Életmód, gasztronómia

Kovászos uborka, gluténmentesen

Agrofórum Online

A kovászos uborka a magyar nyarak egyik legnépszerűbb étele, hiszen hidegen minden sülthöz, grillételhez, fasírthoz, rántott ételekhez illik, ráadásul roppant egészséges is.

Mint a legtöbb család, mi is évtizedek óta ugyanazt a receptet használtuk, de miután a nagyobbik lányomról óvodás korában kiderült, hogy lisztérzékeny, ezért újat kellett keresnünk, egy kenyérmentes alternatívát.

Gluténmentes kenyérrel megpróbáltuk, nem működött. Akkor anyukám azt mondta, próbáljuk meg a falusias verziót, mert az ő keresztanyja nagyon régen, Lánycsókon krumpliszeletekkel készítette el mindig a kovászos uborkát, és az még finomabb is lett, mint a kenyeres változat.

Az erjedési folyamat így ugyanúgy végbemegy, de így még ropogósabb marad az uborka, mint egyébként. Igaza lett. Azóta ez a módosított családi receptünk, amit idestova 10 éve használunk.

Hozzávalók 3 közepes üveghez: 2,7 kg uborka, 2 csokor kapor, 15 gerezd fokhagyma, egy darabka torma hasábokra vágva, 9-12 babérlevél, mustármag, sós víz (literenként 3-6 dkg só)

Az üvegek tetejére: 1 nyers megpucolt burgonya vastagabb szeletekre vágva (valamilyen fedő, vagy kis tál)

Elkészítés:

1.) Az uborkákat megmossuk, a végeiket levágjuk, és hosszában minden darabot bevágunk, de úgy, hogy az egyik végük egyben maradjon.

2.) Az alaposan kimosott, kiszárított üvegeket egymás mellé sorakoztatjuk, és az aljukra frissen mosott kaprot teszünk, valamint babérlevelet, fokhagyma gerezdeket, egy csipet mustármagot, majd szép sorban, állítva a bevagdalt uborkákat. Az uborkák közé tesszük a kaprot, és a tormadarabokat, további babérleveleket, és fokhagymagerezdeket, majd a rétegezést addig folytatjuk, amíg megtelik az üveg.

3.) A sót feloldjuk a meleg vízben, és az üvegekbe töltjük. Kb. 2 literre lesz szükségünk.

4.) Végül a nyers felszeletelt burgonyát is az uborkák tetejére rétegezzük, és lefedjük az egészet egy kis tálkával. Ezután kivisszük az üvegeket a napra. Kb. 5 nap alatt elkészül a saját házi készítésű uborkánk. Ha kész, dobjuk ki a burgonyaszeleteket (el fognak színeződni), és az uborkát a hűtőben tároljuk, amíg el nem fogy. A levét valóságos gyógyírnak tartják, érdemes megkóstolni, meginni.

Miért egészséges?

Mivel probiotikumokban rendkívül gazdag. Ez az elkészítési módjának, vagyis annak a fermentációs folyamatnak köszönhető, amely során a napon érlelve az uborkás üvegben jótékony probiotikumok szaporodnak el. Mivel az immunrendszerünk egészsége 70%-ban a bélflóránk állapotán múlik, igencsak fontos, hogy az egyensúlyt fenntartsuk, és amennyire csak lehet, javítsuk az emésztést.

Ezen túlmenően a kovászos uborka igencsak gazdag C-vitaminban és K-vitaminban és magnéziumban, amelyek fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében, a véralvadási folyamatokban, az izmok és a csontozat egészségében.

Ha diétázunk, akkor is előnyös kovászos uborkát fogyasztani, hiszen alacsony kalóriatartalmú, viszont magas a víztartalma. 100 m kovászos uborka mindössze 12 kalóriát tartalmaz (2,59 g szénhidrát, 0,14 g zsír, 1,1 g rost, 0,6 g fehérje, 0,8 g Na), így remekül illik a legtöbb grillezett ételhez. Bár a rosttartalma nem olyan magas, mint egy friss nyári zöldsalátának, így is hatékonyan segít emésztési problémák esetén, antioxidáns-tartalma miatt pedig rákmegelőző ételnek számít.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Kenyérlángos gluténmentesen, hagymával, szalonnával

2024. február 24. 08:10

Talán sokan nem is gondolnák, mekkora feladat sok gyereket, egy nagy családot minőségi, egészséges és változatos ételekkel ellátni: vajon mennyi húst igényel, akár csak egy 4-5 gyerekes família egy ebédre? Mennyi étellel lakik jól 4-5-6 gyerek? Hány tojásból lehet kiadós rántottát készíteni és hogy lehet mindezzel fizikailag és anyagilag lépést tartani?

Lenyűgöző tények a quinoáról

2024. november 23. 10:10

A quinoa gluténmentes, ahogy a belőle készült liszt is. Magja teljes értékű gabonának és fehérjének számít.

Csicseriborsóból gluténmentes zsemle

2024. május 23. 10:10

A gluténmentes étkezés nagy kihívást jelent sokaknak, ráadásul drága. A csicseriborsóból készült zsemle elkészítése viszont egyszerű.

Útmutató a gluténmentes kert megteremtéséhez

2024. március 24. 10:10

A gluténmentes kert létrehozásának célja az, hogy biztonságos és egészséges környezetet teremtsünk azoknak, akik gluténérzékenyek vagy gluténmentes étrendet követnek.