Életmód, gasztronómia

A whiskygyártás hulladékát használják fel a teherautók üzemanyagához

Agrofórum Online

A skót whiskygyártó, a Glenfiddich egy fenntarthatósági kezdeményezés részeként megkezdte szállító teherautóinak átalakítását, hogy alacsony kibocsátású biogázzal is működjenek, melyhez a saját whisky-desztillációs folyamatból származó hulladékokot használnak fel.

A Glenfiddich közölte, hogy üzemanyagtöltő állomásokat telepítettek Skócia északkeleti részén található Dufftown szeszfőzdéjébe, amelyek az anyavállalat, a William Grant & Sons által kifejlesztett technológiát alkalmazzák. A termelés hulladékát és annak maradványait rendkívül alacsony szén-dioxid-tartalmú (ULCF) gázzá alakítják, amely minimális szén-dioxidot termel.

Stuart Watts, a családi tulajdonban lévő William Grant & Sons szeszfőzde igazgatója elmondta, hogy a Glenfiddich hagyományosan eladta a malátázási folyamat során megmaradt elhasznált anyagot, hogy azt magas fehérjetartalmú szarvasmarha-takarmányként használják fel.

De az anaerob eljárással – ahol a baktériumok lebontják a biogázt termelő szerves anyagokat – a lepárló a whiskygyártási folyamat folyékony hulladékát is felhasználhatja üzemanyag előállítására, és végül az összes salakanyag újrafeldolgozásra kerülhet.

A lepárló szerint a biogáz több mint 95%-kal csökkenti a CO2-kibocsátást a gázolajhoz és más fosszilis tüzelőanyagokhoz képest, és más káros részecskék és üvegházhatású gázok kibocsátását akár 99%-kal is csökkenti. Minden teherautó évente 250 tonna CO2-t képes megtakarítani – közölte a Glenfiddich. A cég által használt teherautók az Iveco járműgyártó átalakított járművei, amelyek általában cseppfolyósított földgázzal üzemelnek.

Watts szerint a Glenfiddich körülbelül 20 teherautóból álló flottával rendelkezik, és a technológia alkalmazható a William Grant & Sons whisky márkák szállítási flottáján, és más társaságok teherautóinak üzemanyagát is biztosíthatják. A skót whiskyipar azt reméli, hogy 2040-re elérheti, hogy a szén-dioxid-kibocsátása megszűnik és körforgásos módon tudnak üzemelni ebből a szempontból.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Még mindig a liszt vezeti az áremelkedési listát

2025. január 25. 10:10

2024 sem hozott könnyebbséget a lakosságnak, alig találni olyan terméket, amelynek ára nem nőtt volna. A különbség sok esetben jelentős.

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. június 21. 14:10

A kiskereskedelem minden ágazatában forgalomnövekedést mért a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

Durván kilőtt a liszt ára

2024. szeptember 25. 13:10

Egyik hónapról a másikra stagnáltak, tavaly óta emelkedtek a fogyasztói árak. A szolgáltatások drágulnak, az üzemanyag viszont olcsóbb lett.

Mire érdemes odafigyelni, ha télen használjuk motorfűrészünket?

2021. január 21. 04:36

A STIHL szakértője egy csokorba gyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a téli motorfűrész-használatról.