13℃ 10℃
november 17. Hortenzia, Gergő, Dénes
Életmód, gasztronómia

Árt vagy használ a forró feketekávé a nyári hőségben?

Agrofórum Online

Az igazi kávérajongók számára fontos kérdés lehet, hogy nyáron ihatnak-e kávét.

Az orvosok azt javasolják, hogy naponta legalább két liter vizet igyunk, és mindig legyen nálunk egy feltöltött vizespalack. Azt is mondják, hogy fogyasszunk gyümölcsöt, ami nemcsak a folyadékot, hanem az izzadással elvesztett vitaminokat és ásványi anyagokat is pótolja. Néhány évvel ezelőttig az a tévhit járta, hogy a kávé és a koffeintartalmú italok felelősek lehetnek a szervezet kiszáradásáért. Ezért sokaknak még mindig kétségeik vannak a nyári kávéfogyasztással kapcsolatban.

Okozhat-e a kávé dehidratációt a szervezetben?

A 2000-es évek végén végzett kávékutatások szerint a koffein nagy dózisban vízhajtó hatású, ezért a koffeintartalmú italok fogyasztása nagy hőség idején kiszáradást okozhat. De most jön a jó hír: a későbbi kutatások megcáfolták ezeket a tanulmányokat, és azt állították, hogy nincs kapcsolat a kávé és a kiszáradás között.

Valójában a koffein átlagos vagy mérsékelt dózisban történő fogyasztása nem jelent kockázatot. Ezek a tanulmányok ugyanis a koffein sportolókra gyakorolt hatását is vizsgálták, akiknél nagyobb a kockázata annak, hogy az intenzív izzadás miatt kiszáradnak.

Valójában még ebben az esetben sem találtak negatív hatást. Éppen ellenkezőleg, a kávéivás abbahagyása negatívan befolyásolta a korábban rendszeresen kávézó sportolók teljesítményét. A Birminghami Egyetem 2014-es tanulmánya szerint pedig a mérsékelt fogyasztás hidratálja a szervezetet.

Hideg vagy forró kávét igyunk nyáron?

Annak érdekében, hogy ne hevüljenek túl, sokan mondanak le nyáron a szeretett forró eszpresszójukról. Ilyenkor inkább a hideg italokat választják, mint a kávés italok és a jeges kávé jéggel.

Annak azonban, aki jobban kedveli az eszpresszó kávé intenzív aromáját, nem kell lemondania róla. Sőt, a hideg vagy jeges italok csupán pillanatnyi élvezetet nyújtanak. Kis mennyiségű jeges kávé fogyasztása ugyan hűsítő hatással bír, ám ez néhány pillanat múlva elillan. Míg a forró italoknál pont az ellenkezője történik.

Tudta, hogy a forró italok segítenek a szervezet hőmérsékletét azáltal, hogy fokozzák az izzadást? Ez azt jelenti, hogy a közhiedelemmel ellentétben hosszabb távon a forró kávé hűt igazán, és nyújt enyhülést a forróságban! Ha azonban a hideg vagy akár a jeges italok esnek jól, akkor azokat válasszuk, a legfontosabb szempont ugyanis a folyadékbevitel.

A kávénak azonban a folyadékbevitelen és hőszabályozáson túl számos más egészségügyi előnye van.

A koffein hatása a szervezetre

Egy csésze kávé elfogyasztása úgy hat, mint egy energialöket. A koffein segít, hogy ismét mozgásba lendüljünk; könnyebb leküzdeni a kimerültséget és koncentrálni. Ezenfelül gazdag antioxidánsokban és a szervezet számára szükséges ásványi anyagokban.

Az alacsony vérnyomás ugyan nem betegség, de kellemetlen tünetekkel jár, például csökkent energiaszinttel és kimerültséggel. Ezzel szemben a kávé enyhén megemeli a vérnyomást, így segít elkerülni a hőség okozta szédülést és ájulást. Sőt, sokan az alacsony vérnyomásuk miatt nehezen alszanak el. A kávé fogyasztása, bármilyen meglepő, ezt a tünetet is orvosolni tudja.

Érdemes úgy ütemezni, hogy étkezés után iszunk egy eszpresszót, mivel elősegíti a gyomornedvek képződését, segítve az emésztést. Serkenti az anyagcserét, megkönnyíti a fogyást és felgyorsítja a kalóriafelhasználást. A közhiedelemmel ellentétben a koffein ráadásul gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Az orvosok szerint a koffein fogyasztása nyáron sem károsítja a szervezetet. Csak ne vigyük túlzásba, és ne lépjük túl a napi 250 milligrammot (körülbelül két és fél csésze).

Összefoglalva tehát a kávé:

  • segít visszanyerni az energiánkat és legyőzni a hő és izzadás okozta fáradtságot;
  • pótolja a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi sókat és antioxidánsokat;
  • segít megelőzni a hőség okozta szédülést és ájulást;
  • segít pótolni az erős izzadással elvesztett folyadékokat;
  • megkönnyíti az emésztést;
  • felgyorsítja az anyagcserét;
  • gyulladáscsökkentő hatású.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Nyereg alatt puhított húst ettek és feketelevest ittak őseink? Komoly tévedés!

2024. január 29. 06:40

Hallott már arról, hogy őseink a nyereg alatt puhították a fogyasztásra szánt húst? Vagy ismeri azt a mondást, miszerint „hátra van még a feketeleves”? Ha igen, akkor érdemes ezt a cikket tovább olvasni, mert elképzelhető, hogy ha nem is egy világ omlik össze, de el kell engedni pár régóta tényként kezelt tévhitet.

Elárulunk egy titkot: ízesebbé válik a kávé, ha egy picit megsózza

2023. december 12. 07:10

A sós kávé fogyasztásának történelmi hagyományai és tudományos magyarázata is van.

Veszélyben a kávé, a cukornád és a narancs termőterülete

2021. augusztus 9. 06:56

Az arabica kávé ára közel hét éves csúcsot ért el a hét elején, mivel a szokatlan hideg időjárás befolyásolta a termést.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.