11℃ 1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Életmód, gasztronómia

Húsz évig gyártottak fűrészporos kekszet

Kép: Unsplash (A kép illusztráció.)

A bíróság megtiltotta egy karlsruhei kereskedőknek, hogy fűrészporos kekszet áruljon. A társaság húsz éven keresztül postai megrendelések alapján gyártott és értékesített olyan kekszet, amelyhez fűrészport is felhasznált. Ezt az "alapanyagot" egyébként az összetevők között fel is tüntették. A karlsruhei közigazgatási bíróság most megtiltja az értékesítést, a fűrészport még takarmányokban sem használják a szabályok szerint.

A karlsruhei közigazgatási bíróság elutasította a kekszgyártó beadványát, miután a város megtiltotta az értékesítést. A karlsruhei, postai megrendelésekre szállító cég továbbra sem tud mit kezdeni a már legyártott fűrészporos kekszekkel. „A kekszet nem szabad forgalomba hozni, mert nem biztonságos, alkalmatlan emberi fogyasztásra” – mondta a bíróság szóvivője, akit a Frankfurter Allgemeine Zeitung idézett. A felperes által használt fűrészpor technikai alkalmazásra alkalmas anyag, és még takarmányban sem használják – közölték.

A kereskedő azzal érvelt, hogy ez növényi termék. Kizárólag mikrobiológiailag megfelelő, faanyagból készült lisztet használ. Az internet egészségügyi szempontok alapján nem ellenőrzött értékesítési oldalai a finom faanyagokat szokták reklámozni, mivel ezek állítólag megerősítik a beleket. Az egyik ilyen honlapon jelzik, hogy az ilyen lisztet más összetevőkkel, például tönkölyliszttel vagy mazsolával együtt nem szabad felhasználni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Spárgatermesztés: a technológia számos előnyt kínál mind a fő-, mind az utószezonban

2023. május 16. 10:16

A nordheimi székhelyű p2raumdesign olyan kirakatablakot fejlesztett ki, amelyet Németország-szerte több közvetlen forgalmazó által használt friss élelmiszerpultokhoz terveztek, és amely szükség esetén a pult testébe illeszthető. Az eladói személyzettel ellátott, teljes körű szolgáltatást nyújtó pult pillanatok alatt átalakítható önkiszolgáló hűtőpulttá.

Az elmúlt 7 év legrosszabb almatermése várható Németországban

2024. augusztus 27. 15:10

A gyümölcstermesztők jóval az átlag alatti, 734 ezer tonnás mennyiségre számítanak, ez mintegy 22 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

A szokásosnál magasabb árakkal indult a német paprika idénye

2023. június 12. 11:42

Egyenletes, de gyenge kereslettel és a szokásosnál magasabb árakkal indult a német paprika idénye.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.