31℃ 18℃
július 5. Emese, Sarolta, Lotti, Antal
Életmód, gasztronómia

Árt vagy használ a forró feketekávé a nyári hőségben?

Agrofórum Online

Az igazi kávérajongók számára fontos kérdés lehet, hogy nyáron ihatnak-e kávét.

Az orvosok azt javasolják, hogy naponta legalább két liter vizet igyunk, és mindig legyen nálunk egy feltöltött vizespalack. Azt is mondják, hogy fogyasszunk gyümölcsöt, ami nemcsak a folyadékot, hanem az izzadással elvesztett vitaminokat és ásványi anyagokat is pótolja. Néhány évvel ezelőttig az a tévhit járta, hogy a kávé és a koffeintartalmú italok felelősek lehetnek a szervezet kiszáradásáért. Ezért sokaknak még mindig kétségeik vannak a nyári kávéfogyasztással kapcsolatban.

Okozhat-e a kávé dehidratációt a szervezetben?

A 2000-es évek végén végzett kávékutatások szerint a koffein nagy dózisban vízhajtó hatású, ezért a koffeintartalmú italok fogyasztása nagy hőség idején kiszáradást okozhat. De most jön a jó hír: a későbbi kutatások megcáfolták ezeket a tanulmányokat, és azt állították, hogy nincs kapcsolat a kávé és a kiszáradás között.

Valójában a koffein átlagos vagy mérsékelt dózisban történő fogyasztása nem jelent kockázatot. Ezek a tanulmányok ugyanis a koffein sportolókra gyakorolt hatását is vizsgálták, akiknél nagyobb a kockázata annak, hogy az intenzív izzadás miatt kiszáradnak.

Valójában még ebben az esetben sem találtak negatív hatást. Éppen ellenkezőleg, a kávéivás abbahagyása negatívan befolyásolta a korábban rendszeresen kávézó sportolók teljesítményét. A Birminghami Egyetem 2014-es tanulmánya szerint pedig a mérsékelt fogyasztás hidratálja a szervezetet.

Hideg vagy forró kávét igyunk nyáron?

Annak érdekében, hogy ne hevüljenek túl, sokan mondanak le nyáron a szeretett forró eszpresszójukról. Ilyenkor inkább a hideg italokat választják, mint a kávés italok és a jeges kávé jéggel.

Annak azonban, aki jobban kedveli az eszpresszó kávé intenzív aromáját, nem kell lemondania róla. Sőt, a hideg vagy jeges italok csupán pillanatnyi élvezetet nyújtanak. Kis mennyiségű jeges kávé fogyasztása ugyan hűsítő hatással bír, ám ez néhány pillanat múlva elillan. Míg a forró italoknál pont az ellenkezője történik.

Tudta, hogy a forró italok segítenek a szervezet hőmérsékletét azáltal, hogy fokozzák az izzadást? Ez azt jelenti, hogy a közhiedelemmel ellentétben hosszabb távon a forró kávé hűt igazán, és nyújt enyhülést a forróságban! Ha azonban a hideg vagy akár a jeges italok esnek jól, akkor azokat válasszuk, a legfontosabb szempont ugyanis a folyadékbevitel.

A kávénak azonban a folyadékbevitelen és hőszabályozáson túl számos más egészségügyi előnye van.

A koffein hatása a szervezetre

Egy csésze kávé elfogyasztása úgy hat, mint egy energialöket. A koffein segít, hogy ismét mozgásba lendüljünk; könnyebb leküzdeni a kimerültséget és koncentrálni. Ezenfelül gazdag antioxidánsokban és a szervezet számára szükséges ásványi anyagokban.

Az alacsony vérnyomás ugyan nem betegség, de kellemetlen tünetekkel jár, például csökkent energiaszinttel és kimerültséggel. Ezzel szemben a kávé enyhén megemeli a vérnyomást, így segít elkerülni a hőség okozta szédülést és ájulást. Sőt, sokan az alacsony vérnyomásuk miatt nehezen alszanak el. A kávé fogyasztása, bármilyen meglepő, ezt a tünetet is orvosolni tudja.

Érdemes úgy ütemezni, hogy étkezés után iszunk egy eszpresszót, mivel elősegíti a gyomornedvek képződését, segítve az emésztést. Serkenti az anyagcserét, megkönnyíti a fogyást és felgyorsítja a kalóriafelhasználást. A közhiedelemmel ellentétben a koffein ráadásul gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Az orvosok szerint a koffein fogyasztása nyáron sem károsítja a szervezetet. Csak ne vigyük túlzásba, és ne lépjük túl a napi 250 milligrammot (körülbelül két és fél csésze).

Összefoglalva tehát a kávé:

  • segít visszanyerni az energiánkat és legyőzni a hő és izzadás okozta fáradtságot;
  • pótolja a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi sókat és antioxidánsokat;
  • segít megelőzni a hőség okozta szédülést és ájulást;
  • segít pótolni az erős izzadással elvesztett folyadékokat;
  • megkönnyíti az emésztést;
  • felgyorsítja az anyagcserét;
  • gyulladáscsökkentő hatású.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Nyereg alatt puhított húst ettek és feketelevest ittak őseink? Komoly tévedés!

2024. január 29. 06:40

Hallott már arról, hogy őseink a nyereg alatt puhították a fogyasztásra szánt húst? Vagy ismeri azt a mondást, miszerint „hátra van még a feketeleves”? Ha igen, akkor érdemes ezt a cikket tovább olvasni, mert elképzelhető, hogy ha nem is egy világ omlik össze, de el kell engedni pár régóta tényként kezelt tévhitet.

A következő generációs élelmiszer-technológiára figyel a Starbucks

2020. május 1. 05:36

A Starbucks kereskedelmi partnerséget hoz majd létre a következő generációs élelmiszer és kiskereskedelmi technológiai vállalatokkal.

Kávézólánc hódít a tea földjén

2020. február 11. 12:47

Az újfajta technológiavezérlet kiskereskedelmi modellt használó kínai kávézólánc, mely 2019 végére több mint 4 500 kávézót üzemeltetett Kína területén.

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

2019. július 12. 11:15

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.