22℃ 11℃
április 29. Péter, Katalin, Roberta
Életmód, gasztronómia

Kovászos uborka, gluténmentesen

Agrofórum Online

A kovászos uborka a magyar nyarak egyik legnépszerűbb étele, hiszen hidegen minden sülthöz, grillételhez, fasírthoz, rántott ételekhez illik, ráadásul roppant egészséges is.

Mint a legtöbb család, mi is évtizedek óta ugyanazt a receptet használtuk, de miután a nagyobbik lányomról óvodás korában kiderült, hogy lisztérzékeny, ezért újat kellett keresnünk, egy kenyérmentes alternatívát.

Gluténmentes kenyérrel megpróbáltuk, nem működött. Akkor anyukám azt mondta, próbáljuk meg a falusias verziót, mert az ő keresztanyja nagyon régen, Lánycsókon krumpliszeletekkel készítette el mindig a kovászos uborkát, és az még finomabb is lett, mint a kenyeres változat.

Az erjedési folyamat így ugyanúgy végbemegy, de így még ropogósabb marad az uborka, mint egyébként. Igaza lett. Azóta ez a módosított családi receptünk, amit idestova 10 éve használunk.

Hozzávalók 3 közepes üveghez: 2,7 kg uborka, 2 csokor kapor, 15 gerezd fokhagyma, egy darabka torma hasábokra vágva, 9-12 babérlevél, mustármag, sós víz (literenként 3-6 dkg só)

Az üvegek tetejére: 1 nyers megpucolt burgonya vastagabb szeletekre vágva (valamilyen fedő, vagy kis tál)

Elkészítés:

1.) Az uborkákat megmossuk, a végeiket levágjuk, és hosszában minden darabot bevágunk, de úgy, hogy az egyik végük egyben maradjon.

2.) Az alaposan kimosott, kiszárított üvegeket egymás mellé sorakoztatjuk, és az aljukra frissen mosott kaprot teszünk, valamint babérlevelet, fokhagyma gerezdeket, egy csipet mustármagot, majd szép sorban, állítva a bevagdalt uborkákat. Az uborkák közé tesszük a kaprot, és a tormadarabokat, további babérleveleket, és fokhagymagerezdeket, majd a rétegezést addig folytatjuk, amíg megtelik az üveg.

3.) A sót feloldjuk a meleg vízben, és az üvegekbe töltjük. Kb. 2 literre lesz szükségünk.

4.) Végül a nyers felszeletelt burgonyát is az uborkák tetejére rétegezzük, és lefedjük az egészet egy kis tálkával. Ezután kivisszük az üvegeket a napra. Kb. 5 nap alatt elkészül a saját házi készítésű uborkánk. Ha kész, dobjuk ki a burgonyaszeleteket (el fognak színeződni), és az uborkát a hűtőben tároljuk, amíg el nem fogy. A levét valóságos gyógyírnak tartják, érdemes megkóstolni, meginni.

Miért egészséges?

Mivel probiotikumokban rendkívül gazdag. Ez az elkészítési módjának, vagyis annak a fermentációs folyamatnak köszönhető, amely során a napon érlelve az uborkás üvegben jótékony probiotikumok szaporodnak el. Mivel az immunrendszerünk egészsége 70%-ban a bélflóránk állapotán múlik, igencsak fontos, hogy az egyensúlyt fenntartsuk, és amennyire csak lehet, javítsuk az emésztést.

Ezen túlmenően a kovászos uborka igencsak gazdag C-vitaminban és K-vitaminban és magnéziumban, amelyek fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében, a véralvadási folyamatokban, az izmok és a csontozat egészségében.

Ha diétázunk, akkor is előnyös kovászos uborkát fogyasztani, hiszen alacsony kalóriatartalmú, viszont magas a víztartalma. 100 m kovászos uborka mindössze 12 kalóriát tartalmaz (2,59 g szénhidrát, 0,14 g zsír, 1,1 g rost, 0,6 g fehérje, 0,8 g Na), így remekül illik a legtöbb grillezett ételhez. Bár a rosttartalma nem olyan magas, mint egy friss nyári zöldsalátának, így is hatékonyan segít emésztési problémák esetén, antioxidáns-tartalma miatt pedig rákmegelőző ételnek számít.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Karfiolból pizza? Hihetetlen, de minden gyerkőc szereti!

2024. január 13. 08:10

Akár hiszik, akár nem, a karfiolból isteni finom diétás, gluténmentes pizza süthető! Aki egyszer kipróbálja, a rabjává válik, hiszen ugyanolyan finom, mint a hagyományos, csak ez nem nehezíti el az embert, nem ugrik tőle az egekbe a vércukrunk és nem hízunk tőle... Ugye, máris izgalmasabbnak tűnik, mint a lisztes verzió?

Így készítsünk gluténmentes házi leveskockát!

2024. március 16. 10:10

A házi leveskocka készítésének ötlete első ízben akkor merült fel bennem, amikor rájöttem, hogy majdnem minden ételízesítő tartalmaz glutént. Pedig – józan paraszti ésszel végiggondolva – elég lenne, ha csak fűszereket tartalmazna minden ételízesítő, legyen az por, kocka vagy zselé.

A gluténérzékenyek diétája felér a más krónikus betegséggel élők gyógyszerszedésével

2023. október 23. 13:10

A Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan idén második alkalommal rendezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Cöliákia Egyesület és az AMUREX GM Hungary Kft. termékekkel kapcsolatos innovációt.

Pécsről érkezik a gluténérzékenyek "folyékony kenyere"

2019. november 29. 06:38

Két-három év fejlesztés áll a Pécsi Prémium Lager gluténmentes változata mögött, ennyi idő kellett ahhoz, hogy eleget tegyen a rendkívül szigorú ellenőrzési követelményeknek.