Életmód, gasztronómia

Az olasz miniszter ellenzi a laboratóriumban előállított élelmiszereket

Agrofórum Online

A laboratóriumban előállított élelmiszerek potenciálisan veszélyesek az egészségre, ráadásul ezeknek soha nem lesz olyan íze, mint a természetes húsnak vagy a halnak – mondta az olasz mezőgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek.

Márciusban az olasz jobboldali kormány törvényjavaslatot terjesztett elő az Európai Unióban még nem elérhető élelmiszerek és takarmányok előállításának és behozatalának betiltására.

Szingapúr volt az első ország, amely 2020-ban engedélyezte a laboratóriumban előállított hús kiskereskedelmi értékesítését, de az Egyesült Államokban és Izraelben is történtek lépések ezen a területen.

Elutasítjuk a termékek ilyen típusú szabványosításának gondolatát, a laboratóriumokban egyformák lehetnek a termékek, de ezzel eltörölhetik a földhöz kötött kultúránkat”

– mondta Francesco Lollobrigida, Giorgia Meloni miniszterelnök nacionalista Olasz Testvérei pártjának vezető személyisége.

Az olasz tilalom, amelyet még a parlamentnek jóvá kell hagynia, feldühítette a sejtalapú termékek fejlesztését szorgalmazó szervezeteket, akik szerint a tenyészállatok nélküli húshelyettesítő termelés mérsékelné a klímaváltozás hatásait és korlátozná az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Azt is közölték, hogy Olaszország korlátozza azon fogyasztók választási lehetőségeit, akik aggódnak az állatok jóléte miatt, és értékelnék, ha olyan terméket fogyasztanának, amely nem jár állatok levágásával.

Lollobrigida visszautasította ezt a kritikát. Azt mondta, hogy az állattenyésztés „fenntartható” Olaszországban, elutasítva az ipari és a mezőgazdasági szennyezés összehasonlítását, és hozzátette, hogy a laboratóriumban előállított élelmiszerek is nagy mennyiségű energiát igényelnek.

„A multinacionális cégek ebbe a szektorba fektetnek be, az ő szemszögükből ez jó üzlet” – mondta, hiszen képesek lennének olyan gyárakat létesíteni, ahol alacsonyak az energia- és munkaerőköltségek, így növelve bevételeiket.

A római kormány, amely a mezőgazdasági minisztériumot „mezőgazdasági és élelmiszer-szuverenitási minisztériumra” nevezte át, megfogadta, hogy megvédi és előmozdítja Olaszország híres élelmiszer-örökségének megvédését – számolt be a reuters.

Lollobrigida elmondta, hogy fontolgatja egy minősítés létrehozását az olasz éttermek számára világszerte, hogy megmutassa, azok valódi olasz termékeket használnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nemcsak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Olaszország a gabonaexport visszafogásán gondolkodik

2022. március 10. 06:06

A római ipari minisztérium közleménye szerint "megvizsgálja a korlátozások bevezetésének lehetőségét, mint például vámok és kiviteli engedélyek bevezetését bizonyos nyersanyagok exportjára".

Az agrivoltaikus rendszerek jelentik az üvegházak jövőjét?

2023. június 2. 11:27

A Mari Serre a megújuló energiák piacán a fotovoltaikus üvegházakkal landolt, amelyek egyre népszerűbbek Dél-Olaszországban is.

Két héttel korábban borultak virágba a barackültetvények Olaszország egyes régióiban

2022. február 22. 08:32

A fagyok hiánya és az enyhe, néhol kifejezetten meleg, akár a 20 °C-os napi csúcsot is meghaladó időjárás hatására Dél-Olaszországban, Bari környékén virágozni kezdtek a kajszi- és őszibarack-ültetvények.

Gépipari piaci növekedés termelési kockázatokkal

2022. május 21. 07:36

2022-ben az olasz mezőgazdasági gépek kereskedelme jó szinten maradhat, a piaci ösztönzők és a finanszírozási megoldásoknak is köszönhetően.