Életmód, gasztronómia

Kovászos uborka, gluténmentesen

Agrofórum Online

A kovászos uborka a magyar nyarak egyik legnépszerűbb étele, hiszen hidegen minden sülthöz, grillételhez, fasírthoz, rántott ételekhez illik, ráadásul roppant egészséges is.

Mint a legtöbb család, mi is évtizedek óta ugyanazt a receptet használtuk, de miután a nagyobbik lányomról óvodás korában kiderült, hogy lisztérzékeny, ezért újat kellett keresnünk, egy kenyérmentes alternatívát.

Gluténmentes kenyérrel megpróbáltuk, nem működött. Akkor anyukám azt mondta, próbáljuk meg a falusias verziót, mert az ő keresztanyja nagyon régen, Lánycsókon krumpliszeletekkel készítette el mindig a kovászos uborkát, és az még finomabb is lett, mint a kenyeres változat.

Az erjedési folyamat így ugyanúgy végbemegy, de így még ropogósabb marad az uborka, mint egyébként. Igaza lett. Azóta ez a módosított családi receptünk, amit idestova 10 éve használunk.

Hozzávalók 3 közepes üveghez: 2,7 kg uborka, 2 csokor kapor, 15 gerezd fokhagyma, egy darabka torma hasábokra vágva, 9-12 babérlevél, mustármag, sós víz (literenként 3-6 dkg só)

Az üvegek tetejére: 1 nyers megpucolt burgonya vastagabb szeletekre vágva (valamilyen fedő, vagy kis tál)

Elkészítés:

1.) Az uborkákat megmossuk, a végeiket levágjuk, és hosszában minden darabot bevágunk, de úgy, hogy az egyik végük egyben maradjon.

2.) Az alaposan kimosott, kiszárított üvegeket egymás mellé sorakoztatjuk, és az aljukra frissen mosott kaprot teszünk, valamint babérlevelet, fokhagyma gerezdeket, egy csipet mustármagot, majd szép sorban, állítva a bevagdalt uborkákat. Az uborkák közé tesszük a kaprot, és a tormadarabokat, további babérleveleket, és fokhagymagerezdeket, majd a rétegezést addig folytatjuk, amíg megtelik az üveg.

3.) A sót feloldjuk a meleg vízben, és az üvegekbe töltjük. Kb. 2 literre lesz szükségünk.

4.) Végül a nyers felszeletelt burgonyát is az uborkák tetejére rétegezzük, és lefedjük az egészet egy kis tálkával. Ezután kivisszük az üvegeket a napra. Kb. 5 nap alatt elkészül a saját házi készítésű uborkánk. Ha kész, dobjuk ki a burgonyaszeleteket (el fognak színeződni), és az uborkát a hűtőben tároljuk, amíg el nem fogy. A levét valóságos gyógyírnak tartják, érdemes megkóstolni, meginni.

Miért egészséges?

Mivel probiotikumokban rendkívül gazdag. Ez az elkészítési módjának, vagyis annak a fermentációs folyamatnak köszönhető, amely során a napon érlelve az uborkás üvegben jótékony probiotikumok szaporodnak el. Mivel az immunrendszerünk egészsége 70%-ban a bélflóránk állapotán múlik, igencsak fontos, hogy az egyensúlyt fenntartsuk, és amennyire csak lehet, javítsuk az emésztést.

Ezen túlmenően a kovászos uborka igencsak gazdag C-vitaminban és K-vitaminban és magnéziumban, amelyek fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében, a véralvadási folyamatokban, az izmok és a csontozat egészségében.

Ha diétázunk, akkor is előnyös kovászos uborkát fogyasztani, hiszen alacsony kalóriatartalmú, viszont magas a víztartalma. 100 m kovászos uborka mindössze 12 kalóriát tartalmaz (2,59 g szénhidrát, 0,14 g zsír, 1,1 g rost, 0,6 g fehérje, 0,8 g Na), így remekül illik a legtöbb grillezett ételhez. Bár a rosttartalma nem olyan magas, mint egy friss nyári zöldsalátának, így is hatékonyan segít emésztési problémák esetén, antioxidáns-tartalma miatt pedig rákmegelőző ételnek számít.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Lenyűgöző tények a quinoáról

2024. november 23. 10:10

A quinoa gluténmentes, ahogy a belőle készült liszt is. Magja teljes értékű gabonának és fehérjének számít.

Kenyérlángos gluténmentesen, hagymával, szalonnával

2024. február 24. 08:10

Talán sokan nem is gondolnák, mekkora feladat sok gyereket, egy nagy családot minőségi, egészséges és változatos ételekkel ellátni: vajon mennyi húst igényel, akár csak egy 4-5 gyerekes família egy ebédre? Mennyi étellel lakik jól 4-5-6 gyerek? Hány tojásból lehet kiadós rántottát készíteni és hogy lehet mindezzel fizikailag és anyagilag lépést tartani?

Biogabona: nagyobb arányú feldolgozás lenne szükséges

2019. március 24. 10:38

Mára az a helyzet alakult ki, hogy hiába vannak remek biotermékeink, vannak jó malmaink, megfelelő számú kézműves pékségünk és jó minőségű gabonánk is, az mégis elhagyja az országot, és legfeljebb feldolgozott formában érkezik vissza hozzánk.

Csicseriborsóból gluténmentes zsemle

2024. május 23. 10:10

A gluténmentes étkezés nagy kihívást jelent sokaknak, ráadásul drága. A csicseriborsóból készült zsemle elkészítése viszont egyszerű.