25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Életmód, gasztronómia

Így készül az ibolyadzsem

Agrofórum Online

Az ibolya mostanra szőnyegszerűen borítja be a kerteket, a patakpartokat, az erdőket, sok helyen a közterületeket, kisebb-nagyobb parkokat is. A természet lila kincse csak arra vár, hogy ne csak a vázába kerüljön – hanem a befőttes és szörpös üvegekbe is.

A tavaszi ibolyadzsem készítésének szép hagyománya van, hiszen az emberek régóta használják az ibolyát vajak, desszertek, sütemények ízesítésére, mások jégkockákba fagyasztják, üdítőkbe, limonádékba szórják, fagyikba keverik, vagy szörpöt, zselét főznek belőle.

Ehhez persze nem kevés – olykor több száz – ibolyára van szükség, amit érdemes az aktuális fűnyírás előtt megejteni, már, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a kertünkben ennyi ibolya nő.

Az ibolyadzsem receptje pofonegyszerű, és ha elkészítjük, eztán minden évben vágyunk majd erre az ízre és erre a színre, mert ilyen a Földön nincs… Ez az ametisztlila szín sokszor szebb, mint maga a virág, az íze pedig maga a nagybetűs tavasz, életre kelve.

Nem árt tudni

Amikor forró vizet öntünk a virágszirmokra, a folyadék sötét zafírkékre színeződik, de amikor hozzáadjuk a citromlevet, a citromsav reakcióba lép a növényből kioldódó vegyületekkel, és csökkenti a folyadék pH-értéket, így az ragyogó lilává válik! Nagyon szép. Az íze nagyon enyhe. Leginkább csak édeskés ízű, mint az akác.

Ibolyadzsem

Hozzávalók: 4 bögre friss ibolya(virág), 2 evőkanál citromlé, 4 bögre víz, 4 bögre cukor, 1 csomag zselatin

Elkészítés:

1.) Öblítsük le alaposan az ibolyát hideg vízzel, és tegyük egy nagy tálba a leszűrt virágokat. Forraljunk fel 4 csésze vizet, és öntsük a forró vizet a virágokra. Hagyjuk az ibolyát legalább 24 órán át áztatni a vízben, hogy elkészüljön az ibolyatea.

2.) Ha az ibolyatea elkészült, szűrjük le, hogy eltávolítsuk a virágokat, és csak a folyadékot hagyjuk meg. Öntsük vissza a leszűrt ibolyateát egy nagy fazékba, és adjuk hozzá a citromlevet és a cukrot. Keverjük jól össze, majd közepes lángon melegítsük a keveréket, amíg a cukor teljesen feloldódik.

3.) Ha a cukor feloldódott, adjuk hozzá a zselatint, hogy besűrítsük a dzsemet. Folyamatosan kevergetve főzzük tovább a keveréket, amíg az besűrűsödik és eléri a kívánt állagot. Ez általában körülbelül 10-15 percet vesz igénybe.

Amikor a dzsem elérte a megfelelő állagot, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni. Öntsük a még meleg ibolyadzsemet sterilizált üvegekbe. Hagyjuk a dzsemet teljesen kihűlni és megdermedni, majd tároljuk a hűtőszekrényben.

Ez a klasszikus recept – meseszépen elkészítve: KATTINTSON a videóért!

Az ibolyadzsem pirítósra kenve, kekszekhez, kalácshoz kínálva isteni finom és meseszépen mutat üvegbe zárva, ezért akár ajándék gyanánt is elkészíthető.

Íme egy másik videó a dzsem elkészítésével (ebben nem szűrik le a virágokat): KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Jön a tavasz - ehető virágokkal színesebb a konyha

2019. február 28. 04:36

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.

Sisi kedvenc virágai és az ibolyás parfüm

2023. március 16. 05:36

Ha már Sisi és a virágok, akkor muszáj megemlíteni a fenséges parfümöket, melyeket virágillatok ihlettek még Sisi idejében. De ezeket ma már magunk is elkészíthetjük, ha egy kis kézügyességünk van.

Mi károsítja a csodálatos ibolya leveleit?

2020. március 5. 05:37

J. Adél kérdése: Kertünkben rengeteg ibolya található. Több növényen is megfigyeltem, hogy a levelek bepödrődtek. Mi okozhatja a jelenséget?

Elődeink tudása I. – ízelítő a népi gyógyászatból

2025. január 29. 05:40

Általában nem könnyű kikeveredni mostanság a vírusos megbetegedésekből, emiatt is kezdtem el utánanézni a régi, növényi alapú recepteknek, amik talán segíthetnek.