31℃ 18℃
július 5. Emese, Sarolta, Lotti, Antal
Életmód, gasztronómia

Így lesz a kávébabból friss, gőzölgő ital

Agrofórum Online

Nagyon sokan kezdik a napjukat egy erős feketével, vagy cappuccinoval. Valójában a kávé az egyik legnépszerűbb ital a bolygón, és egyben a legkeresettebb árucikk, amellyel az árutőzsdéken is kereskednek.

Az adatok szerint csak az Egyesült Államokban több mint 150 millió ember iszik kávét naponta. Világszerte a fogyasztás meghaladja a napi 2,25 milliárd csészét. Mielőtt eljutna a csészébe vagy pohárba a kávébab áthalad egy komplex globális ellátási láncon. A folyamat 10 fontosabb különálló lépésre bontható, amelyet visualcapitalist.com is bemutatott.

Kétféle trópusi növény terem kávét, ezek a nagy magasságot kedvelik és elsősorban Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában termesztik őket.

Az arabica kávé összetettebb ízű és alacsonyabb a koffeintartalma. A legtöbb speciális és „kiváló minőségű” italban használják, mint Arabica kávé.

A canephora kávé ezzel szemben erősebb és keserűbb az íze. Könnyebben termeszthető, és leggyakrabban eszpresszókban és instant keverékekben használják Robusta kávé néven.

Mindkét típusú bab azonban ugyanazon a feldolgozási láncon megy keresztül:

1. Termesztés
4-7 év után terem először a kávé, aztán 25 éven át lehet betakarítani a kávébabokat.
2. Betakarítás
A kávénövény gyümölcse a kávébogyó, amelyben két bab található. Az érett bogyókat kézzel vagy géppel szüretelik.
3.Előkészítés
A kávébabot vagy hagyományos „száraz” módszerrel, napon szárítással, vagy „nedves” módszerrel, víz és gépek segítségével dolgozzák fel.
4. Feldolgozás
A zöld kávébab hántolva, megtisztítva, válogatva és (opcionálisan) osztályozva küldik tovább.
Gyártótól szállításig

A termelő országokból elszállítják a zöld kávébabot a globális ellátási láncon keresztül. Ezt világszerte exportálják és szállítják. Csak 2018-ban 7,2 millió tonna zöld kávébabot exportáltak, 19,2 milliárd dolláros becsült értékben. Elsősorban az Egyesült Államokba és Európába érkezik a kávébab, amelyet fogyasztásra készítenek elő:

5. Pörkölés
A nyers kávébabot iparilag pörkölik, sötétebb, olajosabb és ízletesebb lesz azáltal. A különböző hőmérsékleteken különböző ideig tart ez a pörkölés attól függően, hogy milyen kávét szeretnének végül készíteni.
6. Csomagolás
A nem tökéletes vagy valamilyen módon romlott kávébabot megsemmisítik, a fennmaradt pörkölt babot pedig típus szerint csomagolják.
7. Szállítás

A pörkölt kávébabot belföldön és nemzetközi szinten egyaránt értékesítik. Az ömlesztett szállítmányokat a kiskereskedők, a kávézók és egyes esetekben közvetlenül a fogyasztók kapják.

A pörkölt babkávé szinte készen áll a fogyasztásra, és e szakaszban a még hátralévő feldolgozási lépések már bárhol megtörténhetnek. Például sok gyár csak úgy szállítja ki a pörkölt kávészemeket, hogy csak a saját cégcsoporton belül őrlik meg. A kávézóláncok jellemzően saját üzleteikben fejezik be a folyamatot. A kávéláncok gyors növekedése miatt a Starbucks pont részben ennek a megoldásnak köszönhetően vált a második legkeresettebb amerikai gyorséttermi helyszínné. Függetlenül attól, hogy hol történnek az utolsó lépések, azzal már egyenesen a csészébe érkezik a kávé.

9. Őrlés
A pörkölt kávébabot megőrlik, hogy jobb íze legyen. Ez akár géppel, akár kézzel is történhet. A minőség szempontjából sok múlik azon, hogy mennyire pörkölik és, hogyan főzik a kávét.
10. Főzés, kávéfogyasztás
A vizet eltérően adják az italhoz, néhány esetben az őrleményen keresztül juttatják át a vizet, akár nyomás alatt (eszpresszó), máshol összekeverik a vizet és az őrleményt (francia, török kávé).
A kávéital készen áll a fogyasztásra. Egy átlagos csészéhez 70 babszemet kell megpörkölni.

Ez a strukturált és összetett ellátási lánc teszi lehetővé a világon a koffein nagy részének fogyasztását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Felvásárlásokkal növekedne a Nestlé

2020. február 19. 12:33

Lassan vissza akarnak vonulni a feldolgozott húsok és a csokoládé piacáról, ehelyett a kávéra és a növényi alapú élelmiszerekre akarnak koncentrálni.

Komoly bajban a kávézólánc

2020. június 25. 06:36

A 2017-ben alapított és tavaly májusban az amerikai tőzsdére bevezetett Luckin Coffee arra építi piaci stratégiáját, hogy jelentős mértékben növekszik a kínai kávéfogyasztás.

Árt vagy használ a forró feketekávé a nyári hőségben?

2024. augusztus 28. 10:10

Nyáron sokat kell inni, ezt mindenki tudja. De vajon jót tesz-e egy csésze kávé, vagy le kellene mondanunk kedvenc serkentő italunkról?

Így védekezik a koronavírus ellen a Starbucks

2020. július 12. 08:04

Július 15-től kezdődően lép érvénybe a maszkviselési szabály a vállalat kávézóiban.