12℃ 6℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Életmód, gasztronómia

Immunizáló halcsali a horgásztársadalom és a környezet szolgálatában

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A halak természetes védekezőképességét és a vizek megóvását egyaránt segítő adalékanyagot fejlesztett ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Timár Mix Kft. Az etetőanyaghoz keverhető több komponensű kiegészítő a halak életfolyamataira és a halastavi ökoszisztémára egyaránt pozitív hatást gyakorol.

A dinamikusan növekedő horgásztársadalom rendkívül nagy mennyiségű etetőanyagot használ az aktív kikapcsolódást jelentő tevékenysége során, amelyek nem minden esetben kedvezőek a felszíni vizekre és a halak életfolyamataira. „E hatások csökkentése érdekében, különféle természetes anyagokat felhasználva fejlesztett új terméket a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Timár Mix Kft., amely egyszerre segít a vizek megóvásában és a halak természetes védekezőképességének támogatásában” – mutat rá Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Az etetőanyaghoz keverhető innovatív adalékanyag lényegesen könnyebben emészthető a halak számára, továbbá számos olyan természetes összetevőt tartalmaz, amelyek segítik bélflórájuk egyensúlyának fenntartását és erősítik szervezetük ellenállóképességét. Mindez azért is fontos, mert az elmúlt egy évtizedben szerte Európában, minden víztípusban gyakran előfordultak ismert és ismeretlen vírusos, bakteriális és gombás betegségek, valamint parazitás fertőzések is.

„Az új, speciális körülmények között előállított adalékban felhasznált természetes eredetű anyagok a víz fizikai és kémiai tulajdonságaira pozitív hatást gyakorolnak, ezáltal segítik a környezeti fenntarthatóságot. Támogatják a természetes lebontási folyamatokat, így kevesebb káros gáz (szabad ammónia és kén-hidrogén) képződhet a tómederben. Az előzőekben említett kedvező folyamatok hosszú távon az egyik leggyakoribb problémára, a túlzott algásodásra is jótékony hatást fejtenek ki, amellyel az eutrofizáció nagymértékben lassítható. Az ideálisabb halastavi környezet estén lényegesen kevesebb kemikália (pl. algásodás elleni mészhidrát vagy klórmész) felhasználására lesz szükség, amely biztonságosabb üzemeltetést teszt lehetővé” – magyarázza Dr. Hegyi Árpád, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kutatója.

„A kifejlesztett új termék ötvözi az Intézet korábbi K+F+I pályázatainak takarmányozási eredményeit, illetve vállalkozásunk innovációját is. Ez az első lépése annak a fejlesztéssorozatnak, amelyet közösen szeretnénk véghezvinni” – hangsúlyozta Timár Dániel, a Timár Mix Kft. ügyvezető igazgatója.

A speciális ásványi anyagok felhasználásával a halhúsban is igazolhatóan csökken a telített zsírsavak koncentrációja, és mindezzel együtt a felére csökkenthető a zsírok izomszövetekbe történő beépülése is, amely a humán táplálkozás szempontjából kifejezetten lényeges.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

Hét halfaj tilalmi ideje ér véget május végén

2019. május 30. 13:03

A jogkövető halfogás mellett vizeink halállományai is fejlődhetnek, biztosítva az egészséges környezetet és az élményeket a vízpartokon.

Több tízezer látogató, közel háromszáz kiállító, rengeteg újdonság - Nagy sikerrel zárult az idei FeHoVa!

2019. február 11. 11:25

A február 7–10. között megrendezett FeHoVa ezúttal is a vadászok és horgászok hagyományos szezonnyitó rendezvénye volt, amelyre a legjelentősebb gyártók és forgalmazók hozták el újdonságaikat, fejlesztéseiket.

800 millió forintért vesz pontyot az Agrárminisztérium

2020. április 23. 12:15

A Kormány döntése alapján korábban soha nem látott nagyságrendű telepítési támogatáshoz jutnak az állami tulajdonban lévő horgászvizek halgazdálkodásainak hasznosítói.

Tovább bővül a horgászati eljárások elektronikus ügyintézése

2020. január 1. 10:33

Az elektronizáció ki fog terjedni az állami és a területi jegyre, a fogási naplóra, a tagdíjra és az egységes szövetségi hozzájárulásra (ESZH).