Életmód, gasztronómia

Apátsági sör – apácáktól

Agrofórum Online

A belgiumi Maredret apátság apácái küszködtek, hogy megteremtsék a minimális alapokat a felújítási munkálataikhoz, így a cél érdekében egy olyan foglalkozáshoz fordultak, amely több száz éven át a szerzetesek elfoglaltsága volt: a sörfőzéshez.

Az 1893-ban alapított 20 fős bencés közösség körülbelül öt éve úgy döntött, hogy itt az ideje, hogy összeálljon egy sörfőzővel azzal a céllal, hogy olyan sört állítsanak elő, amely kötődik a történelmükhöz és értékeikhez, miközben segít a kolostor beázó tetőinek és repedezett falainak helyreállításában az italból származó bevétel.

Közel három évnyi együttműködés után John Martin sörgyártóval és importőrrel álltak össze. A Maredret Altus, a szegfűszeggel és borókabogyóval készült 6,8%-os borostyánsör, valamint a koriandert és zsályát tartalmazó 8%-os szőke Maredret Triplus sör nyáron került forgalomba.

„Jót tesznek az egészségnek. Segítik az emésztést. Minden nővér szereti a sört, elvégre Belgiumban vagyunk”

– mondta Gertrude nővér, hozzátéve, hogy az apácák vasárnaponként egy-egy üveggel megengedtek maguknak.

A sörök alapja a tönköly és az apácák kertjében általában termesztett növények. A terméket a 11. századi német bencés apátnő, a belga rendet alapító Szent Hildegard ihlette.

Edward Martin, a főlepárló és a sörgyár alapítójának dédunokája elmondta, hogy a termelés jelenleg évi 300 000 palack, ami néhány éven belül körülbelül 3 millióra emelkedhet. Belgiumon kívül Olaszországban és Spanyolországban már értékesítik is. Az apátsági sörök, amely után az apátság nevének használatáért cserébe jogdíjat fizetnek, elterjedtek Belgiumban, de eddig csak a szerzeteseknek otthont adó apátságoknál voltak ilyenek – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A Maredret Abbey mindössze egy kilométerre van a férfi megfelelőjétől, a Maredsous Abbey-től, amelynek Duvel által készített söre széles körben elérhető. Gertrude nővér hangsúlyozta, nem tekintik egymást riválisnak. „Tisztában voltak a terveinkkel, tájékoztattuk őket, és zöld utat adtak nekünk. Ez nem verseny, inkább egymás kiegészítése” – mondta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Ízesített chili, ecetes gomba és tizenhatféle sör Baranyából (+VIDEÓ)

2019. augusztus 8. 04:45

Traktorok, mezőgazdasági munkagépek, sok látogató, és a Szentlőrinci Gazdanapok elengedhetetlen hozzávalói, a helyi, térségi termékek.

Zöldség Videó

Hatalmas bővítésbe kezd a Borsodi Sörgyár - Több árpára lesz szükségük?

2018. december 3. 06:29

A Borsodi Sörgyár Kft. értékesítése az idén a piaci átlag felett bővült, árbevétele, várhatóan a tavalyihoz hasonlóan, 10 százalékkal emelkedik.

Bajban a német sörfőzdék a koronavírus miatt

2021. február 16. 03:47

Sok helyen egyszerűen a csatornába öntik a sört. Ez keserű időszak a németországi sörfőzők, italkereskedők és vendéglők számára.

Japán sört dob a magyar piacra a Dreher

2018. március 11. 19:37

A Dreher Sörgyárak megkezdte áttételes tulajdonosa, a japán Asahi hasonló nevű sörének hazai forgalmazását.