Életmód, gasztronómia

Diófélék és az agy egészsége

Agrofórum Online

Modernkori probléma a tömegeket sújtó demencia és az Alzheimer-kór, ezért a szakemberek szerint idejében el kell kezdeni foglalkoznunk az agyunk egészségével.


A diófélék rendszeres fogyasztása jót tesz az agynak, jobb kognitív funkciókat eredményez, segít a depresszió kockázatának csökkentésében, jobb hangulatot eredményez és javítja a memóriát, a tanulási és az összpontosítási képességet.

Miért egészségesek a diófélék?

A diófélék zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek alapvető szerepet játszanak az agyi egészség számos aspektusában. Számos tanulmány számolt be arról, hogy a diófélék fogyasztása összefügg a jobb kognitív teljesítőképességgel, és komolyabb előnyöket figyeltek meg azoknál, akik hosszú távon több diófélét fogyasztottak, mint azok, akik diómentes étrendet követtek.

Egy 2022-es vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a diófélék fogyasztása a depresszió kockázatának csökkenésével és a jobb hangulattal jár együtt. Számos erre fókuszáló vizsgálat talált kapcsolatot a diófélék fogyasztása és a depresszió alacsonyabb kockázata között.

A barcelonai Globális Egészségügyi Intézet által vezetett, több mint 2200 anya és gyermekeik bevonásával végzett spanyol tanulmány szerint azok a gyermekek, akiknek anyja a terhesség első harmadában több diófélét fogyasztott, a legjobb eredményeket érték el a kognitív funkciókat, a figyelemkapacitást és a munkamemóriát mérő teszteken.

A gyermekek neuropszichológiai fejlődését 18 hónapos korukban, majd 5 évesen és 8 évesen is felmérték. Az előnyök azon anyák csoportjában voltak megfigyelhetők, akik a legtöbb dió fogyasztásáról számoltak be – ők heti átlagban valamivel kevesebb, mint három, 30 g-os adagot fogyasztottak.

Hogyan járulnak hozzá a kulcsfontosságú tápanyagok az agy egészségéhez? 

Számos olyan tényező ismert, amely befolyásolja a kognitív funkciókat, beleértve a károsodott anyagcsere-szabályozást, az oxidatív stresszt és a gyulladásos folyamatokat. A diófélék fogyasztása számos előnyös hatással jár, többek között az oxidatív károsodás, a gyulladás és a vérlemezke-aggregáció csökkenésével, valamint az érrendszeri reakcióképesség és az immunfunkciók javulásával.

A diófélékben található egészséges zsírok és fitokemikáliák, valamint az antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező tápanyagok kombinációja segíthet az agy és az erek létfontosságú funkcióinak védelmében.

  • B-vitaminok: Szükségesek az agy bizonyos összetevőinek, például a neurotranszmittereknek és a sejtek szerkezetének előállításához.
  • Többszörösen telítetlen zsírsavak: A neuronális sejtmembránok összetevői, amelyek fenntartják az agysejtek közötti áramlást és kommunikációt. Az omega-3 zsírsavak pedig segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt.
  • E-vitamin: Közvetlenül részt vesz az idegsejtmembránok védelmében antioxidáns hatásán keresztül.
  • Magnézium és kalcium: Az agysejtek kommunikációjának (neurotranszmisszió) szabályozásában vesznek részt.
  • Cink: Számos fehérje, hormon, hormonreceptor és az agysejtek kommunikációjában részt vevő molekulák szerkezeti összetevőjeként enzimek alkotórészei.
  • Vas: Szükséges az agy oxigénellátásának biztosításához, valamint a neurotranszmitterek és a mielin szintéziséhez.
  • Mangán, szelén réz: Részt vesznek a szabad gyökök károsodása ellen védő enzimatikus mechanizmusokban.
  • Fitonutriensek, mint a flavonoidok és karotinoidok: Neuroprotektív funkciót látnak el.
  • Élelmi rostok: Segítenek csökkenteni a gyulladást az egészséges bélmikrobiom fokozásával.

(Fotó: NickyPe/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Az ukrán gyümölcsök és diófélék exportja 2023-ban visszaeséssel küzdött

2024. február 7. 10:10

Az ukrán gyümölcsök, bogyós gyümölcsök és diófélék exportja tavaly visszaesett. Az Európai Unió továbbra is kulcsfontosságú piac marad Ukrajna számára.

A jövő 50 egészséges élelmiszere, amivel megmenthető a Föld

2019. szeptember 10. 12:47

Az emberiség meglepően kevés összetevőből készíti el a rendszeresen fogyasztott ételeit.