Életmód, gasztronómia

Majomkenyér

Agrofórum Online

Ez az az édesség, amiről mindig a gyerekzsúrok jutnak eszembe.

Kókuszgolyó és majomkenyér minden gyerekbuliban volt a sütis asztalon, persze a kötelező óriás pogácsa adag mellett. Aztán eltelt 10-15 év, amikor valahogy kiesett az életemből, így amikor újra találtam egy receptet, annyira megörültem neki, mintha az örök fiatalság szérumát találtam volna meg.

Azóta persze rendszeresen készül nálunk majomkenyér, újabb 10-15 évet a világért sem hagynék ki. Ezt az alapreceptet sokféleképpen lehet variálni, rum és dió is kerülhet bele, de nagyon jó citrom / narancshéjjal ízesítve, vagy egy kis lekvárral feldobva is.

Hozzávalók egy 22 cm hosszúságú formához:

2 dl víz
20 dkg cukor
25 dkg vaj
5 dkg cukrozatlan kakaópor
25 dkg darált háztartási keksz
25 dkg háztartási keksz

A kekszet egy zacskóba tesszük, és sodrófával, vagy klopfolóval megütögetjük párszor, hogy darabokra törjön.

Egy nagyobb lábasban megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot, a vizet és a kakaóport, és kevergetve főzzük, míg a cukor is teljesen elolvad benne. Lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a darált kekszet és a darabokra tört kekszet, és összeforgatjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd – még langyosan – egy folpackkal kibélelt őzgerinc / szögletes formába simítjuk, és hűtőbe tesszük néhány órára.

Ha teljesen megdermedt, a folpackkal együtt kiemeljük a formából, majd lehúzzuk róla, és felszeletelve tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Megtilthatjuk a szomszédnak, hogy akkor zajongjon a ház körüli munkákkal, amikor akar?

2025. november 1. 09:10

Nyilvánvalóan senki sem végezhet akármikor nagy zajkeltéssel járó tevékenységet, bizonyos esetekben a szomszédoknak is van beleszólásuk ebbe a dologba.

Vigyázzunk rájuk!

2018. március 1. 15:35

Nagyon szeszélyes arcát mutatja február utolsó hete számunkra, hűen a nevéhez és történetéhez, a Viharsarok mindig tartogat meglepetéseket.

Növények okozta mérgezések kezelése

2021. április 3. 04:38

Minden évben több száz olyan mérgezési esettel találkoznak a szakemberek, amelyeket növények elfogyasztása váltott ki. Mi a teendőnk abban az esetben, ha egy kirándulás vagy akár a kertben végzett munka közben gyermekünk belekóstol egy mérgező növénybe?

ÜZENET HAZA – ÖSZTÖNDÍJJAL ERDÉLYBEN

2018. május 16. 09:48

A „magyar Erasmus”-ként is emlegetett kárpát-medencei magyar mobilitási program keretében tölthettem egy hónapot Erdélyben, a marosvásárhelyi SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

Mindent a kávéról - világnapja van!

2020. szeptember 29. 08:36

Mi mindent nem tudunk arról a növényről, amelynek feldolgozásából megszületik a minden napunkat segítő élvezeti ital, a kávé. Hol és milyen fajtáit termesztik? Milyen eljárásokkal készül? Milyen alternatívája lehet, és pontosan mi az a gyöngykávé?