Életmód, gasztronómia

Ne hagyjuk ki a szezont: ennyiféle finomság készíthető medvehagymából

Agrofórum Online

A medvehagymaszezon közepén járunk, ezért itt az idő kihasználni ezt az időszakot, és a lehető legtöbb egészséges finomságot készíteni a boltokban és piacokon kapható, illetve az erdőben szedhető, harsogóan friss zöld levelekből.

A medvehagyma (Allium ursinum) egy csodaszép ehető vadon termő növény, amely az amarilliszfélék családjába tartozik. A medvehagyma gyönyörű, fehér, csillagszerűen megjelenő virágokat hoz, amelyek fontos korai táplálékforrást jelentenek a beporzók számára.

A gumók a vaddisznók számára is táplálékul szolgálnak. A teljes növény ehető, ráadásul roppant egészséges – rengeteg vitamint és jelentős mennyiségű kalciumot, vasat, foszfort, nátriumot tartalmaz. Az alábbiakban néhány gyorsan és egyszerűen elkészíthető medvehagymás receptet mutatunk meg, amelyeket érdemes kipróbálni.

MEDVEHAGYMÁS VAJ

A medvehagymás vaj tele van ízekkel, ezért főzéshez, sütéshez is használható, de frissen, kenyérre kenve is fogyasztható. Egyszerűen aprítsunk fel néhány frissen átmosott medvehagyma levelet, majd keverjük össze a vajjal.

Isteni íze van (pirítós) kenyérre kenve, de kenhetjük héjában sült burgonyára és sült vagy grillezett zöldségekre is. Tábortűz mellett a megpirult kenyéren pedig egyenesen varázsos hangulata és íze van, ráadásul szép üvegcsuprokban kínálhatjuk, ha vendégeket hívunk.

Medvehagymás finomság

MEDVEHAGYMÁS HUMUSZ

Hozzávalók: 2-3 maréknyi medvehagyma levél, 1 doboz csicseriborsó (lecsepegtetve),
3 evőkanál tahini, 1 evőkanál citromlé, csipetnyi só.

Elkészítés: Mossuk meg és aprítsuk fel a medvehagyma leveleket, majd adjuk egy konyhai robotgépbe az összes többi hozzávalóval és az olívaolaj felével együtt. Turmixoljuk simára, majd adjuk hozzá a maradék olívaolajat és ízlés szerint egy csipet sót. Egy hétig eláll a hűtőben, vagy egy hónapig a fagyasztóban.

MEDVEHAGYMÁS PESTO

Hozzávalók: 2-3 maréknyi vad medvehagymalevél, 50 g dió, 50 g parmezán vagy más kemény sajt, 1 citrom vagy lime leve, 50-75 ml olívaolaj.

Elkészítés: Mossuk meg és aprítsuk finomra a medvehagyma leveleit, majd tegyük egy konyhai robotgépbe az összes többi hozzávalóval és az olívaolaj felével együtt. Turmixoljuk simára, majd adjuk hozzá a maradék olívaolajat, ízlés szerint sóval és borssal ízesítve. A pesto egy hétig eláll a hűtőben, vagy egy hónapig a fagyasztóban. Tésztával, húsfélékkel, sőt pirítósra, zöldségekre kenve is isteni finom!

Medvehagymás pesto

MEDVEHAGYMÁS ZSEMLÉK

Hozzávalók: 1-2 maréknyi medvehagyma levél, 500 g liszt, 1 csomag élesztő (kb. 7 g), 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál étolaj, 300 ml langyos víz.

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 210 °C-ra. Aprítsuk fel a medvehagyma leveleit, majd tegyük egy keverőtálba a liszttel, az élesztővel, a cukorral és az olajjal. Ezután lassan adjuk hozzá a vizet, és dolgozzuk jól össze. Fedjük le a tálat egy konyharuhával és hagyjuk a tésztát 10 percig pihenni.

Szórjunk egy kis lisztet egy nyújtódeszkára, majd dagasszuk a tésztát további 10 percig. Ezután formáljunk a tésztából zsemléket és tegyük egy sütőpapírral borított tepsibe őket. A tetejüket enyhén szórjuk meg liszttel, fedjük le egy nedves konyharuhával, majd hagyjuk pihenni további 40-60 percig. Süssük a sütőben 25-30 percig, vagy amíg a zsemlék világos aranybarnára sülnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Hogyan ismerjük fel magabiztosan a medvehagymát, és mit készítsünk belőle a konyhában?

2024. március 9. 08:10

Méltán nevezik a tavasz legfinomabb vadon termő ajándékának a medvehagymát, ami nem csak bódítóan illatos, de varázsos látványt nyújt az erdőben, ahogy hatalmas szőnyegekben elterül a fák között.

Medvehagyma: tények és tévhitek

2019. március 18. 08:17

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a medvehagyma, mind a vidéki, mind a városi lakosság körében. Ennek több oka is van, kezdve jellegzetes ízétől egészen a rendkívüli élettani tulajdonságokig. A növény gyűjtése szigorú szabályokhoz kötött, jöjjenek a részletek.

Medvehagymaszezon kezdődik

2022. március 18. 10:36

A medvehagyma az első igazi, tavaszi vadontermő kincsünk. Felelősen szedjünk, elkerülve a természetvédelmi területeket és ne keverjük össze más növényekkel gyűjtéskor!

Bármikor berobbanhat a medvehagyma-szezon

2021. február 5. 10:50

Az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja.