Életmód, gasztronómia

Megszüntetik a vegán kolbász elnevezést Franciaországban

Agrofórum Online

Franciaországban úgy döntöttek hogy a vegán kolbász vagy a vegán steak többé már nem megengedett elnevezés. Ez egyértelműséget ad, de nem mindenkinek tetszik a lépés.

A nyelvben vannak olyan dolgok, amelyektől hamar kiderül, hogy nem stimmel vele minden, de egy idő után már annyira általánossá válnak, hogy sokan egy vállrándítással elfogadják. Ilyen a „néma sikoly” vagy az „agresszív hadüzenet” és persze a ” vegán kolbász” formula is. Az oximoronok olyan szavak, amelyek nyilvánvalóan nem illenek össze. Franciaországban most úgy döntöttek, hogy a fogyasztók többé nem férhetnek hozzá a húsmentes termékekhez félrevezető módon.

A kolbász kolbász marad, a vegán pedig saját nevet kap. A jövőben csak az kaphatja a kolbász nevet, amely termék tartalmaz húst. Ezt tartalmazza a húshelyettesítő termékek elnevezéséről szóló új szabályozás. Ez vonatkozik a „steak”-re vagy a „bacon”-re és minden olyan kifejezésre, amely állatfajokra vagy azok testrészeire utal. Szintén nem megengedettek olyan szavak, amelyek „a hentesüzlet, a kolbászipar vagy a halipar”, amelyek sajátos terminológiára utalhatnak.

Az egész szabályozás október 1-jétől lesz érvényes, igaz, kezdetben csak a francia termékekre. Így nem lehet majd többé vegán grillezett csirkét vásárolni Franciaországban. Még nem világos, hogy a jövőben pontosan mi lesz a neve a vegán helyettesítő termékeknek. A gazdálkodók képviselői azonban már most uniós szintű szabályozást szorgalmaznak – számolt a német agrarheute mezőgazdasági szakportál .

A vegán helyettesítő termékekről szóló vita nem új keletű. 2017-ben az Európai Bíróság kimondta, hogy a tisztán növényi alapú termékek többé nem nevezhetők „tejnek”, „sajtnak” vagy „joghurtnak”.

Franciaország most teszi meg az első lépést a vegán húsok terén. A húsfeldolgozó ipar már régóta szorgalmazza ezt, és üdvözli a döntést. Szerintük alapvetően az információk átláthatóságáról van szó. A vegán termékek előállítói persze bírálták a döntést, az szerintük a húsipar gazdasági érdekeinek védelmét szolgálja. A francia gyártóknak minden esetre óvatosnak kell lenniük: aki megszegi az új szabályozást, 1500 és 7500 euró közötti bírságra számíthat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Növényi eredetű élelmiszernek nem lehet hústermék nevét adni

2023. szeptember 10. 17:10

A növényi alapú fehérje globális piaca az elmúlt években meredeken emelkedett, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedése miatt.

Bizakodóak a nagy európai uniós búzatermelő országok

2019. június 10. 10:39

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő bizakodó jelentéseket adott azt követően, hogy a tavaly nyári és az idei kora tavaszi aszály után megjött az eső – tudósított a Reuters.

Napelemek segítik a francia borászatot a klímaváltozás elleni harcban

2021. október 7. 06:29

A napelemek szigetelik a szőlőt a szélsőséges hideg idején, és megvédik őket a túlzott napsugárzástól a kánikula idején.

A francia gazdaságok nagyobbak, de még mindig elmarad a méretük az amerikai riválisoktól

2022. január 1. 05:36

A párizsi minisztérium szerint a kanadai gazdaságok átlagosan 332 hektárosak voltak 2016-ban, vagyis ötszöröse a francia gazdaságok méretének.