Életmód, gasztronómia

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

Agrofórum Online

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de van egy különleges fajtája, amelynek neve nemcsak a kávérajongók, hanem a luxuscikkek kedvelői körében is ismerősen cseng: ez a Kopi Luwak, más néven cibetkávé. A különlegesség titka egy apró, éjszakai életmódot folytató állatban, a cibetmacskában rejlik.

Miért ilyen különleges?

A cibetmacska (más néven luwak) főként Délkelet-Ázsiában él, és kedveli a kávécserjék érett, piros bogyóit. Amikor elfogyasztja őket, a gyomrán áthaladó kávészemek különleges fermentációs folyamaton mennek keresztül. Az állat szervezete nem emészti meg a magokat, viszont az emésztőenzimek lebontják a kesernyés anyagokat, és lágyabb, gazdagabb ízvilágot alakítanak ki.

Az így „előkezelt” kávészemeket az állat ürülékéből gyűjtik ki, majd alapos tisztítás és feldolgozás után pörkölik meg. Az eredmény egy különleges, selymes, alacsony savtartalmú kávé, amelynek aromája a szakértők szerint egyedülálló.

Mennyibe kerül?

A Kopi Luwak kávé ára rendkívül magas: egy kilogramm akár több száz, sőt, ezer euróba is kerülhet. Ennek oka egyrészt a ritkaság és az előállítás bonyolultsága, másrészt az, hogy a valóban hagyományos, vadon élő cibetmacskák által „készített” kávé mennyisége igen korlátozott.

Etikai kérdések

Az elmúlt években a cibetkávé termelése körül komoly viták alakultak ki. Sok helyen ugyanis a cibetmacskákat fogságban tartják, kizárólag kávébogyóval etetik, hogy növeljék a termelést. Ez azonban komoly állatjóléti problémákat vet fel, és az így előállított kávé minősége sem éri el a vadon élő állatok által „válogatott” szemek szintjét. Emiatt egyre több szakértő és kávérajongó fordul el ettől a módszertől, és csak ellenőrzött forrásból származó Kopi Luwakot vásárol.

Divat vagy valódi élmény?

A cibetkávé kétségkívül a világ egyik legdrágább és legkülönlegesebb kávéja, de nem biztos, hogy mindenki számára megéri az árát. Ízvilága különleges és lágy, ám sok kávészakértő szerint más prémium arabica vagy microlot kávék is hasonló élményt nyújthatnak, jóval alacsonyabb áron.

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról. Aki egyszer kipróbálja, valóban különleges élménnyel gazdagodhat, de érdemes tudatosan választani, honnan származik a világ legdrágább kávéja.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

A házi fermentálás legfontosabb szabályai: amit a Nébih javasol

2025. október 13. 08:10

Savanyú, mégis biztonságos: a Nébih szakértői szerint a házi erjesztéshez elég néhány alapszabály, hogy a végeredmény finom és kockázatmentes legyen.

Hihetetlen újítás a magyarországi boltláncnál, vége a trükközésnek a vásárlók részéről

2025. október 12. 09:10

A mesterséges intelligenciát hívta segítségül, így győzte le az emberi „fifikát” az egyik nagy élelmiszer-üzletlánc – az új eszközei már egy év alatt megtérülnek.

Mítosz vagy tudomány: a méhpempő valóban teljesítményfokozó?

2025. október 10. 11:10

A méhpempő hatásait számos legenda övezi. De vajon valóban javítja az immunrendszer működését és a fizikai teljesítményt, vagy csupán mítosz?

Újranyitja kávézói nagy részét a Starbucks Kínában

2020. március 3. 08:03

A Starbucks sokáig a legnagyobb kávézólánc volt Kínában, ám január elején a Luckin Coffee megelőzte a amerikai versenytársát.

Elárulunk egy titkot: ízesebbé válik a kávé, ha egy picit megsózza

2023. december 12. 07:10

A sós kávé fogyasztásának történelmi hagyományai és tudományos magyarázata is van.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Már az olasz kávé ára sem a régi

2025. január 11. 10:10

Olaszországban átlagosan 1,21 euró lett a csésze kávé ára, ami tizennyolc százalékos emelkedést jelent 2021 óta.