Életmód, gasztronómia

Lebomló műanyagok bűvöletében

Agrofórum Online

A tengerparti régiók vizein hullámzó műanyagmassza mindenki számára ismerős jelenség. A plasztikhálóba csavarodott tengeri teknős látványa sokak retinájába beégett már. Azonban az óceánokban ringatózó műanyagtárgyak millliárdjai csupán a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen legnagyobb tömegben ezek az anyagok mikroműanyagok formájában halmozódnak fel a talajban, vagy víztestek iszapjában – szinte észrevehetetlenül. Még mindig meglehetősen keveset tudunk ezek hatásairól.

Hogy lehet gátat szabni a jelenségnek, és miképp lehet felfüggeszteni a természetben felhalmozódó kőolaj-alapú műanyagok gyártását? Mik az alternatívák?

Wouter Post, a Wageningen Egyetem kutatója csoportjával együtt új anyagok kifejlesztésén fáradozik. Elmondása szerint az igény az, hogy olyan műanyag-alternatívát alakítsanak ki, amely a tágabb értelemben vett környezetben biológiailag lebomlik. Úgy képzeli, hogy amikor a kérdéses műanyag eléri a tengert, a sós víz hatására elinduló kémiai reakció gyors lebomlásra kárhoztatja a matériát. Már most is számos lehetőség állna rendelkezésre, de a gyorsan romló élelmiszerek csomagolására alkalmas anyagok köre igen szűkös. Számolni kell továbbá azzal az infrastruktúrával, amely a jelenlegi műanyagok gyűjtésére, újrahasznosítására specializálódott, illetve a politikai szint megfontolásai mellet sem mehetünk el.

Az Európai Uniónak az egyszer használatos műanyagok kapcsán bevezetett direktívája 2021 júliusában lépett érvénybe. A szabályozás tiltja az egyszer használatos műanyagtermékek (szívószálak, műanyag poharak, stb…) gyártását, felhasználását. A növényi alapú megoldásokra is egyre több lehetőség kínálkozik.

Az EU intézkedései örömteliek, ugyanakkor még mindig van hová fejlődni. Napjainkban a ,,minden műanyag rossz, és a természetes dolgok jók” dogma érvényesül.

Az alternatív csomagolóanyagok gyakran vízzáró réteggel vannak bevonva, amelyek gyakran PFA típusú, úgynevezett perfluor-alkil vegyi anyagokat tartalmaznak. Ezeket a bevonatokat nem igazán érinti a szabályozás – potenciálisan káros környezeti hatásaik ellenére.

A papír szívószálak – tapasztalatból tudjuk – néhány korty után már nem nyújtanak olyan élményt: a lényeg, hogy a funkcionálisan kielégítő termékek fejlesztésére kell helyezni a hangsúlyt, amelyek ,,feladatuk végeztével” tökéletesen lebomlanak.

Post jelenleg a PHA-ban (polihidroxialkanoát) rejlő lehetőségeket kutatja mely vegyületcsoportot mikroorganizmusok segítségével állítják elő. Ezek az anyagok 100-1000-szer gyorsabban lebomlanak, mint a konvencionális műanyagok, amelyek 100 éves távlatban bomlanak alkotóelemeikre, így ez a lehetőség igen kecsegtető.

Az Egyesült Államokban és Ázsiában a PHA-alapú műanyagokat nagyobb nyitottság övezi – nem így Európában. A bakteriális technológia segítségével organikus hulladékáramokból származó anyagokat alakíthatnak át (például szennyvíz).

Post szerint a talajban felhalmozódó mikroműanyagok többnyire a lassabb hatóanyag-leadást elősegítő műtrágya-összetevőkből származnak. Ugyanakkor kutatások alátámasztották, hogy az egyes bioműanyagok talajban való jelenléte kedvezőtlen hatást gyakorol a növénynövekedésre, adott esetben bizonyos növényvédő szerek felhalmozódását is fokozza, és késlelteti azok lebomlását.

A kutatók szeritn vannak teljesen ésszerű megoldások, úgy, mint a műanyag zacskók használatának betiltása. Ugyanakkor az, hogy hol érdemes meghúzni a határvonalat a tradicionális műanyagtermékek kivonása tekintetében – vékony jég. Meg kell találni az egyensúlyt. Lenne-e kedvünk visszatérni az időben, és a fenntarthatóság jegyében napunk felét ételeink előállítására szánni? Valószínűleg ez nem várható el.

A biológiailag lebomló anyagok mezőgazdasági, élelmiszeripari használatában a jogi és praktikussági korlátozó tényezőkön kívül van még egy fekete pont: áruk megközelítőleg ötszöröse a megszokottnak. A bioműanyagok gyűjtésére sepcializálódó infrastruktúra nem túl fejlett, miközben a hulladék szelektálása alap hangon is költséges folyamat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

A metánkibocsátás miatt bírálják az állattenyésztési ágazatot

2022. február 19. 05:36

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az ember által előidézett metánkibocsátás 44%-áért az állattenyésztés a felelős.

Csomagolóanyag növényekből

2022. július 6. 16:40

Szerkezetének köszönhetően az új műanyag kémiailag is újrahasznosítható.

Hogyan javulhat a városok állapota? Környezetvédelmi platform jött létre

2022. december 1. 11:47

Megalakult a Természet-Alapú Megoldások magyarországi hálózata, melynek egyik elsődleges célja, hogy támogassa a szakmai kapcsolatépítést mindazon egyének és szervezetek között, amelyek elkötelezettek a Természet-Alapú Megoldások széleskörű elterjesztésében.

Tejtermelés: a biogazdaságok tényleg környezetbarátabb módon működnek?

2021. szeptember 30. 06:18

Egy tanulmány megállapításai szerint az ökológiai úton előállított tej környezetbarátabb, mint a hagyományos gazdaságokból származó.