Életmód, gasztronómia

Ha fával fűt, ezeket a hibákat ne kövesse el!

Agrofórum Online

A fatüzelésű kályhákban sem a tűzgyújtás, sem a meleg fenntartása nem egyszerű. Pedig a helyesen kivitelezett fűtés jó irányba befolyásolja mind a fűtés hatékonyságát, mind a környezetre gyakorolt hatást.

A fatüzelésű kályhákkal való fűtés bizony tartogat kihívásokat. Főleg abban az esetben, ha hatékonyan és a lehető legkisebb környezetterheléssel szeretnénk a kályhát használni. Ugyanis ha nem figyelünk oda, sokkal több korom és szénhidrogén keletkezik, pedig a fafűtés még helyesen végezve is sok füsttel jár. Ha viszont ismerjük a technikáját, jelentős mértékben csökkenthetjük a kibocsátást, és lényegesen kevesebb fával nagyobb meleget tudunk csinálni.

A fűtési eredmények javításának egyik egyszerű módja, ha a régebbi fatüzelésű fűtési rendszereket korszerű fatüzelésű kályhákra cseréljük. A korszerű kályhákkal azonban még mindig kisebb javulást tudunk elérni, mint a fűtési hibák kiküszöbölésével.

Lássuk hát a három leggyakoribb hibát!

1. fűtési hiba: Nyitva hagyjuk a levegő bejutására szolgáló nyílást

Nagyon kevés fatüzelésű kályhán van automatikus levegőszabályzó. Tehát majdnem biztos, hogy a felhasználónak a fűtés során kézzel kell állítania a levegő bejutását az égéstérbe. Erre a célra általában egy vagy több kar vagy csúszka szolgál a kályhán. Amikor begyújtunk a hideg kályhába/kandallóba, kezdetben minden nyílásnak nyitva kell lennie.

Legkésőbb az első utántöltés után azonban a levegő útját általában teljesen el lehet zárni. Ha ezt mégsem tesszük meg, az óriási hiba, mivel a szennyezőanyag-kibocsátás drámaian megnő. A szénhidrogének kibocsátása 6-szorosára, a részecskéké pedig akár 6,5-szeresére is megnő. Ehhez jön még a magasabb gázhőmérséklet miatt bekövetkező hatékonyságcsökkenés.

2. fűtési hiba: Túl későn pótoljuk az elégett fát

Ha a következő adag tűzifát csak akkor tesszük hozzá, amikor a parázs elkezdett kihűlni, és már nehezen gyullad be újra, nagyon sok időbe telik, amíg a fa felülete felmelegszik, és a belőle felszabaduló parázsló gázok meggyulladnak. Az ebben az általában több percig tartó fázisban a szennyezőanyagok nagy koncentrációban vannak jelen.

A nehézkes újragyulladás oka, hogy a levegőszabályzó zárva van. Értelemszerűen ebben az esetben a megoldás az, hogy újra levegőt engedünk az égéstérbe, bár csak rövid időre. Elegendő akár 30 másodperc, hogy a legsúlyosabban szennyező anyagok gyorsan elégjenek, ezután a szabályzó újra lezárható.

Ha ez nem történik meg, akkor a szénhidrogén-kibocsátás 5,2-szeresére, a részecskekibocsátás pedig 4-szeresére nő. Ennek a fűtési hibának a következményei valójában még súlyosabbak, mint amit a begyújtásnál követtünk el.

Ha megkésünk a kályha ismételt megrakásával, az másfajta problémát is okoz. Mivel az égéstérben a káros gázok felgyűlnek, visszaáramolhatnak a lakótérbe, közvetlenül ott szennyezve a levegőt.

3. fűtési hiba: Nedves a fa

A tűzifa ideális nedvességtartalma 20%, de még inkább 14% alatt van. Ennyi a megfelelően és megfelelő ideig száradni hagyott, esőtől és nedvességtől védett tűzifa nedvességtartalma. Ha viszont a víztartalom 10 százalék alatt van, a tűzifa túl száraz. Elégetése túl intenzív égést eredményezne, és nem lenne elég az égéshez a rendelkezésre álló oxigén. A túl nedves fa viszont a víz elpárolgása közben hőt von el az égési folyamattól, és növeli a füstgáz térfogatát. A tiszta égéshez elengedhetetlen a magas égéstér-hőmérséklet.

Emellett a magasabb nedvességtartalom megnehezítheti a fa begyulladását, ami hasonlóan káros gázok keletkezéséhez vezethet, mint a 2. fűtési hiba esetén. A 29 százalék víztartalmú, nedvesebb fa esetében például a szénhidrogén-kibocsátás a 4,8-szeresére, a porkibocsátás a 4,3-szeresére növekedett.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Tűzifavásárlás – ne legyünk átverés áldozatai!

2022. november 8. 05:36

Mire figyeljünk tűzifa vásárlásánál, hogy a megfelelő minőséget és mennyiséget kapjuk? Hogyan kerülhetjük el, hogy visszaéljenek a jóhiszeműségünkkel? Hogyan kerülhetjük ki a csalókat?

Néhány egyszerű otthoni módszer a tűzifa felvágására

2023. december 8. 16:40

Az elmúlt évben alighanem sokan elővették a régóta rozsdásodó fejszéiket, hogy tűzifával próbálják helyettesíteni (ha van rá mód) a megdrágult földgázt. Íme, pár egyszerű módszer a rönkök felaprítására.

16 százalékkal drágult a tűzifa tavalyhoz képest – vajon idén is bevezetik a hatósági árat?

2023. augusztus 13. 11:10

Tavaly szeptemberben tűzifaprogramot hirdetett a magyar kormányzat, amelynek keretében bő 1,2 millió köbméter tűzifát vásárolt több mint 170 ezer háztartás. Mi várható idén?

Az öt legnagyobb hiba, amit fával fűtve el tud követni

2024. március 6. 16:10

Német kutatók vizsgálták a fűtés közben elkövethető hibákat, és hogy milyen hatásuk lehet a fűtési teljesítményre. Az eredményt most mi is megosztjuk Önökkel.