Ez a kérdés rengeteg feszült vitát eredményezett az elmúlt évtizedekben laikusok és szakértők között, a vélemények azonban még mindig megoszlanak.
A legújabb kutatások sorra bizonyítják be azt, hogy az orvosok és a tudósok korábban helytelenül állították, hogy a rendszeres tojásfogyasztás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. De akkor miért állították azt?
Nos, azért, mert a tojások magas koleszterintartalmúak, és ezért ebből arra a következésre jutottak, hogy a tojásfogyasztás a vér koleszterinszintjét is tartósan magasan tartja, ami rendkívül egészségtelen.
A magas koleszterinszint ugyanis az erek károsodását okozhatja azáltal, hogy zsíros lerakódások keletkeznek az érfalakon, amelyektől azok megmerevedhetnek, berepedezhetnek. Ily módon vérrögöket képezhetnek, amelyek aztán súlyos, életveszélyes állapotokat (így stoke-ot és szívinfarktust) okozhatnak.
Szigorúan korlátozták a tojásfogyasztást
1968-tól kezdődően a legtöbb orvos azt javasolta az embereknek (általában kamarai utasításra), hogy mérsékeljék a tojásfogyasztást, vagyis a napi koleszterinbevitelt 300 milligrammra, ami mindössze 1 tojássárgája, és heti 3 tojásnál ne fogyasszanak többet.
2015-ben ez az álláspont megváltozott, és bejelentették, hogy a kutatások nem találtak közvetlen összefüggést a táplálkozással bevitt koleszterin, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása között.
A mai élelmiszer- és táplálkozási irányelvek már nem javasolják a tojásfogyasztás korlátozását, sőt, további kutatások folynak a tojásfogyasztás egészségre gyakorolt hatásáról.
Ennek ellenére azt javasolják az egészségügyi szakemberek, hogy mindenki, aki valamilyen speciális diétába fog (keto, tojásdiéta, magas zsírbevitelen alapuló diéta), vagyis a táplálkozása eltér a „megszokottól”, konzultáljon az orvosától, hiszen minden ember egészségi állapota egyedi, és egyedien reagál minden változásra.
Mégis ehetünk tojást – ha jól vagyunk
A tojásfogyasztásról ma az az általános vélekedés, hogy ha valaki egészséges étrenden él, és jó az általános egészségi állapota (tehát nincs krónikus betegsége és nem kifejezetten magas az LDL szint a vérében), és sok friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjeforrásokat, olajos magvakat, és emellett tojást fogyaszt, az nem befolyásolja a koleszterinszintjét.
A tojásban található koleszterin nem emeli a koleszterinszintet úgy, mint más transzzsírokban és telített zsírokban található ételek (a szalonna vagy a kolbász). Természetesen az is számít, hogy miként készítjük el a tojást, hiszen élettani hatását tekintve nagy különbség van egy zsírban sütött szalonnás rántotta és a vízben főtt tojás között.
Hetente 7 tojás
Átlagosan heti 7 tojást fogyaszt a nagy átlag anélkül, hogy ez bármilyen problémát okozna – és a kutatások szerint ez nem (pontosabban nem ez) növeli a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.
Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a kiegyensúlyozott tojásfogyasztás segíthet megelőzni egy bizonyos típusú stroke-ot és egy súlyos szembetegséget, a makuladegenerációt, amely vaksághoz vezethet.
Nagyon fontos azonban, hogy figyeljünk arra, mennyi koleszterint viszünk be a tojás mellett más élelmiszerekkel. Aki mégis aggódik a tojásfogyasztás következményei miatt, annak a tiszta fehérjebevitelt javasolják, tojássárgája nélkül, illetve mindenképpen konzultáljon orvossal is.