Életmód, gasztronómia

Immunizáló halcsali a horgásztársadalom és a környezet szolgálatában

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A halak természetes védekezőképességét és a vizek megóvását egyaránt segítő adalékanyagot fejlesztett ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Timár Mix Kft. Az etetőanyaghoz keverhető több komponensű kiegészítő a halak életfolyamataira és a halastavi ökoszisztémára egyaránt pozitív hatást gyakorol.

A dinamikusan növekedő horgásztársadalom rendkívül nagy mennyiségű etetőanyagot használ az aktív kikapcsolódást jelentő tevékenysége során, amelyek nem minden esetben kedvezőek a felszíni vizekre és a halak életfolyamataira. „E hatások csökkentése érdekében, különféle természetes anyagokat felhasználva fejlesztett új terméket a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Timár Mix Kft., amely egyszerre segít a vizek megóvásában és a halak természetes védekezőképességének támogatásában” – mutat rá Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Az etetőanyaghoz keverhető innovatív adalékanyag lényegesen könnyebben emészthető a halak számára, továbbá számos olyan természetes összetevőt tartalmaz, amelyek segítik bélflórájuk egyensúlyának fenntartását és erősítik szervezetük ellenállóképességét. Mindez azért is fontos, mert az elmúlt egy évtizedben szerte Európában, minden víztípusban gyakran előfordultak ismert és ismeretlen vírusos, bakteriális és gombás betegségek, valamint parazitás fertőzések is.

„Az új, speciális körülmények között előállított adalékban felhasznált természetes eredetű anyagok a víz fizikai és kémiai tulajdonságaira pozitív hatást gyakorolnak, ezáltal segítik a környezeti fenntarthatóságot. Támogatják a természetes lebontási folyamatokat, így kevesebb káros gáz (szabad ammónia és kén-hidrogén) képződhet a tómederben. Az előzőekben említett kedvező folyamatok hosszú távon az egyik leggyakoribb problémára, a túlzott algásodásra is jótékony hatást fejtenek ki, amellyel az eutrofizáció nagymértékben lassítható. Az ideálisabb halastavi környezet estén lényegesen kevesebb kemikália (pl. algásodás elleni mészhidrát vagy klórmész) felhasználására lesz szükség, amely biztonságosabb üzemeltetést teszt lehetővé” – magyarázza Dr. Hegyi Árpád, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kutatója.

„A kifejlesztett új termék ötvözi az Intézet korábbi K+F+I pályázatainak takarmányozási eredményeit, illetve vállalkozásunk innovációját is. Ez az első lépése annak a fejlesztéssorozatnak, amelyet közösen szeretnénk véghezvinni” – hangsúlyozta Timár Dániel, a Timár Mix Kft. ügyvezető igazgatója.

A speciális ásványi anyagok felhasználásával a halhúsban is igazolhatóan csökken a telített zsírsavak koncentrációja, és mindezzel együtt a felére csökkenthető a zsírok izomszövetekbe történő beépülése is, amely a humán táplálkozás szempontjából kifejezetten lényeges.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.

Nőtt a halfogyasztás hazánkban

2020. január 16. 09:33

Az egy főre jutó halfogyasztás elérte a 6,73 kilogrammot. Az a cél, hogy ez a mennyiség 2023-ra egy kilogrammal növekedjen.

800 ezer forintot ér az elveszett ponty - a lakosság segítségét kérik

2020. február 26. 10:44

A horgászok segítségét kéri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata egy, korábban a Gyékényesi kavicsbánya-tavakból többször megfogott ponty jelenlegi élőhelyének maghatározásában.

Indul a szezon: ősszel támadnak a nagy ragadozók

2025. szeptember 17. 09:10

Kevesebb zaj, aktívabb ragadozók, jobb fogások – az őszi szezon a horgászok egyik legizgalmasabb időszaka a vízparton.

20 milliárd forintot költünk horgászengedélyekre

2019. augusztus 20. 08:38

A forgalmazási jutalékokkal együtt évente egymilliárd forintos bevételt hoz a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (Mohosz), hogy az idei évtől az állami horgászjegyek és fogási naplók díjai teljes egészében a szövetséget illetik meg a közfeladat ellátási szerződésben foglaltak szerint - mondta Nagy István agrárminiszter.