Életmód, gasztronómia

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

Agrofórum Online

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de van egy különleges fajtája, amelynek neve nemcsak a kávérajongók, hanem a luxuscikkek kedvelői körében is ismerősen cseng: ez a Kopi Luwak, más néven cibetkávé. A különlegesség titka egy apró, éjszakai életmódot folytató állatban, a cibetmacskában rejlik.

Miért ilyen különleges?

A cibetmacska (más néven luwak) főként Délkelet-Ázsiában él, és kedveli a kávécserjék érett, piros bogyóit. Amikor elfogyasztja őket, a gyomrán áthaladó kávészemek különleges fermentációs folyamaton mennek keresztül. Az állat szervezete nem emészti meg a magokat, viszont az emésztőenzimek lebontják a kesernyés anyagokat, és lágyabb, gazdagabb ízvilágot alakítanak ki.

Az így „előkezelt” kávészemeket az állat ürülékéből gyűjtik ki, majd alapos tisztítás és feldolgozás után pörkölik meg. Az eredmény egy különleges, selymes, alacsony savtartalmú kávé, amelynek aromája a szakértők szerint egyedülálló.

Mennyibe kerül?

A Kopi Luwak kávé ára rendkívül magas: egy kilogramm akár több száz, sőt, ezer euróba is kerülhet. Ennek oka egyrészt a ritkaság és az előállítás bonyolultsága, másrészt az, hogy a valóban hagyományos, vadon élő cibetmacskák által „készített” kávé mennyisége igen korlátozott.

Etikai kérdések

Az elmúlt években a cibetkávé termelése körül komoly viták alakultak ki. Sok helyen ugyanis a cibetmacskákat fogságban tartják, kizárólag kávébogyóval etetik, hogy növeljék a termelést. Ez azonban komoly állatjóléti problémákat vet fel, és az így előállított kávé minősége sem éri el a vadon élő állatok által „válogatott” szemek szintjét. Emiatt egyre több szakértő és kávérajongó fordul el ettől a módszertől, és csak ellenőrzött forrásból származó Kopi Luwakot vásárol.

Divat vagy valódi élmény?

A cibetkávé kétségkívül a világ egyik legdrágább és legkülönlegesebb kávéja, de nem biztos, hogy mindenki számára megéri az árát. Ízvilága különleges és lágy, ám sok kávészakértő szerint más prémium arabica vagy microlot kávék is hasonló élményt nyújthatnak, jóval alacsonyabb áron.

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról. Aki egyszer kipróbálja, valóban különleges élménnyel gazdagodhat, de érdemes tudatosan választani, honnan származik a világ legdrágább kávéja.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

A kávétermelés egyre többet árt a bolygónak

2022. január 8. 10:21

A kávé az egyik legszélesebb körben fogyasztott ital a világon, de a megnövekedett kereslet már veszélyezteti a környezetet. Az elmúlt 30 évben a kávé iránti növekvő kereslet a termelés 60%-os növekedéséhez vezetett, és számtalan veszélyt jelentett a környezetre a Nemzetközi Kávészervezet szerint.

Hogyan illik össze a méz a kávéval?

2024. szeptember 11. 16:10

Bemutatták a Nespresso Bloomot, az első olyan mézet tartalmazó termékcsaládot, amelyet a Nespresso kávéhoz való kávécserjékből nyernek.

A járvány ellenére sem esett vissza a kávé iránti kereslet

2020. április 20. 08:34

A házon kívüli fogyasztásról a házon belüli fogyasztásra álltak át sokan, miután a világ minden táján korlátozó intézkedéseket vezettek be a kormányok a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Hárommillió tonnás a brazil kávétermelés

2021. április 17. 06:03

Brazília a legnagyobb kávétermesztő ország a Földön, Vietnám a második, a harmadik helyet pedig Kolumbia szerezte meg a rangsorban.