Életmód, gasztronómia

Energiaitalok helyett: matcha tea, az egészséges koffeinbomba

Agrofórum Online

Egyre divatosabbá válik a matcha tea – a hazai kávézókban legalábbis éppen annyira szívesen kérik ezt az italt jéggel, eperrel, kókusztejjel ízesítve, mint a jól bevált lattét. Persze ennél jobb dolog nem is történhetne a fogyasztókkal, hiszen ez végre egy jó szokás, amire nem baj, hogy egyre többen szoknak rá.

S hogy mi is az a matcha pontosan? Nos, egész konkrétan a zöld tea koncentrált, por alakú formája. A matcha készítése során a leveleket porrá őrlik, így az teljes egészében elfogyaszthatóvá válik. Egészségügyi előnyeinek köszönhetően a matcha ma az egyik legnépszerűbb ital a világon.

Kedvünk szerint ízesíthetjük

Nem állítjuk, hogy magában fogyasztva az íze katartikus élményt nyújt (sokak szerint a levágott fűére emlékeztet), de mivel általában tejjel, kókusztejjel, rizstejjel vagy mandulatejjel, mézzel, édesítőszerrel, vaníliasziruppal vagy eperrel ízesítve, forrón vagy jéggel hűtve kínálják, úgy kifejezetten finom! A matchát előszeretettel teszik bele desszertekbe és süteményekbe is, hiszen nemcsak finom, de rendkívül mutatós zöld édességeket tudnak vele készíteni.

Jó tudni, hogy egyes sütemények élénkzöld színüket nem az ételfestéknek, hanem természetes növényi alapanyagnak köszönhetik
Jó tudni, hogy egyes sütemények élénkzöld színüket nem az ételfestéknek, hanem természetes növényi alapanyagnak köszönhetik

Milyen egészségügyi előnyei vannak a matcha fogyasztásának?

  • javítja a szív egészségét
  • csökkenti a nap okozta bőrkárosodást
  • csökkenti a vese- és májkárosodás kockázatát
  • csökkenti a vércukor-, triglicerid- és koleszterinszintet
  • antioxidánsokban rendkívül gazdag, így rákmegelőző hatású
  • gyulladáscsökkentő hatású
  • hozzájárul az artériák egészségének fenntartásához
  • elősegíti a sejtek regenerálódását
  • csökkenti a szívbetegségek kockázatát
  • segít a fogyásban
  • élénkítő hatású
  • stresszcsökkentő hatású
  • javítja a memóriát
  • jó hatással van az általános közérzetre
  • javítja az agyműködést
  • csökkenti az időskori szellemi hanyatlást

Milyen növényből készül?

A matcha és a hagyományos zöld tea egyaránt a Camellia sinensis növényből származik, amely Kínában őshonos. A matchát azonban másképp termesztik, mint a hagyományos zöld teát. A teacserjéket a szüret előtt 20-30 napig óvják a napfénytől. Az árnyékolás hatására megemelkedik a növényben a klorofillszint, ami sötétebb zöld árnyalatúvá teszi a leveleket, és növeli az aminosav-termelést. A betakarítás után a levelekből eltávolítják a szárakat és az ereket. Ezután a leveleket finom, élénkzöld színű porrá őrlik, méghozzá speciális őrlőkövek között. A matcha több koffeint és antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea.

Mekkora a matcha koffeintartalma?

Egy tipikus adag (60-88 ml) matcha, amely 1/2-1 teáskanálnyi porból készül, általában körülbelül 70 mg koffeint tartalmaz. Ez lényegesen több, mint amennyi egy csésze (237 ml) hagyományos zöld teában van, amely 35 mg koffeint tartalmaz. Természetesen a koffeintartalom attól függően is változik, hogy mennyi port adunk hozzá a főzethez. Egyetlen csésze (237 ml) matcha tea körülbelül 3 csésze (711 ml) hagyományos zöld teával lehet egyenértékű.

A matcha teát különféle növényi tejekkel ízesíthetjük
A matcha teát különféle növényi tejekkel ízesíthetjük

Hogyan kell elkészíteni a matcha teát?

A matcha teát általában „hagyományos japán módon” készítik el. A teát egy bambuszkanállal (shashaku) mérik ki egy felmelegített tálba, az úgynevezett chawanba. Ezután forró vizet (kb. 70 °C) öntenek rá, majd a teát egy speciális bambusz habverővel, az úgynevezett chasennel addig keverik, amíg simává válik, és a tetején finom hab képződik. (Az európaiak ezt pici, ceruza nagyságú habverővel érik el – a keletiek szerint persze ez nem jó, mert szerintük hiba, ha a gyógynövényekkel fémeszközök érintkeznek.)

Elkészítési javaslatok

  • Standard: 1 teáskanál matcha port 60 ml forró vízzel kell összekeverni.
  • Usucha (híg változat): 1/2 teáskanál matchát kell 90-118 ml forró vízzel összekeverni.
  • Koicha (sűrű verzió): 2 teáskanál matchát 30 ml forró vízhez kell adni – ebben az esetben nem kell habosítani, és a lehető legjobb minőségű matchát kell használni.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/matcha-green-tea#bottom-line

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Biotermesztés: Nincs más út!

2018. október 29. 10:03

Az általunk fogyasztott élelmiszerek úgynevezett E-anyagokkal, tartósítószerekkel vannak tele, azaz egészségtelenül táplálkozunk, amelyet megtetézünk az agyon cukrozott üdítőitalok fogyasztásával is. A biotermesztés, illetve a bioélelmiszerek fogyasztása egyenlő az egészséges táplálkozással.

A gesztenye tíz titka

2023. november 22. 07:10

A szelídgesztenye hozzátartozik a hazai ünnepekhez, hisz ki látott már Adventi vásárt gesztenyeárus nélkül? Karácsonyi asztalt gesztenyés pulyka, bejgli és gesztenyés hókiflik nélkül?

A gránátalma 10 titka

2023. december 1. 08:10

Kevesen ismerik és még kevesebben vásárolják meg a gránátalmát nyersen. Mert bár préselve isteni színe és íze van, senki sem akar bajlódni ennek a furcsa gyümölcsnek a kicsit sem szokványos héjával és magjaival. Pedig, ha tudnák, mi mindent tud ez a gyümölcs, másként néznének rá!

Miért érdemes kihagyni a tehéntejet a reggeli kávéból?

2023. november 28. 07:10

Van, aki allergiás a tehéntejre, de kecsketejet fogyaszthat. Vajon miben különbözik az egyik tej a másiktól? Van egészségtelen és egészséges tej? Mit kéne innunk, hogy egészséges(ebb)ek legyünk?