11℃ 0℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Életmód, gasztronómia

Így készül az ibolyadzsem

Agrofórum Online

Az ibolya mostanra szőnyegszerűen borítja be a kerteket, a patakpartokat, az erdőket, sok helyen a közterületeket, kisebb-nagyobb parkokat is. A természet lila kincse csak arra vár, hogy ne csak a vázába kerüljön – hanem a befőttes és szörpös üvegekbe is.

A tavaszi ibolyadzsem készítésének szép hagyománya van, hiszen az emberek régóta használják az ibolyát vajak, desszertek, sütemények ízesítésére, mások jégkockákba fagyasztják, üdítőkbe, limonádékba szórják, fagyikba keverik, vagy szörpöt, zselét főznek belőle.

Ehhez persze nem kevés – olykor több száz – ibolyára van szükség, amit érdemes az aktuális fűnyírás előtt megejteni, már, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a kertünkben ennyi ibolya nő.

Az ibolyadzsem receptje pofonegyszerű, és ha elkészítjük, eztán minden évben vágyunk majd erre az ízre és erre a színre, mert ilyen a Földön nincs… Ez az ametisztlila szín sokszor szebb, mint maga a virág, az íze pedig maga a nagybetűs tavasz, életre kelve.

Nem árt tudni

Amikor forró vizet öntünk a virágszirmokra, a folyadék sötét zafírkékre színeződik, de amikor hozzáadjuk a citromlevet, a citromsav reakcióba lép a növényből kioldódó vegyületekkel, és csökkenti a folyadék pH-értéket, így az ragyogó lilává válik! Nagyon szép. Az íze nagyon enyhe. Leginkább csak édeskés ízű, mint az akác.

Ibolyadzsem

Hozzávalók: 4 bögre friss ibolya(virág), 2 evőkanál citromlé, 4 bögre víz, 4 bögre cukor, 1 csomag zselatin

Elkészítés:

1.) Öblítsük le alaposan az ibolyát hideg vízzel, és tegyük egy nagy tálba a leszűrt virágokat. Forraljunk fel 4 csésze vizet, és öntsük a forró vizet a virágokra. Hagyjuk az ibolyát legalább 24 órán át áztatni a vízben, hogy elkészüljön az ibolyatea.

2.) Ha az ibolyatea elkészült, szűrjük le, hogy eltávolítsuk a virágokat, és csak a folyadékot hagyjuk meg. Öntsük vissza a leszűrt ibolyateát egy nagy fazékba, és adjuk hozzá a citromlevet és a cukrot. Keverjük jól össze, majd közepes lángon melegítsük a keveréket, amíg a cukor teljesen feloldódik.

3.) Ha a cukor feloldódott, adjuk hozzá a zselatint, hogy besűrítsük a dzsemet. Folyamatosan kevergetve főzzük tovább a keveréket, amíg az besűrűsödik és eléri a kívánt állagot. Ez általában körülbelül 10-15 percet vesz igénybe.

Amikor a dzsem elérte a megfelelő állagot, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni. Öntsük a még meleg ibolyadzsemet sterilizált üvegekbe. Hagyjuk a dzsemet teljesen kihűlni és megdermedni, majd tároljuk a hűtőszekrényben.

Ez a klasszikus recept – meseszépen elkészítve: KATTINTSON a videóért!

Az ibolyadzsem pirítósra kenve, kekszekhez, kalácshoz kínálva isteni finom és meseszépen mutat üvegbe zárva, ezért akár ajándék gyanánt is elkészíthető.

Íme egy másik videó a dzsem elkészítésével (ebben nem szűrik le a virágokat): KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Sisi kedvenc virágai és az ibolyás parfüm

2023. március 16. 05:36

Ha már Sisi és a virágok, akkor muszáj megemlíteni a fenséges parfümöket, melyeket virágillatok ihlettek még Sisi idejében. De ezeket ma már magunk is elkészíthetjük, ha egy kis kézügyességünk van.

10 tipp a legszebb őszi növényekkel teli balkonládákért

2022. szeptember 25. 15:47

Az őszi hónapokban sem kell, hogy üresen álljanak a teraszunkon árválkodó dézsák és az ablakpárkányunkban hagyott balkonládák. Az egynyári növények után is van élet, de még milyen!

Így készíthet mézes-ibolyás vajkrémet

2024. március 22. 08:10

A TikTok egyik legnézettebb és legszebb agrár-gasztronómiai videójában megmutatják nekünk, miként lehet a kertben nyíló ibolyákból lélegzetelállítóan szép mézes-ibolyás vajkrémet készíteni.

Hogyan szaporíthatom dugványozással a fokföldi ibolyát?

2021. január 5. 11:16

A tarka színű anyanövényekről szedett dugványokból nagy eséllyel egyszínű, mutáns növényeink lesznek.