Életmód, gasztronómia

Apátsági sör – apácáktól

Agrofórum Online

A belgiumi Maredret apátság apácái küszködtek, hogy megteremtsék a minimális alapokat a felújítási munkálataikhoz, így a cél érdekében egy olyan foglalkozáshoz fordultak, amely több száz éven át a szerzetesek elfoglaltsága volt: a sörfőzéshez.

Az 1893-ban alapított 20 fős bencés közösség körülbelül öt éve úgy döntött, hogy itt az ideje, hogy összeálljon egy sörfőzővel azzal a céllal, hogy olyan sört állítsanak elő, amely kötődik a történelmükhöz és értékeikhez, miközben segít a kolostor beázó tetőinek és repedezett falainak helyreállításában az italból származó bevétel.

Közel három évnyi együttműködés után John Martin sörgyártóval és importőrrel álltak össze. A Maredret Altus, a szegfűszeggel és borókabogyóval készült 6,8%-os borostyánsör, valamint a koriandert és zsályát tartalmazó 8%-os szőke Maredret Triplus sör nyáron került forgalomba.

„Jót tesznek az egészségnek. Segítik az emésztést. Minden nővér szereti a sört, elvégre Belgiumban vagyunk”

– mondta Gertrude nővér, hozzátéve, hogy az apácák vasárnaponként egy-egy üveggel megengedtek maguknak.

A sörök alapja a tönköly és az apácák kertjében általában termesztett növények. A terméket a 11. századi német bencés apátnő, a belga rendet alapító Szent Hildegard ihlette.

Edward Martin, a főlepárló és a sörgyár alapítójának dédunokája elmondta, hogy a termelés jelenleg évi 300 000 palack, ami néhány éven belül körülbelül 3 millióra emelkedhet. Belgiumon kívül Olaszországban és Spanyolországban már értékesítik is. Az apátsági sörök, amely után az apátság nevének használatáért cserébe jogdíjat fizetnek, elterjedtek Belgiumban, de eddig csak a szerzeteseknek otthont adó apátságoknál voltak ilyenek – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A Maredret Abbey mindössze egy kilométerre van a férfi megfelelőjétől, a Maredsous Abbey-től, amelynek Duvel által készített söre széles körben elérhető. Gertrude nővér hangsúlyozta, nem tekintik egymást riválisnak. „Tisztában voltak a terveinkkel, tájékoztattuk őket, és zöld utat adtak nekünk. Ez nem verseny, inkább egymás kiegészítése” – mondta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Coca-Cola új ízzel rukkol elő

2025. január 29. 17:10

A Coca-Cola új üdítőszériája nosztalgikus ízen alapszik. A termék várhatóan egy évig lesz elérhető a polcokon.

A hét legjobb takarítási trükk

2025. január 27. 12:10

A #CleanTok-on takarítási tippeket osztanak meg az emberekkel. Vannak közöttük olyanok, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Sörpuccs a borvidéken

2021. december 8. 16:09

Etyek az elmúlt évtizedben a bornak és a pezsgőnek köszönhetően a hazai gasztroforradalom egyik ikonikus helyszínévé vált, persze ehhez kellettek azok a borászok is, akik egyértelműen a minőség pártjára álltak. Világosan látszik az is, hogy a csendes borok felől a buborékok felé fordul a borvidék; 2023-ig kell már csak arra várnunk, hogy eredetvédett „Etyeki pezsgőt” ihassunk, amely talán nagyon gyorsan olyan ismert és elismert kifejezés lesz, mint a Tokaji aszú. A gasztroforradalmárok között azonban nemcsak borászok vannak: sonkamester, csokoládé- és sajtkészítő is öregbíti már a település nevét, de van egy első hallásra igazi kakukktojás is közöttük. Ha jobban megismerjük kiderül, hogy mégis csak van köze a borhoz: a musthoz például sörlevet kever. Vagy a sörléhez mustot? Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezető-tulajdonosával, Radányi Orsolyával beszélgettünk.

Jó hírek érkeztek a sörpiacról

2020. október 4. 11:16

A legoptimistább profit előrejelzést is megdöntötte a Constellation Brands sörgyártó vállalat az elmúlt három hónapban.

Sokkal több sört isznak az európaiak

2023. december 13. 13:10

Jelentősen növekedtek a söreladások az Európai Unióban 2022-ben.

Bajban a német sörfőzdék a koronavírus miatt

2021. február 16. 03:47

Sok helyen egyszerűen a csatornába öntik a sört. Ez keserű időszak a németországi sörfőzők, italkereskedők és vendéglők számára.