32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Életmód, gasztronómia

Így készül az ibolyadzsem

Agrofórum Online

Az ibolya mostanra szőnyegszerűen borítja be a kerteket, a patakpartokat, az erdőket, sok helyen a közterületeket, kisebb-nagyobb parkokat is. A természet lila kincse csak arra vár, hogy ne csak a vázába kerüljön – hanem a befőttes és szörpös üvegekbe is.

A tavaszi ibolyadzsem készítésének szép hagyománya van, hiszen az emberek régóta használják az ibolyát vajak, desszertek, sütemények ízesítésére, mások jégkockákba fagyasztják, üdítőkbe, limonádékba szórják, fagyikba keverik, vagy szörpöt, zselét főznek belőle.

Ehhez persze nem kevés – olykor több száz – ibolyára van szükség, amit érdemes az aktuális fűnyírás előtt megejteni, már, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a kertünkben ennyi ibolya nő.

Az ibolyadzsem receptje pofonegyszerű, és ha elkészítjük, eztán minden évben vágyunk majd erre az ízre és erre a színre, mert ilyen a Földön nincs… Ez az ametisztlila szín sokszor szebb, mint maga a virág, az íze pedig maga a nagybetűs tavasz, életre kelve.

Nem árt tudni

Amikor forró vizet öntünk a virágszirmokra, a folyadék sötét zafírkékre színeződik, de amikor hozzáadjuk a citromlevet, a citromsav reakcióba lép a növényből kioldódó vegyületekkel, és csökkenti a folyadék pH-értéket, így az ragyogó lilává válik! Nagyon szép. Az íze nagyon enyhe. Leginkább csak édeskés ízű, mint az akác.

Ibolyadzsem

Hozzávalók: 4 bögre friss ibolya(virág), 2 evőkanál citromlé, 4 bögre víz, 4 bögre cukor, 1 csomag zselatin

Elkészítés:

1.) Öblítsük le alaposan az ibolyát hideg vízzel, és tegyük egy nagy tálba a leszűrt virágokat. Forraljunk fel 4 csésze vizet, és öntsük a forró vizet a virágokra. Hagyjuk az ibolyát legalább 24 órán át áztatni a vízben, hogy elkészüljön az ibolyatea.

2.) Ha az ibolyatea elkészült, szűrjük le, hogy eltávolítsuk a virágokat, és csak a folyadékot hagyjuk meg. Öntsük vissza a leszűrt ibolyateát egy nagy fazékba, és adjuk hozzá a citromlevet és a cukrot. Keverjük jól össze, majd közepes lángon melegítsük a keveréket, amíg a cukor teljesen feloldódik.

3.) Ha a cukor feloldódott, adjuk hozzá a zselatint, hogy besűrítsük a dzsemet. Folyamatosan kevergetve főzzük tovább a keveréket, amíg az besűrűsödik és eléri a kívánt állagot. Ez általában körülbelül 10-15 percet vesz igénybe.

Amikor a dzsem elérte a megfelelő állagot, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni. Öntsük a még meleg ibolyadzsemet sterilizált üvegekbe. Hagyjuk a dzsemet teljesen kihűlni és megdermedni, majd tároljuk a hűtőszekrényben.

Ez a klasszikus recept – meseszépen elkészítve: KATTINTSON a videóért!

Az ibolyadzsem pirítósra kenve, kekszekhez, kalácshoz kínálva isteni finom és meseszépen mutat üvegbe zárva, ezért akár ajándék gyanánt is elkészíthető.

Íme egy másik videó a dzsem elkészítésével (ebben nem szűrik le a virágokat): KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Mi károsítja a csodálatos ibolya leveleit?

2020. március 5. 05:37

J. Adél kérdése: Kertünkben rengeteg ibolya található. Több növényen is megfigyeltem, hogy a levelek bepödrődtek. Mi okozhatja a jelenséget?

Porcos levélsodrat az ibolyán – az ibolya gubacsszúnyog 

2024. január 8. 13:40

Az Új magyar füvészkönyv (2009) a Viola növény nemzetségbe 18 Magyarországon élő fajt és további alfajokat különít el. Köztük számos kombinációban gyakori a hibridizáció. A folyamatos átmenetek miatt különösen nehéz az egyes fajcsoportok taxonjainak elválasztása.

Hogyan szaporíthatom dugványozással a fokföldi ibolyát?

2021. január 5. 11:16

A tarka színű anyanövényekről szedett dugványokból nagy eséllyel egyszínű, mutáns növényeink lesznek.

Így készíthet mézes-ibolyás vajkrémet

2024. március 22. 08:10

A TikTok egyik legnézettebb és legszebb agrár-gasztronómiai videójában megmutatják nekünk, miként lehet a kertben nyíló ibolyákból lélegzetelállítóan szép mézes-ibolyás vajkrémet készíteni.