani (pl. süteményeknél) a többi hozzávaló (így pl. a liszt, tej, cukor) arányát. Gazdagabb ízt ad az ételeknek és lágyabb állagot, illetve a belőle készült házi tészták/sütemények színe is mélyebb sárga lehet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Veszélyes szalmonellafertőzést vihetnek haza a turisták Törökországból

2023. szeptember 18. 07:10

Főleg all-inclusive ellátást biztosító hotelekben fertőződhettek meg többen is szalmonellával.

A tojást vissza kellene hozni a reggeli étkezésekbe – vagy még mindig ez a felelős a rossz koleszterinszintért?

2023. szeptember 11. 09:40

A benne lévő cink, B-vitamin és jód hozzájárul ahhoz, hogy legyőzzük a fáradtságunkat. A magzat agyfejlődése szempontjából igen fontos a fogyasztása, az egészséges testsúly fenntartásában is szerepet játszik. Kitalálták melyik élelmiszer „felelős” mindezért? Ez bizony nem más, mint a tojás.

Fontos magyar eredmény az antibiotikum rezisztencia területén

2024. február 23. 16:40

Az „Agrárbiotechnológia és precíziós nemesítés az élelmezésbiztonságért” Nemzeti Laboratóriumban folyó mikrobiológiai vizsgálatok során azonosították a szalmonella baktérium két olyan DNS-szakaszát, amely felelős az antibiotikum rezisztencia baktériumok közötti terjesztésében.

Hogyan kerülhető el a szalmonellafertőzés?

2024. szeptember 12. 15:10

A szalmonellabaktérium a bolti élelmiszerekben is ott rejtőzhet, észrevétlenül. Mit tegyünk, hogy biztosan ne kapjuk el a fertőzést?