Életmód, gasztronómia

Így készül az ibolyadzsem

Agrofórum Online

Az ibolya mostanra szőnyegszerűen borítja be a kerteket, a patakpartokat, az erdőket, sok helyen a közterületeket, kisebb-nagyobb parkokat is. A természet lila kincse csak arra vár, hogy ne csak a vázába kerüljön – hanem a befőttes és szörpös üvegekbe is.

A tavaszi ibolyadzsem készítésének szép hagyománya van, hiszen az emberek régóta használják az ibolyát vajak, desszertek, sütemények ízesítésére, mások jégkockákba fagyasztják, üdítőkbe, limonádékba szórják, fagyikba keverik, vagy szörpöt, zselét főznek belőle.

Ehhez persze nem kevés – olykor több száz – ibolyára van szükség, amit érdemes az aktuális fűnyírás előtt megejteni, már, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a kertünkben ennyi ibolya nő.

Az ibolyadzsem receptje pofonegyszerű, és ha elkészítjük, eztán minden évben vágyunk majd erre az ízre és erre a színre, mert ilyen a Földön nincs… Ez az ametisztlila szín sokszor szebb, mint maga a virág, az íze pedig maga a nagybetűs tavasz, életre kelve.

Nem árt tudni

Amikor forró vizet öntünk a virágszirmokra, a folyadék sötét zafírkékre színeződik, de amikor hozzáadjuk a citromlevet, a citromsav reakcióba lép a növényből kioldódó vegyületekkel, és csökkenti a folyadék pH-értéket, így az ragyogó lilává válik! Nagyon szép. Az íze nagyon enyhe. Leginkább csak édeskés ízű, mint az akác.

Ibolyadzsem

Hozzávalók: 4 bögre friss ibolya(virág), 2 evőkanál citromlé, 4 bögre víz, 4 bögre cukor, 1 csomag zselatin

Elkészítés:

1.) Öblítsük le alaposan az ibolyát hideg vízzel, és tegyük egy nagy tálba a leszűrt virágokat. Forraljunk fel 4 csésze vizet, és öntsük a forró vizet a virágokra. Hagyjuk az ibolyát legalább 24 órán át áztatni a vízben, hogy elkészüljön az ibolyatea.

2.) Ha az ibolyatea elkészült, szűrjük le, hogy eltávolítsuk a virágokat, és csak a folyadékot hagyjuk meg. Öntsük vissza a leszűrt ibolyateát egy nagy fazékba, és adjuk hozzá a citromlevet és a cukrot. Keverjük jól össze, majd közepes lángon melegítsük a keveréket, amíg a cukor teljesen feloldódik.

3.) Ha a cukor feloldódott, adjuk hozzá a zselatint, hogy besűrítsük a dzsemet. Folyamatosan kevergetve főzzük tovább a keveréket, amíg az besűrűsödik és eléri a kívánt állagot. Ez általában körülbelül 10-15 percet vesz igénybe.

Amikor a dzsem elérte a megfelelő állagot, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni. Öntsük a még meleg ibolyadzsemet sterilizált üvegekbe. Hagyjuk a dzsemet teljesen kihűlni és megdermedni, majd tároljuk a hűtőszekrényben.

Ez a klasszikus recept – meseszépen elkészítve: KATTINTSON a videóért!

Az ibolyadzsem pirítósra kenve, kekszekhez, kalácshoz kínálva isteni finom és meseszépen mutat üvegbe zárva, ezért akár ajándék gyanánt is elkészíthető.

Íme egy másik videó a dzsem elkészítésével (ebben nem szűrik le a virágokat): KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Eldőlt a nagy kérdés, hogy mossuk vagy ne mossuk a diót

2025. október 22. 09:10

A héjas és a hántolt dió tárolás, felhasználás előtt nagyjából hasonlóan kezelendő, a tisztítás, mosás terén is szinte ugyanaz javallott az esetükben.

Ehető virágok a májusi kertben

2022. május 16. 06:38

Nézzük sorra, milyen ehető növények, virágok vannak már a májusi kertben!

Sisi kedvenc virágai és az ibolyás parfüm

2023. március 16. 05:36

Ha már Sisi és a virágok, akkor muszáj megemlíteni a fenséges parfümöket, melyeket virágillatok ihlettek még Sisi idejében. De ezeket ma már magunk is elkészíthetjük, ha egy kis kézügyességünk van.

Így készíthet mézes-ibolyás vajkrémet

2024. március 22. 08:10

A TikTok egyik legnézettebb és legszebb agrár-gasztronómiai videójában megmutatják nekünk, miként lehet a kertben nyíló ibolyákból lélegzetelállítóan szép mézes-ibolyás vajkrémet készíteni.

Jön a tavasz - ehető virágokkal színesebb a konyha

2019. február 28. 04:36

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.