Életmód, gasztronómia

Az olasz miniszter ellenzi a laboratóriumban előállított élelmiszereket

Agrofórum Online

A laboratóriumban előállított élelmiszerek potenciálisan veszélyesek az egészségre, ráadásul ezeknek soha nem lesz olyan íze, mint a természetes húsnak vagy a halnak – mondta az olasz mezőgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek.

Márciusban az olasz jobboldali kormány törvényjavaslatot terjesztett elő az Európai Unióban még nem elérhető élelmiszerek és takarmányok előállításának és behozatalának betiltására.

Szingapúr volt az első ország, amely 2020-ban engedélyezte a laboratóriumban előállított hús kiskereskedelmi értékesítését, de az Egyesült Államokban és Izraelben is történtek lépések ezen a területen.

Elutasítjuk a termékek ilyen típusú szabványosításának gondolatát, a laboratóriumokban egyformák lehetnek a termékek, de ezzel eltörölhetik a földhöz kötött kultúránkat”

– mondta Francesco Lollobrigida, Giorgia Meloni miniszterelnök nacionalista Olasz Testvérei pártjának vezető személyisége.

Az olasz tilalom, amelyet még a parlamentnek jóvá kell hagynia, feldühítette a sejtalapú termékek fejlesztését szorgalmazó szervezeteket, akik szerint a tenyészállatok nélküli húshelyettesítő termelés mérsékelné a klímaváltozás hatásait és korlátozná az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Azt is közölték, hogy Olaszország korlátozza azon fogyasztók választási lehetőségeit, akik aggódnak az állatok jóléte miatt, és értékelnék, ha olyan terméket fogyasztanának, amely nem jár állatok levágásával.

Lollobrigida visszautasította ezt a kritikát. Azt mondta, hogy az állattenyésztés „fenntartható” Olaszországban, elutasítva az ipari és a mezőgazdasági szennyezés összehasonlítását, és hozzátette, hogy a laboratóriumban előállított élelmiszerek is nagy mennyiségű energiát igényelnek.

„A multinacionális cégek ebbe a szektorba fektetnek be, az ő szemszögükből ez jó üzlet” – mondta, hiszen képesek lennének olyan gyárakat létesíteni, ahol alacsonyak az energia- és munkaerőköltségek, így növelve bevételeiket.

A római kormány, amely a mezőgazdasági minisztériumot „mezőgazdasági és élelmiszer-szuverenitási minisztériumra” nevezte át, megfogadta, hogy megvédi és előmozdítja Olaszország híres élelmiszer-örökségének megvédését – számolt be a reuters.

Lollobrigida elmondta, hogy fontolgatja egy minősítés létrehozását az olasz éttermek számára világszerte, hogy megmutassa, azok valódi olasz termékeket használnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Egymilliárd eurós segítség az olasz gazdáknak

2024. október 11. 14:40

Az Európai Bizottság egymilliárd eurós támogatást hagyott jóvá Olaszország gazdálkodói számára a 2023. májusi árvizek és földcsuszamlások után.

Olaszországban megalakult az első fűszernövény-termelői szervezet

2023. február 21. 10:26

Az aromás fűszernövények mindig is a Földközi-tenger menti területek vezető terményei közé tartoztak.

Európai narancskereskedelmi körkép

2021. május 23. 07:39

A nemzetközi piacon nagy mennyiségű gyümölcs kering: főleg spanyol, marokkói, török, valamint egyiptomi forrásból. Az első szüretek a déli féltekén kezdődtek meg, így a következő hónapokban várható a nagyobb szállítmányok érkezése.

Klímaváltozás: már mangót és avokádót is termelnek az olaszok

2019. január 20. 14:34

Szicília ma ideális hely az egzotikus növények és állatok számára. Catania megyében például 2013-ben alapítottak egy tevenészetet, ahol tevetejet termelnek. A mangó és avokádó pedig egyaránt keresett Belgiumban és Németországban.