7℃ -2℃
március 2. Lujza, Ágnes, Henrik, Magor
Életmód, gasztronómia

Emberkísérlet: mi történik a szervezetünkkel, ha nem eszünk cukrot?

Agrofórum Online

Egy fogyással és táplálkozástudománnyal foglalkozó szakértő saját magán próbálta ki, mit tapasztal, ha elhagyja a cukrot az étkezéséből. Így számolt be az eredményről.

„Nyolc hónapig nem ettem cukrot! Pedig korábban rendszeresen fogyasztottam csokoládét és jégkrémet. És mivel nem is táplálkoztam megfelelően, ráadásul a testmozgást is elhanyagoltam, eléggé elhíztam, ráadásul sokszor megfáztam.

Három éve elhatároztam, hogy elhagyom a cukrot az étkezésemből. Tehát se csoki, se fagyi; sütik, lekvárok, gyümölcsjoghurtok, müzlik, isten véletek – és persze még rengeteg minden más. 

Az első hét volt a legnehezebb. Iszonyúan kívántam a cukrot, fájt a fejem és szédültem, aztán később rájöttem, hogy elvonási tüneteim voltak. A második héten már jobban éreztem magam, és kezdtem a cukormentes ételek ízét is élvezni. Bár még mindig kívántam egy-egy darabka csokoládét, de kitartottam.

A 3-4. héten már egyáltalán nem kívántam a cukrot. Helyette rengeteg sajtot, vajat ettem, és inkább ezekre vágytam. A 4. héttől aztán már könnyűszerrel kitartottam, noha nehéz volt a rokonoknak elmagyarázni, hogy miért nem kérek édességet, amikor ők ezzel is kifejezték a szeretetüket irántam. És igazán nem okozott gondot a cukor hiánya! Élveztem mindannak az ízét, amit ehettem, legfeljebb a családtagjaim csalódtak bennem egy kicsit.

És hogy mit tapasztaltam? Hat hónapon keresztül nem szenvedtem megfázástól, míg előtte havonta 3-4 napig is beteg voltam.

Az utóbbi két hónapban ugyan volt, hogy megfáztam, de egy nap alatt helyrejöttem. Mivel tornázni is elkezdtem, elég sokat sikerült leadnom a súlyomból. A kognitív funkcióim, tehát a gondolkodással összefüggő képességeim és az általános kedélyállapotom pedig sosem voltak ennyire jók.

Ajánlom-e a cukormentes diétát? Abszolút, de azt tudni kell, hogy nemcsak az elvonási tünetekkel, hanem a körülöttünk élők reakciójával is számolnunk kell. Most már eszem egy kevés cukortartalmú ételt, de mindig odafigyelek, hogy mennyit, és keresem az egészséges alternatívákat.

Mit tanultam ebből? Hogy a cukor mennyire addiktív! Azóta mindig megkérdezem magamtól, hogy kezdek-e rászokni, és ha úgy érzem, hogy kívánom a cukrosat, az akaraterőmre hagyatkozom, hogy ellenálljak. Tudatosan szeretnék étkezni, és nem azt enni, amit éppen megkívánok.”

Hogy helyesen érezte-e a szerző, és valóban függőséget okoz a cukor? Rossz hírünk van: kutatók többféle állatkísérletben is bizonyították, hogy a cukor olyan tüneteket is okoz, amelyek a függőséghez kapcsolódnak.

Nem véletlenül, hiszen a cukorbevitel során endogén opioidok szabadulnak fel a szervezetben, ami az agy önjutalmazási rendszerét stimulálja, akár más ingerek kárára. Egy kis édesség nem árt meg – de sokszor és sok édesség sajnos valóban függőséget jelent.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Neveljünk otthon édes ízt adó növényeket, hogy legyen cukor helyett megoldásunk!

2023. január 16. 05:36

Íme pár cukorpótló megoldás, amit akár otthon is megnevelhetünk, előállíthatunk!

Jól jártak a cukor árának emelkedésével

2020. június 14. 14:02

A világ második legnagyobb cukorgyártója a március 31-ig tartó üzleti évben 24 millió euró (nagyjából 8 milliárd forint) nyereséget könyvelt el.

Ennyivel drágulnak majd az élelmiszerek az árstop eltörlése után

2023. július 10. 11:40

A 2022 elején bevezetett élelmiszerár-stopot többszöri hosszabbítás után 2023. augusztus 1-jén vezeti ki a magyar kormányzat. Már látjuk, milyen mértékben ugrik meg az egyes termékek ára.

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.