Életmód, gasztronómia

Heti 30 hívás érkezik a gazdálkodók krízisvonalára

Agrofórum Online

A depresszió és az öngyilkosság gondolata tabutémák számít a gazdálkodók és a nagyközönség számára egyaránt. Segítség mindenekelőtt akkor lehetséges, ha beszélnek a problémákról az érintettek, és a segítőkhöz fordulnak tanácsokért.

A depresszió témája gyakran tabu a gazdálkodók körében. A beszéd és a téma feldolgozása nagyon fontos lenne az ellene való küzdelemhez. Az öngyilkosság kockázatának megelőzése érdekében az is elengedhetetlen, hogy a vészhelyzetekben megfelelő kapcsolattartó személy álljon rendelkezésre.

Németországban Heidi Perzl, az egyik mezőgazdasági társadalombiztosítási társaság pszichológiai tanácsadója felhívja a figyelmet a gazdálkodókat érő nagy pszichés stresszre. Perzl a gazdálkodók és a rászoruló gazdálkodók kapcsolattartója. A tapasztalt tanácsadó elmondta, hogy a központi válságkezelő segélyvonalon hetente 20-30 hívást kap Bajorországban. A fizikai és pszichológiai nyomás egyrészt azt jelenti, hogy a gazdálkodóknál nagyobb a kockázata a kiégés vagy a depresszió kialakulásának, de az öngyilkosság kockázata is fennállhat.

Egy másik tanácsadó azt mondta: „Vannak olyan reakcióláncok, mint az eltompultság mint önvédelmi folyamat, és az úgynevezett elhalványulás. Ilyenkor nagyon fontos, hogy egyáltalán tudjunk beszélni a kudarctól az attól való félelem ellenére.” Heidi Perzl számára azonban a probléma éppen abban rejlik, csak azoknak tud segíteni, akik aktívan próbálkoznak a segítség elérésével.

Fontos, hogy az öngyilkosság megelőzhető. Ha valaki bajban van, lelki gondok, sötét gondolatok nyomasztják akkor Magyarországon is kérhet segítséget, például az ELTE honlapján található valamelyik szervezettől: https://www.ppk.elte.hu/tanacsado/sos

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!