Életmód, gasztronómia

Az olasz miniszter ellenzi a laboratóriumban előállított élelmiszereket

Agrofórum Online

A laboratóriumban előállított élelmiszerek potenciálisan veszélyesek az egészségre, ráadásul ezeknek soha nem lesz olyan íze, mint a természetes húsnak vagy a halnak – mondta az olasz mezőgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek.

Márciusban az olasz jobboldali kormány törvényjavaslatot terjesztett elő az Európai Unióban még nem elérhető élelmiszerek és takarmányok előállításának és behozatalának betiltására.

Szingapúr volt az első ország, amely 2020-ban engedélyezte a laboratóriumban előállított hús kiskereskedelmi értékesítését, de az Egyesült Államokban és Izraelben is történtek lépések ezen a területen.

Elutasítjuk a termékek ilyen típusú szabványosításának gondolatát, a laboratóriumokban egyformák lehetnek a termékek, de ezzel eltörölhetik a földhöz kötött kultúránkat”

– mondta Francesco Lollobrigida, Giorgia Meloni miniszterelnök nacionalista Olasz Testvérei pártjának vezető személyisége.

Az olasz tilalom, amelyet még a parlamentnek jóvá kell hagynia, feldühítette a sejtalapú termékek fejlesztését szorgalmazó szervezeteket, akik szerint a tenyészállatok nélküli húshelyettesítő termelés mérsékelné a klímaváltozás hatásait és korlátozná az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Azt is közölték, hogy Olaszország korlátozza azon fogyasztók választási lehetőségeit, akik aggódnak az állatok jóléte miatt, és értékelnék, ha olyan terméket fogyasztanának, amely nem jár állatok levágásával.

Lollobrigida visszautasította ezt a kritikát. Azt mondta, hogy az állattenyésztés „fenntartható” Olaszországban, elutasítva az ipari és a mezőgazdasági szennyezés összehasonlítását, és hozzátette, hogy a laboratóriumban előállított élelmiszerek is nagy mennyiségű energiát igényelnek.

„A multinacionális cégek ebbe a szektorba fektetnek be, az ő szemszögükből ez jó üzlet” – mondta, hiszen képesek lennének olyan gyárakat létesíteni, ahol alacsonyak az energia- és munkaerőköltségek, így növelve bevételeiket.

A római kormány, amely a mezőgazdasági minisztériumot „mezőgazdasági és élelmiszer-szuverenitási minisztériumra” nevezte át, megfogadta, hogy megvédi és előmozdítja Olaszország híres élelmiszer-örökségének megvédését – számolt be a reuters.

Lollobrigida elmondta, hogy fontolgatja egy minősítés létrehozását az olasz éttermek számára világszerte, hogy megmutassa, azok valódi olasz termékeket használnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Nehezen indul az európai eperszezon

2023. március 21. 15:29

A déli féltekén tapasztalható szélsőséges éghajlati változások komoly nehézségeket okoznak a spanyolországi, olaszországi és görögországi szamócatermesztőknek.

Kevesebb paradicsomtermés várható Olaszország északi részén

2019. július 10. 08:03

Az időjárás továbbra is „játszadozik” a paradicsomágazattal, a múlt héten jégeső érte a piacenzai területet, amely az egyik fő paradicsomtermesztő körzetet az Emilia-Romagna régióban.

Szárazság fenyegeti Észak-Olaszország termésének felét

2022. június 20. 07:36

A mezőgazdasági lobbi azonnali cselekvést sürget, sürgős öntözést kérve a növények, például a paradicsom és a görögdinnye megmentése érdekében.

A Solarelli paprikák újszerű felhasználása

2022. december 30. 10:42

Az Angelo Solarelli paprika egészséges snack-ként pozicionálva viharosan növeli a paprika fogyasztás mértékét Olaszországban.