25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Életmód, gasztronómia

Árt vagy használ a forró feketekávé a nyári hőségben?

Agrofórum Online

Az igazi kávérajongók számára fontos kérdés lehet, hogy nyáron ihatnak-e kávét.

Az orvosok azt javasolják, hogy naponta legalább két liter vizet igyunk, és mindig legyen nálunk egy feltöltött vizespalack. Azt is mondják, hogy fogyasszunk gyümölcsöt, ami nemcsak a folyadékot, hanem az izzadással elvesztett vitaminokat és ásványi anyagokat is pótolja. Néhány évvel ezelőttig az a tévhit járta, hogy a kávé és a koffeintartalmú italok felelősek lehetnek a szervezet kiszáradásáért. Ezért sokaknak még mindig kétségeik vannak a nyári kávéfogyasztással kapcsolatban.

Okozhat-e a kávé dehidratációt a szervezetben?

A 2000-es évek végén végzett kávékutatások szerint a koffein nagy dózisban vízhajtó hatású, ezért a koffeintartalmú italok fogyasztása nagy hőség idején kiszáradást okozhat. De most jön a jó hír: a későbbi kutatások megcáfolták ezeket a tanulmányokat, és azt állították, hogy nincs kapcsolat a kávé és a kiszáradás között.

Valójában a koffein átlagos vagy mérsékelt dózisban történő fogyasztása nem jelent kockázatot. Ezek a tanulmányok ugyanis a koffein sportolókra gyakorolt hatását is vizsgálták, akiknél nagyobb a kockázata annak, hogy az intenzív izzadás miatt kiszáradnak.

Valójában még ebben az esetben sem találtak negatív hatást. Éppen ellenkezőleg, a kávéivás abbahagyása negatívan befolyásolta a korábban rendszeresen kávézó sportolók teljesítményét. A Birminghami Egyetem 2014-es tanulmánya szerint pedig a mérsékelt fogyasztás hidratálja a szervezetet.

Hideg vagy forró kávét igyunk nyáron?

Annak érdekében, hogy ne hevüljenek túl, sokan mondanak le nyáron a szeretett forró eszpresszójukról. Ilyenkor inkább a hideg italokat választják, mint a kávés italok és a jeges kávé jéggel.

Annak azonban, aki jobban kedveli az eszpresszó kávé intenzív aromáját, nem kell lemondania róla. Sőt, a hideg vagy jeges italok csupán pillanatnyi élvezetet nyújtanak. Kis mennyiségű jeges kávé fogyasztása ugyan hűsítő hatással bír, ám ez néhány pillanat múlva elillan. Míg a forró italoknál pont az ellenkezője történik.

Tudta, hogy a forró italok segítenek a szervezet hőmérsékletét azáltal, hogy fokozzák az izzadást? Ez azt jelenti, hogy a közhiedelemmel ellentétben hosszabb távon a forró kávé hűt igazán, és nyújt enyhülést a forróságban! Ha azonban a hideg vagy akár a jeges italok esnek jól, akkor azokat válasszuk, a legfontosabb szempont ugyanis a folyadékbevitel.

A kávénak azonban a folyadékbevitelen és hőszabályozáson túl számos más egészségügyi előnye van.

A koffein hatása a szervezetre

Egy csésze kávé elfogyasztása úgy hat, mint egy energialöket. A koffein segít, hogy ismét mozgásba lendüljünk; könnyebb leküzdeni a kimerültséget és koncentrálni. Ezenfelül gazdag antioxidánsokban és a szervezet számára szükséges ásványi anyagokban.

Az alacsony vérnyomás ugyan nem betegség, de kellemetlen tünetekkel jár, például csökkent energiaszinttel és kimerültséggel. Ezzel szemben a kávé enyhén megemeli a vérnyomást, így segít elkerülni a hőség okozta szédülést és ájulást. Sőt, sokan az alacsony vérnyomásuk miatt nehezen alszanak el. A kávé fogyasztása, bármilyen meglepő, ezt a tünetet is orvosolni tudja.

Érdemes úgy ütemezni, hogy étkezés után iszunk egy eszpresszót, mivel elősegíti a gyomornedvek képződését, segítve az emésztést. Serkenti az anyagcserét, megkönnyíti a fogyást és felgyorsítja a kalóriafelhasználást. A közhiedelemmel ellentétben a koffein ráadásul gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Az orvosok szerint a koffein fogyasztása nyáron sem károsítja a szervezetet. Csak ne vigyük túlzásba, és ne lépjük túl a napi 250 milligrammot (körülbelül két és fél csésze).

Összefoglalva tehát a kávé:

  • segít visszanyerni az energiánkat és legyőzni a hő és izzadás okozta fáradtságot;
  • pótolja a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi sókat és antioxidánsokat;
  • segít megelőzni a hőség okozta szédülést és ájulást;
  • segít pótolni az erős izzadással elvesztett folyadékokat;
  • megkönnyíti az emésztést;
  • felgyorsítja az anyagcserét;
  • gyulladáscsökkentő hatású.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A Nestlé készpénzt ad a kávébabot fenntartható módon termesztő gazdáknak

2023. június 7. 10:17

A Nestlé kísérleti rendszert indít, hogy készpénzt adjon azoknak a kávétermesztőknek, akik fenntartható módon termesztenek kávébabot.

Enyhülhet a nyomás a kávé piacán

2022. június 15. 08:05

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a 2022/23-as július-júniusi gazdálkodási szezonban a kávétermés 11%-os növekedésére számít Brazíliában.

Újranyitja kávézói nagy részét a Starbucks Kínában

2020. március 3. 08:03

A Starbucks sokáig a legnagyobb kávézólánc volt Kínában, ám január elején a Luckin Coffee megelőzte a amerikai versenytársát.

A Starbucks felkészült a legextrémebb forgatókönyvre is

2020. március 21. 06:38

A járvány kitörése után a Starbucks egy időre bezárta a Kínában működő kávézói jelentős részét, ami a menedzsment várakozásai szerint egy 430 millió dollár közeli árbevétel-kiesést jelent.