Életmód, gasztronómia

Ha fával fűt, ezeket a hibákat ne kövesse el!

Agrofórum Online

A fatüzelésű kályhákban sem a tűzgyújtás, sem a meleg fenntartása nem egyszerű. Pedig a helyesen kivitelezett fűtés jó irányba befolyásolja mind a fűtés hatékonyságát, mind a környezetre gyakorolt hatást.

A fatüzelésű kályhákkal való fűtés bizony tartogat kihívásokat. Főleg abban az esetben, ha hatékonyan és a lehető legkisebb környezetterheléssel szeretnénk a kályhát használni. Ugyanis ha nem figyelünk oda, sokkal több korom és szénhidrogén keletkezik, pedig a fafűtés még helyesen végezve is sok füsttel jár. Ha viszont ismerjük a technikáját, jelentős mértékben csökkenthetjük a kibocsátást, és lényegesen kevesebb fával nagyobb meleget tudunk csinálni.

A fűtési eredmények javításának egyik egyszerű módja, ha a régebbi fatüzelésű fűtési rendszereket korszerű fatüzelésű kályhákra cseréljük. A korszerű kályhákkal azonban még mindig kisebb javulást tudunk elérni, mint a fűtési hibák kiküszöbölésével.

Lássuk hát a három leggyakoribb hibát!

1. fűtési hiba: Nyitva hagyjuk a levegő bejutására szolgáló nyílást

Nagyon kevés fatüzelésű kályhán van automatikus levegőszabályzó. Tehát majdnem biztos, hogy a felhasználónak a fűtés során kézzel kell állítania a levegő bejutását az égéstérbe. Erre a célra általában egy vagy több kar vagy csúszka szolgál a kályhán. Amikor begyújtunk a hideg kályhába/kandallóba, kezdetben minden nyílásnak nyitva kell lennie.

Legkésőbb az első utántöltés után azonban a levegő útját általában teljesen el lehet zárni. Ha ezt mégsem tesszük meg, az óriási hiba, mivel a szennyezőanyag-kibocsátás drámaian megnő. A szénhidrogének kibocsátása 6-szorosára, a részecskéké pedig akár 6,5-szeresére is megnő. Ehhez jön még a magasabb gázhőmérséklet miatt bekövetkező hatékonyságcsökkenés.

2. fűtési hiba: Túl későn pótoljuk az elégett fát

Ha a következő adag tűzifát csak akkor tesszük hozzá, amikor a parázs elkezdett kihűlni, és már nehezen gyullad be újra, nagyon sok időbe telik, amíg a fa felülete felmelegszik, és a belőle felszabaduló parázsló gázok meggyulladnak. Az ebben az általában több percig tartó fázisban a szennyezőanyagok nagy koncentrációban vannak jelen.

A nehézkes újragyulladás oka, hogy a levegőszabályzó zárva van. Értelemszerűen ebben az esetben a megoldás az, hogy újra levegőt engedünk az égéstérbe, bár csak rövid időre. Elegendő akár 30 másodperc, hogy a legsúlyosabban szennyező anyagok gyorsan elégjenek, ezután a szabályzó újra lezárható.

Ha ez nem történik meg, akkor a szénhidrogén-kibocsátás 5,2-szeresére, a részecskekibocsátás pedig 4-szeresére nő. Ennek a fűtési hibának a következményei valójában még súlyosabbak, mint amit a begyújtásnál követtünk el.

Ha megkésünk a kályha ismételt megrakásával, az másfajta problémát is okoz. Mivel az égéstérben a káros gázok felgyűlnek, visszaáramolhatnak a lakótérbe, közvetlenül ott szennyezve a levegőt.

3. fűtési hiba: Nedves a fa

A tűzifa ideális nedvességtartalma 20%, de még inkább 14% alatt van. Ennyi a megfelelően és megfelelő ideig száradni hagyott, esőtől és nedvességtől védett tűzifa nedvességtartalma. Ha viszont a víztartalom 10 százalék alatt van, a tűzifa túl száraz. Elégetése túl intenzív égést eredményezne, és nem lenne elég az égéshez a rendelkezésre álló oxigén. A túl nedves fa viszont a víz elpárolgása közben hőt von el az égési folyamattól, és növeli a füstgáz térfogatát. A tiszta égéshez elengedhetetlen a magas égéstér-hőmérséklet.

Emellett a magasabb nedvességtartalom megnehezítheti a fa begyulladását, ami hasonlóan káros gázok keletkezéséhez vezethet, mint a 2. fűtési hiba esetén. A 29 százalék víztartalmú, nedvesebb fa esetében például a szénhidrogén-kibocsátás a 4,8-szeresére, a porkibocsátás a 4,3-szeresére növekedett.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

2025. augusztus 22. 14:10

Több mint 160 ellenőrzést végzett a Nébih a nyári szezonban. Az első kör tapasztalatai alapján javul a higiénia, de nem mindenhol.

Minden, amit az egyéb tüzelőanyagokról tudni érdemes

2022. október 23. 09:37

A tűzifán kívül lehetőségünk van egyéb tüzelőanyag beszerzésére is, de nem mindegy, milyen fűtőberendezésünk van otthon, és mennyire támaszkodnánk az alternatív megoldásokra! Ha a tűzifa-használaton kívüli egyéb tüzelőanyagokat keresünk, meg kell ismerkednünk a különböző brikett-termékekkel és a pellettel.

Néhány egyszerű otthoni módszer a tűzifa felvágására

2023. december 8. 16:40

Az elmúlt évben alighanem sokan elővették a régóta rozsdásodó fejszéiket, hogy tűzifával próbálják helyettesíteni (ha van rá mód) a megdrágult földgázt. Íme, pár egyszerű módszer a rönkök felaprítására.

Így vásároljon tűzifát: tippek, tanácsok, hogy ne a pénze égjen!

2019. november 20. 05:47

Amennyiben a tűzifa rönk formájában érkezik, nélkülözhetetlen egy könnyű, egyszerűen használható, megbízható, komfortos és biztonságos fűrészt beszereznünk.

Rászorulóknak ajánlották fel a tűzifát a STIHL fakitermelő versenyén

2022. szeptember 14. 14:48

Csaknem 30 köbméter hasított cser tűzifát szállíthatott el a Magyar Református Szeretetszolgálat a Bábolnai Gazdanapok helyszínéről, ahol a XX. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjét rendezték meg szeptember 10-én.