Nagyon sokan kezdik a napjukat egy erős feketével, vagy cappuccinoval. Valójában a kávé az egyik legnépszerűbb ital a bolygón, és egyben a legkeresettebb árucikk, amellyel az árutőzsdéken is kereskednek.
Az adatok szerint csak az Egyesült Államokban több mint 150 millió ember iszik kávét naponta. Világszerte a fogyasztás meghaladja a napi 2,25 milliárd csészét. Mielőtt eljutna a csészébe vagy pohárba a kávébab áthalad egy komplex globális ellátási láncon. A folyamat 10 fontosabb különálló lépésre bontható, amelyet visualcapitalist.com is bemutatott.
Kétféle trópusi növény terem kávét, ezek a nagy magasságot kedvelik és elsősorban Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában termesztik őket.
Az arabica kávé összetettebb ízű és alacsonyabb a koffeintartalma. A legtöbb speciális és „kiváló minőségű” italban használják, mint Arabica kávé.
A canephora kávé ezzel szemben erősebb és keserűbb az íze. Könnyebben termeszthető, és leggyakrabban eszpresszókban és instant keverékekben használják Robusta kávé néven.
Mindkét típusú bab azonban ugyanazon a feldolgozási láncon megy keresztül:
1. Termesztés
4-7 év után terem először a kávé, aztán 25 éven át lehet betakarítani a kávébabokat.
2. Betakarítás
A kávénövény gyümölcse a kávébogyó, amelyben két bab található. Az érett bogyókat kézzel vagy géppel szüretelik.
3.Előkészítés
A kávébabot vagy hagyományos „száraz” módszerrel, napon szárítással, vagy „nedves” módszerrel, víz és gépek segítségével dolgozzák fel.
4. Feldolgozás
A zöld kávébab hántolva, megtisztítva, válogatva és (opcionálisan) osztályozva küldik tovább.
Gyártótól szállításig
A termelő országokból elszállítják a zöld kávébabot a globális ellátási láncon keresztül. Ezt világszerte exportálják és szállítják. Csak 2018-ban 7,2 millió tonna zöld kávébabot exportáltak, 19,2 milliárd dolláros becsült értékben. Elsősorban az Egyesült Államokba és Európába érkezik a kávébab, amelyet fogyasztásra készítenek elő:
5. Pörkölés
A nyers kávébabot iparilag pörkölik, sötétebb, olajosabb és ízletesebb lesz azáltal. A különböző hőmérsékleteken különböző ideig tart ez a pörkölés attól függően, hogy milyen kávét szeretnének végül készíteni.
6. Csomagolás
A nem tökéletes vagy valamilyen módon romlott kávébabot megsemmisítik, a fennmaradt pörkölt babot pedig típus szerint csomagolják.
7. Szállítás
A pörkölt kávébabot belföldön és nemzetközi szinten egyaránt értékesítik. Az ömlesztett szállítmányokat a kiskereskedők, a kávézók és egyes esetekben közvetlenül a fogyasztók kapják.
A pörkölt babkávé szinte készen áll a fogyasztásra, és e szakaszban a még hátralévő feldolgozási lépések már bárhol megtörténhetnek. Például sok gyár csak úgy szállítja ki a pörkölt kávészemeket, hogy csak a saját cégcsoporton belül őrlik meg. A kávézóláncok jellemzően saját üzleteikben fejezik be a folyamatot. A kávéláncok gyors növekedése miatt a Starbucks pont részben ennek a megoldásnak köszönhetően vált a második legkeresettebb amerikai gyorséttermi helyszínné. Függetlenül attól, hogy hol történnek az utolsó lépések, azzal már egyenesen a csészébe érkezik a kávé.
9. Őrlés
A pörkölt kávébabot megőrlik, hogy jobb íze legyen. Ez akár géppel, akár kézzel is történhet. A minőség szempontjából sok múlik azon, hogy mennyire pörkölik és, hogyan főzik a kávét.
10. Főzés, kávéfogyasztás
A vizet eltérően adják az italhoz, néhány esetben az őrleményen keresztül juttatják át a vizet, akár nyomás alatt (eszpresszó), máshol összekeverik a vizet és az őrleményt (francia, török kávé).
A kávéital készen áll a fogyasztásra. Egy átlagos csészéhez 70 babszemet kell megpörkölni.
Ez a strukturált és összetett ellátási lánc teszi lehetővé a világon a koffein nagy részének fogyasztását.