26℃ 16℃
szeptember 1. Egyed, Egon, Noémi, Tamara
Életmód, gasztronómia

Majomkenyér

Agrofórum Online

Ez az az édesség, amiről mindig a gyerekzsúrok jutnak eszembe.

Kókuszgolyó és majomkenyér minden gyerekbuliban volt a sütis asztalon, persze a kötelező óriás pogácsa adag mellett. Aztán eltelt 10-15 év, amikor valahogy kiesett az életemből, így amikor újra találtam egy receptet, annyira megörültem neki, mintha az örök fiatalság szérumát találtam volna meg.

Azóta persze rendszeresen készül nálunk majomkenyér, újabb 10-15 évet a világért sem hagynék ki. Ezt az alapreceptet sokféleképpen lehet variálni, rum és dió is kerülhet bele, de nagyon jó citrom / narancshéjjal ízesítve, vagy egy kis lekvárral feldobva is.

Hozzávalók egy 22 cm hosszúságú formához:

2 dl víz
20 dkg cukor
25 dkg vaj
5 dkg cukrozatlan kakaópor
25 dkg darált háztartási keksz
25 dkg háztartási keksz

A kekszet egy zacskóba tesszük, és sodrófával, vagy klopfolóval megütögetjük párszor, hogy darabokra törjön.

Egy nagyobb lábasban megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot, a vizet és a kakaóport, és kevergetve főzzük, míg a cukor is teljesen elolvad benne. Lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a darált kekszet és a darabokra tört kekszet, és összeforgatjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd – még langyosan – egy folpackkal kibélelt őzgerinc / szögletes formába simítjuk, és hűtőbe tesszük néhány órára.

Ha teljesen megdermedt, a folpackkal együtt kiemeljük a formából, majd lehúzzuk róla, és felszeletelve tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Mindent a hóvirágról

2019. február 23. 05:36

Én még ahhoz a szerencsés generációhoz tartozom, akiket gyerekkorunkban a szüleink jól felöltözve bepakoltak a kocsiba, elfurikáztunk az erdőszélre, és egy hatalmas kirándulás alkalmával szép kis csokor hóvirágot vihettünk haza emlékbe. Kisiskolás korom óta a hóvirágot tartom az egyik legbájosabb és legkülönlegesebb növénynek, róla szól ez az összefoglaló.

Árnyéktűrő és árnyékkedvelő évelő és egynyári dísznövények

2019. február 9. 04:36

Hogyan tehetjük kertünk árnyékos szegleteit is pompás színkavalkáddá? Milyen évelő és egynyári dísznövényeknek felelnek meg a félárnyékos helyek, vagy a teljes árnyékba borult zugok?

A szabadság kiadásának és a következő évre történő átvitelének szabályairól

2018. november 12. 15:37

A munkaügyi hatóság komolyan veszi a munkaidőre, a pihenőidőre, a szabadságra és annak kiadására vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzését, és habár a bírság mértékét több összetevő befolyásolja, ez 30 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet.

Metszés tavasztól télig IV. rész – mit metsszünk ősszel?

2019. október 2. 04:38

Naptárunkhoz tökéletesen igazodva érkezett meg idén az ősz. Szeptember első napjaiban jobban lehűltek az éjszakák, és a nyári tűző nap heve is egyszerre alábbhagyott. Mostanra már megcsípte az első dér a csipkebogyót, a színes falevelek pedig hűvös szellőn vitorláznak. Növényeink elkezdték felkészülésüket a nyugalmas téli hónapokra. Mi pedig az őszi metszési időszakra készítjük a metszőollókat.