Életmód, gasztronómia

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

Agrofórum Online

A kecsketej már régóta ismert tápértékéről, de az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerül a tejipari innovációkban is.

Zsírgömbjei kisebbek, mint a tehéntejben, így könnyebben emészthető. Magasabb a kalcium-, kálium- és A-vitamin-tartalma, valamint olyan bioaktív komponenseket tartalmaz, amelyek az immunrendszerre is pozitívan hathatnak.

Új lehetőségek a tejiparban

A kecsketej nemcsak friss tejként, hanem sajtok, joghurtok, krémek és még jégkrémek alapanyagaként is teret hódít. Az újgenerációs feldolgozók kis szériás, kézműves, prémium termékeket fejlesztenek, amelyek különleges ízvilágukkal és funkcionalitásukkal kiemelkednek a tömegcikkek közül. A fermentált kecsketejes termékek például jól illeszkednek a probiotikus trendekhez is.

Érzékeny fogyasztók célkeresztjében

A laktózérzékeny vagy tehéntej-allergiás fogyasztók körében különösen népszerű a kecsketej. Bár laktóztartalma hasonló, a benne lévő fehérjék eltérő szerkezete miatt sokan könnyebben emésztik. Éppen ezért az egészségtudatos vásárlók és a különleges táplálkozási igényű csoportok számára egyre több kecsketejalapú termék válik elérhetővé.

A laktózérzékeny vagy tehéntej-allergiás fogyasztók körében különösen népszerű
A laktózérzékeny vagy tehéntej-allergiás fogyasztók körében különösen népszerű

Fenntarthatósági szempontok

A kecsketartás kisebb ökológiai lábnyommal járhat, különösen extenzívebb tartásmód esetén. A kecskék jól alkalmazkodnak a változatos terep- és klímafeltételekhez, így olyan területeken is tarthatók, ahol más haszonállatok kevésbé hatékonyak. Ez a jellemzőjük a termékek környezeti megítélését is javítja.

Hazai példák és trendek

Magyarországon is egyre több gazdaság fordul a kecsketejre alapozott feldolgozás felé. Különösen a kézműves sajtmanufaktúrák és kis tejfeldolgozók körében népszerű, ahol fontos a minőség, az egyediség és a hozzáadott érték. A hazai piac növekedését az export- és turisztikai lehetőségek is támogatják, különösen a gasztroturizmusban.

A jövő tejének is nevezhetjük?

A kecsketej és az abból készült innovatív termékek nem csupán egészségesek, hanem gazdaságilag és környezetileg is életképes alternatívát jelentenek. A tudatos fogyasztói réteg növekedésével a kecsketej szerepe a jövőben tovább erősödhet a tejiparban – akár a „jövő teje” címet is kiérdemelve.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Így készül a gyógynövényes fürdőbomba házilag

2022. április 24. 05:36

Akár gyerekekkel való közös programnak tervezzük a fürdőbomba-készítést, akár kikapcsolódásként, barátnős programként, rendkívül szórakoztató lesz, az garantált!

Miért érdemes kihagyni a tehéntejet a reggeli kávéból?

2023. november 28. 07:10

Van, aki allergiás a tehéntejre, de kecsketejet fogyaszthat. Vajon miben különbözik az egyik tej a másiktól? Van egészségtelen és egészséges tej? Mit kéne innunk, hogy egészséges(ebb)ek legyünk?