Életmód, gasztronómia

Apátsági sör – apácáktól

Agrofórum Online

A belgiumi Maredret apátság apácái küszködtek, hogy megteremtsék a minimális alapokat a felújítási munkálataikhoz, így a cél érdekében egy olyan foglalkozáshoz fordultak, amely több száz éven át a szerzetesek elfoglaltsága volt: a sörfőzéshez.

Az 1893-ban alapított 20 fős bencés közösség körülbelül öt éve úgy döntött, hogy itt az ideje, hogy összeálljon egy sörfőzővel azzal a céllal, hogy olyan sört állítsanak elő, amely kötődik a történelmükhöz és értékeikhez, miközben segít a kolostor beázó tetőinek és repedezett falainak helyreállításában az italból származó bevétel.

Közel három évnyi együttműködés után John Martin sörgyártóval és importőrrel álltak össze. A Maredret Altus, a szegfűszeggel és borókabogyóval készült 6,8%-os borostyánsör, valamint a koriandert és zsályát tartalmazó 8%-os szőke Maredret Triplus sör nyáron került forgalomba.

„Jót tesznek az egészségnek. Segítik az emésztést. Minden nővér szereti a sört, elvégre Belgiumban vagyunk”

– mondta Gertrude nővér, hozzátéve, hogy az apácák vasárnaponként egy-egy üveggel megengedtek maguknak.

A sörök alapja a tönköly és az apácák kertjében általában termesztett növények. A terméket a 11. századi német bencés apátnő, a belga rendet alapító Szent Hildegard ihlette.

Edward Martin, a főlepárló és a sörgyár alapítójának dédunokája elmondta, hogy a termelés jelenleg évi 300 000 palack, ami néhány éven belül körülbelül 3 millióra emelkedhet. Belgiumon kívül Olaszországban és Spanyolországban már értékesítik is. Az apátsági sörök, amely után az apátság nevének használatáért cserébe jogdíjat fizetnek, elterjedtek Belgiumban, de eddig csak a szerzeteseknek otthont adó apátságoknál voltak ilyenek – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A Maredret Abbey mindössze egy kilométerre van a férfi megfelelőjétől, a Maredsous Abbey-től, amelynek Duvel által készített söre széles körben elérhető. Gertrude nővér hangsúlyozta, nem tekintik egymást riválisnak. „Tisztában voltak a terveinkkel, tájékoztattuk őket, és zöld utat adtak nekünk. Ez nem verseny, inkább egymás kiegészítése” – mondta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Gazdainfó: uniós intézkedések és halasztott határidők

2020. április 23. 11:13

Az Európai Bizottság legutóbbi ülésén két intézkedést fogadott el az agrár-élelmiszeripar támogatására. A gazdálkodók pénzforgalmának növelése érdekében a Bizottság magasabb kifizetési előlegeket fogadott el a mezőgazdasági termelők számára.

Napelemekkel látják el az afrikai sörfőzdéket

2020. január 17. 13:36

A világ legnagyobb sörfőzője kiemelte, hogy 2025-ig el szeretnék érni, hogy globálisan az összes energiafelhasználásokat megújuló energiaforrásokból tudják biztosítani.

Kulcsfontosságúak a technológiai újítások a sörgyártásban is

2019. június 4. 12:38

A nemzetközi trendekhez hasonlóan a növekvő kereslet miatt a csökkentett alkoholtartalmú és alkoholmentes sörök fogyasztása a magyar piacon is emelkedik, piaci részesedésük már közel 8 százalékot tesz ki.

Pécsről érkezik a gluténérzékenyek "folyékony kenyere"

2019. november 29. 06:38

Két-három év fejlesztés áll a Pécsi Prémium Lager gluténmentes változata mögött, ennyi idő kellett ahhoz, hogy eleget tegyen a rendkívül szigorú ellenőrzési követelményeknek.