Életmód, gasztronómia

Apátsági sör – apácáktól

Agrofórum Online

A belgiumi Maredret apátság apácái küszködtek, hogy megteremtsék a minimális alapokat a felújítási munkálataikhoz, így a cél érdekében egy olyan foglalkozáshoz fordultak, amely több száz éven át a szerzetesek elfoglaltsága volt: a sörfőzéshez.

Az 1893-ban alapított 20 fős bencés közösség körülbelül öt éve úgy döntött, hogy itt az ideje, hogy összeálljon egy sörfőzővel azzal a céllal, hogy olyan sört állítsanak elő, amely kötődik a történelmükhöz és értékeikhez, miközben segít a kolostor beázó tetőinek és repedezett falainak helyreállításában az italból származó bevétel.

Közel három évnyi együttműködés után John Martin sörgyártóval és importőrrel álltak össze. A Maredret Altus, a szegfűszeggel és borókabogyóval készült 6,8%-os borostyánsör, valamint a koriandert és zsályát tartalmazó 8%-os szőke Maredret Triplus sör nyáron került forgalomba.

„Jót tesznek az egészségnek. Segítik az emésztést. Minden nővér szereti a sört, elvégre Belgiumban vagyunk”

– mondta Gertrude nővér, hozzátéve, hogy az apácák vasárnaponként egy-egy üveggel megengedtek maguknak.

A sörök alapja a tönköly és az apácák kertjében általában termesztett növények. A terméket a 11. századi német bencés apátnő, a belga rendet alapító Szent Hildegard ihlette.

Edward Martin, a főlepárló és a sörgyár alapítójának dédunokája elmondta, hogy a termelés jelenleg évi 300 000 palack, ami néhány éven belül körülbelül 3 millióra emelkedhet. Belgiumon kívül Olaszországban és Spanyolországban már értékesítik is. Az apátsági sörök, amely után az apátság nevének használatáért cserébe jogdíjat fizetnek, elterjedtek Belgiumban, de eddig csak a szerzeteseknek otthont adó apátságoknál voltak ilyenek – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A Maredret Abbey mindössze egy kilométerre van a férfi megfelelőjétől, a Maredsous Abbey-től, amelynek Duvel által készített söre széles körben elérhető. Gertrude nővér hangsúlyozta, nem tekintik egymást riválisnak. „Tisztában voltak a terveinkkel, tájékoztattuk őket, és zöld utat adtak nekünk. Ez nem verseny, inkább egymás kiegészítése” – mondta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Jó hírek érkeztek a sörpiacról

2020. október 4. 11:16

A legoptimistább profit előrejelzést is megdöntötte a Constellation Brands sörgyártó vállalat az elmúlt három hónapban.

Mire való a kocsma útlevél?

2024. február 21. 13:40

A minőségi, csapolt söröket népszerűsíti az a kiadvány, amely tíz budapesti vendéglátóhelyen kínál ingyenes sörkóstolót a tulajdonosainak.

Növénylemosás és locsolás sörrel – Miért jó?

2023. december 15. 07:10

Nem új „találmány” a sörös növénylemosás. Most a közösségi médiának köszönhetően azonban tarol a téma.

Sokkal több sört isznak az európaiak

2023. december 13. 13:10

Jelentősen növekedtek a söreladások az Európai Unióban 2022-ben.