32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Életmód, gasztronómia

Meglepő győztes a kókuszos szaloncukrok között

Szupermenta

Tavaly nyomatékosan megfogadtam magamnak, hogy idén semmit, de semmit nem hagyok az utolsó percre a karácsonyi készülődésben. Így is lett... majdnem. December 19-én reggel tudatosult bennem, hogy jobb a helyzet, mint tavaly, hiszen a személyre szabott ajándékok fiókban pihenve várják a gyertyagyújtást. Csak éppen olyan alkotóelemek hiányoznak az ünnephez, mint a fa, gyertya, csillagszóró, na meg a szaloncukor.

Tudom, hogy sokaknak a karácsonyfa beszerzése és elhelyezése a neuralgikus pont. Nálunk, ahol a családban a vegetáriánus, laktóz- és gluténérzékeny, valamint a folyamatosan fogyókúrázó is képviselteti magát, a megfelelő szaloncukor beszerzése jelent gondot. Érthető hát, hogy mint lelkes rajongójuk, boldogan vetettem rá magam a Szupermenta legújabb tesztjére, ahol a kókuszosokat elemezték a megszokott alapossággal.

Nézzük, mire is jutottak!

19 kókuszos szaloncukor szerepelt a tesztben, amelyek közül 15 cukorral, míg 4 édesítőszerrel készült. A termékek között nemcsak dobozos és zacskós, hanem pénztárcabarát lédig változatok is találhatók.

A vizsgált édességek közül 15 mártott, míg 4 töltött szaloncukor volt. A bevonatok szempontjából a termékek változatosak voltak: hatnál tejcsokoládé, kilencnél étcsokoládé, míg négynél kakaós bevonómassza vette körül a kókuszos tölteléket.

Laboratóriumi vizsgálat

A laboratóriumokban végzett vizsgálatok során figyelembe vették a termékek cukor- és édesítőszer-tartalmát, valamint a transzzsírok és allergének jelenlétét is. Szúrópróbaszerűen ellenőrizték a különböző allergének esetleges jelenlétét azoknál a termékeknél, amelyek jelölésén ezek nem szerepeltek. Konkrétan dió, tejfehérje és glutén allergénekre vonatkozó vizsgálatot végeztek el a szakemberek.

…és mindent rendben találtak, mint ahogy a cukor- és édesítőszer-tartalom esetében is.

A tesztben résztvevő 15 cukorral készült szaloncukor cukortartalma 31,0-66,2 tömegszázalék között mozgott. Négy szaloncukor édesítőszerrel, a jelölésük szerint szorbitollal, eritritollal, szteviol-glikozidokkal és/vagy maltitollal készült, ezt a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették.

70 a jó szám

A Szupermentának köszönhetően ismét új információhoz jutottam, ugyanis fogalmam sem volt róla, hogy egy kg-nak 70 darab édességet kell tartalmaznia, legyen az zselés, mogyorós vagy éppen kókuszos ízesítésű.

Mindezt a Magyar Élelmiszerkönyv rögzíti, és magamat ismerve innentől lesz majd szaloncukor-számolgatás, meg öröm, hogy ez tényleg megvan. Milyen jó, hogy vannak még dolgok, amelyek ilyen szabályszerűen működnek. Örömömet nem árnyékolta be semmi, ugyanis a vizsgált termékeknél minden esetben teljesült ez az előírás.

A bevonatarány is stimmelt

Aki evett már túl sok bevonatot és kevés tölteléket tartalmazó szaloncukrot, az velem együtt helyesel a Szupermentásoknak: igen, fontos az arány, és remek, hogy ellenőrzik azt. Ebben az esetben ezzel is minden rendben volt.

Kedveltségi vizsgálat

A Szupermenta kedveltségi teszt során (szokás szerint) szakértők és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így átfogó, több szempontot is figyelembe vevő képet kaptak, és rajtuk keresztül mi is. A termékek értékelése szokás szerint „vakkóstolásos” módszerrel történt, azaz nem tudták, mely sorszám melyik márkát takarta.

A külső ebben az esetben igenis számít

A megjelenést, színt tekintve lényeges, hogy a bevonat a jellegének megfelelő színű, összefüggő és hézagmentes legyen. Az alakja akkor megfelelő – tudtam meg –, ha az ovális, téglatest lekerekített élekkel, teljes alakú és ép. A töltelék színének pedig a kókuszra jellemző fehéres vagy halványsárgás színűnek kell lennie.

Az illat nemkülönben

A töltelék és a bevonat illatának harmonikusnak és a termékre jellemző, édeskés, kókuszos illatúnak kell lennie. Problémás, ha az egyik összetevő illata elnyomja a másikét.

Az állag akkor megfelelő, ha a bevonat a töltelékhez jól tapad, megfelelően kemény, roppanós, de ezzel együtt könnyen át lehet harapni, és a szájban megfelelően olvad. A tölteléknek masszaszerűnek kell lennie, úgy, hogy az összetevők jól elkeveredettek. Tehát legyen kissé krémes és jól összeállt, és harapáskor ne essen szét.

Töltelék és bevonat csakis együtt értelmezhető

A töltelék és a bevonat ízének harmonikusnak és a termékre jellemző csokis, kókuszos ízűnek kell lennie. Egyik összetevő íze sem nyomhatja el a másikét. Fontos, hogy megfelelően ízesített, édesített legyen.

Édesítőszertartalmú termékek esetén az édesítőszer jellegzetes íze nem lehet tolakodó, a nyálkahártyát nem irritálhatja. Összhatásában legyen harmonikus ízű és teljes élvezeti értékű, idegen és mellékíztől mentes.

És amelyek leginkább kiállták a próbát:

A szakértők és laikus kóstolók értékelése alapján kialakult rangsor élén a Sparban kapható Dolcetta kókuszos szaloncukor áll, amely étcsokoládéval 22%-ban mártott. A második helyet a Favorina kókuszos szaloncukor, tejcsokoládéba mártva, 350 g, míg a harmadik helyet a Lissé szaloncukor kókuszos tejcsokoládéval mártott, 300 g, szerezte meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

A műegyetemi gép- és mezőgéptervezők sikere

2020. július 3. 04:36

A BME két karának együttműködése révén rekordgyorsasággal megalkotott lélegeztetőgép az életmentő funkción kívül terápiás területen is alkalmazható lesz.

Mini Aceman: a sorozatgyártás előtti extrém teszteket is sikerrel teljesítette

2024. február 11. 10:10

Néhány hónapon belül világpremierjét ünnepli a Mini Aceman, amely kizárólag tisztán elektromos meghajtással érkezik meg az utakra.

Bátran tankolhat HVO-t a traktorba?

2024. július 11. 13:10

Németországban az úgynevezett HVO100 üzemanyagot (amely szinte szagtalan és tiszta, mint a víz) 2500 üzemórán keresztül tesztelték traktorokban.

Téli gumicsizma-teszt: fő szempont, hogy melegen tartsa a lábakat

2022. december 28. 12:37

A téli gumicsizmának a farmon biztonságosnak és kényelmesnek, de mindenekelőtt melegnek kell lennie: a gazdálkodók gumicsizmáinak sokat kell biztosítaniuk télen.