Életmód, gasztronómia

Magas koleszterinszint mellett is ehetünk tojást?

Agrofórum Online

Ez a kérdés rengeteg feszült vitát eredményezett az elmúlt évtizedekben laikusok és szakértők között, a vélemények azonban még mindig megoszlanak.

A legújabb kutatások sorra bizonyítják be azt, hogy az orvosok és a tudósok korábban helytelenül állították, hogy a rendszeres tojásfogyasztás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. De akkor miért állították azt?

Nos, azért, mert a tojások magas koleszterintartalmúak, és ezért ebből arra a következésre jutottak, hogy a tojásfogyasztás a vér koleszterinszintjét is tartósan magasan tartja, ami rendkívül egészségtelen.

A magas koleszterinszint ugyanis az erek károsodását okozhatja azáltal, hogy zsíros lerakódások keletkeznek az érfalakon, amelyektől azok megmerevedhetnek, berepedezhetnek. Ily módon vérrögöket képezhetnek, amelyek aztán súlyos, életveszélyes állapotokat (így stoke-ot és szívinfarktust) okozhatnak.

Szigorúan korlátozták a tojásfogyasztást

1968-tól kezdődően a legtöbb orvos azt javasolta az embereknek (általában kamarai utasításra), hogy mérsékeljék a tojásfogyasztást, vagyis a napi koleszterinbevitelt 300 milligrammra, ami mindössze 1 tojássárgája, és heti 3 tojásnál ne fogyasszanak többet.

2015-ben ez az álláspont megváltozott, és bejelentették, hogy a kutatások nem találtak közvetlen összefüggést a táplálkozással bevitt koleszterin, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása között.

A mai élelmiszer- és táplálkozási irányelvek már nem javasolják a tojásfogyasztás korlátozását, sőt, további kutatások folynak a tojásfogyasztás egészségre gyakorolt hatásáról.

Ennek ellenére azt javasolják az egészségügyi szakemberek, hogy mindenki, aki valamilyen speciális diétába fog (keto, tojásdiéta, magas zsírbevitelen alapuló diéta), vagyis a táplálkozása eltér a „megszokottól”, konzultáljon az orvosától, hiszen minden ember egészségi állapota egyedi, és egyedien reagál minden változásra.

Mégis ehetünk tojást – ha jól vagyunk

A tojásfogyasztásról ma az az általános vélekedés, hogy ha valaki egészséges étrenden él, és jó az általános egészségi állapota (tehát nincs krónikus betegsége és nem kifejezetten magas az LDL szint a vérében), és sok friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjeforrásokat, olajos magvakat, és emellett tojást fogyaszt, az nem befolyásolja a koleszterinszintjét.

A tojásban található koleszterin nem emeli a koleszterinszintet úgy, mint más transzzsírokban és telített zsírokban található ételek (a szalonna vagy a kolbász). Természetesen az is számít, hogy miként készítjük el a tojást, hiszen élettani hatását tekintve nagy különbség van egy zsírban sütött szalonnás rántotta és a vízben főtt tojás között.

Hetente 7 tojás

Átlagosan heti 7 tojást fogyaszt a nagy átlag anélkül, hogy ez bármilyen problémát okozna – és a kutatások szerint ez nem (pontosabban nem ez) növeli a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a kiegyensúlyozott tojásfogyasztás segíthet megelőzni egy bizonyos típusú stroke-ot és egy súlyos szembetegséget, a makuladegenerációt, amely vaksághoz vezethet.

Nagyon fontos azonban, hogy figyeljünk arra, mennyi koleszterint viszünk be a tojás mellett más élelmiszerekkel. Aki mégis aggódik a tojásfogyasztás következményei miatt, annak a tiszta fehérjebevitelt javasolják, tojássárgája nélkül, illetve mindenképpen konzultáljon orvossal is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Coca-Cola új ízzel rukkol elő

2025. január 29. 17:10

A Coca-Cola új üdítőszériája nosztalgikus ízen alapszik. A termék várhatóan egy évig lesz elérhető a polcokon.

A hét legjobb takarítási trükk

2025. január 27. 12:10

A #CleanTok-on takarítási tippeket osztanak meg az emberekkel. Vannak közöttük olyanok, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Miért érdemes libatojást fogyasztani?

2024. november 18. 07:10

A libatojás bár drága, mégis nagyon kelendő. Ennek oka, hogy egészségre gyakorolt kedvező hatással rendelkezik.