Életmód, gasztronómia

Árt vagy használ a forró feketekávé a nyári hőségben?

Agrofórum Online

Az igazi kávérajongók számára fontos kérdés lehet, hogy nyáron ihatnak-e kávét.

Az orvosok azt javasolják, hogy naponta legalább két liter vizet igyunk, és mindig legyen nálunk egy feltöltött vizespalack. Azt is mondják, hogy fogyasszunk gyümölcsöt, ami nemcsak a folyadékot, hanem az izzadással elvesztett vitaminokat és ásványi anyagokat is pótolja. Néhány évvel ezelőttig az a tévhit járta, hogy a kávé és a koffeintartalmú italok felelősek lehetnek a szervezet kiszáradásáért. Ezért sokaknak még mindig kétségeik vannak a nyári kávéfogyasztással kapcsolatban.

Okozhat-e a kávé dehidratációt a szervezetben?

A 2000-es évek végén végzett kávékutatások szerint a koffein nagy dózisban vízhajtó hatású, ezért a koffeintartalmú italok fogyasztása nagy hőség idején kiszáradást okozhat. De most jön a jó hír: a későbbi kutatások megcáfolták ezeket a tanulmányokat, és azt állították, hogy nincs kapcsolat a kávé és a kiszáradás között.

Valójában a koffein átlagos vagy mérsékelt dózisban történő fogyasztása nem jelent kockázatot. Ezek a tanulmányok ugyanis a koffein sportolókra gyakorolt hatását is vizsgálták, akiknél nagyobb a kockázata annak, hogy az intenzív izzadás miatt kiszáradnak.

Valójában még ebben az esetben sem találtak negatív hatást. Éppen ellenkezőleg, a kávéivás abbahagyása negatívan befolyásolta a korábban rendszeresen kávézó sportolók teljesítményét. A Birminghami Egyetem 2014-es tanulmánya szerint pedig a mérsékelt fogyasztás hidratálja a szervezetet.

Hideg vagy forró kávét igyunk nyáron?

Annak érdekében, hogy ne hevüljenek túl, sokan mondanak le nyáron a szeretett forró eszpresszójukról. Ilyenkor inkább a hideg italokat választják, mint a kávés italok és a jeges kávé jéggel.

Annak azonban, aki jobban kedveli az eszpresszó kávé intenzív aromáját, nem kell lemondania róla. Sőt, a hideg vagy jeges italok csupán pillanatnyi élvezetet nyújtanak. Kis mennyiségű jeges kávé fogyasztása ugyan hűsítő hatással bír, ám ez néhány pillanat múlva elillan. Míg a forró italoknál pont az ellenkezője történik.

Tudta, hogy a forró italok segítenek a szervezet hőmérsékletét azáltal, hogy fokozzák az izzadást? Ez azt jelenti, hogy a közhiedelemmel ellentétben hosszabb távon a forró kávé hűt igazán, és nyújt enyhülést a forróságban! Ha azonban a hideg vagy akár a jeges italok esnek jól, akkor azokat válasszuk, a legfontosabb szempont ugyanis a folyadékbevitel.

A kávénak azonban a folyadékbevitelen és hőszabályozáson túl számos más egészségügyi előnye van.

A koffein hatása a szervezetre

Egy csésze kávé elfogyasztása úgy hat, mint egy energialöket. A koffein segít, hogy ismét mozgásba lendüljünk; könnyebb leküzdeni a kimerültséget és koncentrálni. Ezenfelül gazdag antioxidánsokban és a szervezet számára szükséges ásványi anyagokban.

Az alacsony vérnyomás ugyan nem betegség, de kellemetlen tünetekkel jár, például csökkent energiaszinttel és kimerültséggel. Ezzel szemben a kávé enyhén megemeli a vérnyomást, így segít elkerülni a hőség okozta szédülést és ájulást. Sőt, sokan az alacsony vérnyomásuk miatt nehezen alszanak el. A kávé fogyasztása, bármilyen meglepő, ezt a tünetet is orvosolni tudja.

Érdemes úgy ütemezni, hogy étkezés után iszunk egy eszpresszót, mivel elősegíti a gyomornedvek képződését, segítve az emésztést. Serkenti az anyagcserét, megkönnyíti a fogyást és felgyorsítja a kalóriafelhasználást. A közhiedelemmel ellentétben a koffein ráadásul gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Az orvosok szerint a koffein fogyasztása nyáron sem károsítja a szervezetet. Csak ne vigyük túlzásba, és ne lépjük túl a napi 250 milligrammot (körülbelül két és fél csésze).

Összefoglalva tehát a kávé:

  • segít visszanyerni az energiánkat és legyőzni a hő és izzadás okozta fáradtságot;
  • pótolja a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi sókat és antioxidánsokat;
  • segít megelőzni a hőség okozta szédülést és ájulást;
  • segít pótolni az erős izzadással elvesztett folyadékokat;
  • megkönnyíti az emésztést;
  • felgyorsítja az anyagcserét;
  • gyulladáscsökkentő hatású.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

5 gyógynövény az őszi fáradtság ellen

2022. október 7. 07:37

Ősszel a kedvünk is borongós lehet, és a testünk is fáradt a nyári kerti munkák és feladatok után. Nézzük sorra az őszi fáradtság ellen milyen gyógynövények vethetők be!

Drámai visszaesés történt a magyarországi kávéfogyasztásban, és lehet még lejjebb is

2023. július 9. 09:10

A magyar piacon a legnagyobb szegmensnek számító őrölt kávé forgalma tavaly 15 százalékkal csökkent, miközben az értékesítési mennyiség 22 százalékkal nőtt. Nagyon drágán vásároltunk tehát jóval kevesebb kávét, és az idei kilátások sem jobbak.

Komoly bajban a kávézólánc

2020. június 25. 06:36

A 2017-ben alapított és tavaly májusban az amerikai tőzsdére bevezetett Luckin Coffee arra építi piaci stratégiáját, hogy jelentős mértékben növekszik a kínai kávéfogyasztás.

A Nestlé készpénzt ad a kávébabot fenntartható módon termesztő gazdáknak

2023. június 7. 10:17

A Nestlé kísérleti rendszert indít, hogy készpénzt adjon azoknak a kávétermesztőknek, akik fenntartható módon termesztenek kávébabot.