Életmód, gasztronómia

Eper és rózsaszín bors a legújabb mézeskalács-trend

Agrofórum Online

Epres csokoládé citrom bevonattal, rózsaborssal megszórva, vegán vagy különleges forma. Németországban a mézeskalácsnak nagy hagyománya van, de új trendekkel is kísérleteznek.

A színes bevonatokkal és a marcipán töltelékekkel akarnak forgalmat növelni és nem csak a közelgő adventi időszakban a szektor szereplői. A két új különlegességet is tulajdonképpen egész évben meg lehet vásárolni. Németországban is azonban főként advent idején keletkezik a forgalom java.

Nürnbergben a Lebküchnerei Düll ügyvezető igazgatója, Alexander Düll és Matthias Stüber cukrász rendszeresen kísérleteznek ki újdonságokat: Elisen mézeskalács színes csokoládéval, puncsmázzal, mini formátumban, és kívánság szerint kezdőbetűkkel vagy esküvői dátummal díszítve, szeletként ostya nélkül is kaphatók.

Kép: tourismus.nuernberg.de

„Az emberek mindig valami újat akarnak” – mondta Düll. A mézeskalács pékség egész évben friss mézeskalácsot süt, de jóval kisebb mennyiségben, mint advent idején. A negyedik negyedévben a mézeskalácsok 90 százaléka kel el – hívta fel a figyelmet a német proplanta híroldal, amely az agrárszektorral és az élelmiszeriparral is sokat foglalkozik.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint a németországi mézeskalácsgyártók 2020-ban összesen mintegy 86 500 tonna népszerű péksüteményt készítettek, ami alig több, mint az előző évben. A termelés közel negyedét exportálják, szinte kizárólag más európai országokba. Annak érdekében, hogy a mézeskalács a karácsony előtti időszakra idejében a boltokba kerüljön, elsősorban a harmadik negyedévben gyártják le azokat. A statisztikusok szerint az éves termelés csaknem harmada július és szeptember közé esik.

A Lebküchnerei Witte Specialitiesben a mézeskalács fő értékesítési ideje októbertől decemberig tart. A meleg évszakra Michael Witte ügyvezető különleges „nyári mézeskaláccsal” rukkolt elő, színes bevonattal, citrom, narancs és eper ízekben.

Ezek különösen népszerűek nürnbergi ajándékként és a turisták körében, mondja Witte. A vegán és gluténmentes mézeskalács, az alacsony cukortartalmú termékek és a mézeskalács édességek ma már a standard kínálat részét képezik.

Naponta legfeljebb hárommillió mézeskalács kerül ki a Lebkuchen-Schmidt nürnbergi főhadiszállásának sütőjéből. A 300 állandó munkás mellett 500 idénymunkás is dolgozik, akik gépeket kezelnek, szétválogatják a törött mézeskalácsot, vagy csomagolják a kész pékárut.

„A Lebkuchen abszolút szezonális cikk Németországban és Közép-Európában” – mondta Jürgen Brandstetter ügyvezető igazgató. A Brandstetter idén is növekedésre számít, az év végén pedig 100 millió euró körüli bevételt remélnek.

A cég rendszeresen jelenít meg új termékeket, például mézeskalácsot sült almadarabokkal vagy pörkölt mandulával. A tesztpékségben egész évben új recepteket próbálnak ki a szakemberek. De szerintük nem szabad túl egzotikusnak lennie. „A mézeskalács valami hagyományos. Valami olyan őrült dolog, mint az egyszarvú mézeskalács, nem illik hozzá sok újítás” – mondja Brandstetter.

„Bár a tészta hozzávalóit előírják, de mindig azt nézzük, hogy milyen újítások lehetségesek” – mondja Heiner Nobis, az aacheni Printen pékség munkatársa. Marcipánnal töltött gyógynövényes változatok is kaphatók. A Nobis cég már régóta készít étcsokoládéval bevont rózsaborsos terméket is, amely iránt a kereslet stabil.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.