16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Életmód, gasztronómia

Emberkísérlet: mi történik a szervezetünkkel, ha nem eszünk cukrot?

Agrofórum Online

Egy fogyással és táplálkozástudománnyal foglalkozó szakértő saját magán próbálta ki, mit tapasztal, ha elhagyja a cukrot az étkezéséből. Így számolt be az eredményről.

„Nyolc hónapig nem ettem cukrot! Pedig korábban rendszeresen fogyasztottam csokoládét és jégkrémet. És mivel nem is táplálkoztam megfelelően, ráadásul a testmozgást is elhanyagoltam, eléggé elhíztam, ráadásul sokszor megfáztam.

Három éve elhatároztam, hogy elhagyom a cukrot az étkezésemből. Tehát se csoki, se fagyi; sütik, lekvárok, gyümölcsjoghurtok, müzlik, isten véletek – és persze még rengeteg minden más. 

Az első hét volt a legnehezebb. Iszonyúan kívántam a cukrot, fájt a fejem és szédültem, aztán később rájöttem, hogy elvonási tüneteim voltak. A második héten már jobban éreztem magam, és kezdtem a cukormentes ételek ízét is élvezni. Bár még mindig kívántam egy-egy darabka csokoládét, de kitartottam.

A 3-4. héten már egyáltalán nem kívántam a cukrot. Helyette rengeteg sajtot, vajat ettem, és inkább ezekre vágytam. A 4. héttől aztán már könnyűszerrel kitartottam, noha nehéz volt a rokonoknak elmagyarázni, hogy miért nem kérek édességet, amikor ők ezzel is kifejezték a szeretetüket irántam. És igazán nem okozott gondot a cukor hiánya! Élveztem mindannak az ízét, amit ehettem, legfeljebb a családtagjaim csalódtak bennem egy kicsit.

És hogy mit tapasztaltam? Hat hónapon keresztül nem szenvedtem megfázástól, míg előtte havonta 3-4 napig is beteg voltam.

Az utóbbi két hónapban ugyan volt, hogy megfáztam, de egy nap alatt helyrejöttem. Mivel tornázni is elkezdtem, elég sokat sikerült leadnom a súlyomból. A kognitív funkcióim, tehát a gondolkodással összefüggő képességeim és az általános kedélyállapotom pedig sosem voltak ennyire jók.

Ajánlom-e a cukormentes diétát? Abszolút, de azt tudni kell, hogy nemcsak az elvonási tünetekkel, hanem a körülöttünk élők reakciójával is számolnunk kell. Most már eszem egy kevés cukortartalmú ételt, de mindig odafigyelek, hogy mennyit, és keresem az egészséges alternatívákat.

Mit tanultam ebből? Hogy a cukor mennyire addiktív! Azóta mindig megkérdezem magamtól, hogy kezdek-e rászokni, és ha úgy érzem, hogy kívánom a cukrosat, az akaraterőmre hagyatkozom, hogy ellenálljak. Tudatosan szeretnék étkezni, és nem azt enni, amit éppen megkívánok.”

Hogy helyesen érezte-e a szerző, és valóban függőséget okoz a cukor? Rossz hírünk van: kutatók többféle állatkísérletben is bizonyították, hogy a cukor olyan tüneteket is okoz, amelyek a függőséghez kapcsolódnak.

Nem véletlenül, hiszen a cukorbevitel során endogén opioidok szabadulnak fel a szervezetben, ami az agy önjutalmazási rendszerét stimulálja, akár más ingerek kárára. Egy kis édesség nem árt meg – de sokszor és sok édesség sajnos valóban függőséget jelent.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Lehet édes az élet cukor nélkül?

2018. november 21. 05:37

Aki háta mögött kívánja hagyni a cukorfogyasztást, annak lehetősége van arra, hogy a legtesthezállóbb édesítőszert megtalálja. Annak pedig, aki továbbra is a hagyományos édes ízt választja sem kell félni, persze csak akkor, ha a cukor mennyisége a napi kalóriabevitel 5 -10%-a között mozog.

Az aszály miatt drágulhat a cukor

2018. szeptember 29. 09:30

A legnagyobb európai termelőket – Franciaország, Németország, Lengyelország és Nagy-Britannia – sújtó aszályos időjárás miatt jelentősen csökkenhet a cukorgyártás volumene.

Különös döntés: rákkeltő lehet az aszpartám, mégsem tiltották be

2023. július 15. 07:10

Rákkeltő lehet az aszpartám, de kis mennyiségben fogyasztva biztonságos – ezt a salamoni ítéletet hozta a WHO a népszerű édesítőszerrel kapcsolatban.

Cukorellátás saját termelésből – érdemes?

2018. augusztus 24. 08:04

Az uniós cukorkvóta eltörlése óta időről-időre felmerül új cukorgyár építésének ötlete. Az OTP agrárszakértői a hazai cukorrépa- és cukortermelés perspektíváinak bemutatásával, illetve a globális piaci trendek elemzésével adják meg a választ, érdemes-e a belevágni a cukorgyártás hazai fejlesztésébe.