Életmód, gasztronómia

Megszüntetik a vegán kolbász elnevezést Franciaországban

Agrofórum Online

Franciaországban úgy döntöttek hogy a vegán kolbász vagy a vegán steak többé már nem megengedett elnevezés. Ez egyértelműséget ad, de nem mindenkinek tetszik a lépés.

A nyelvben vannak olyan dolgok, amelyektől hamar kiderül, hogy nem stimmel vele minden, de egy idő után már annyira általánossá válnak, hogy sokan egy vállrándítással elfogadják. Ilyen a „néma sikoly” vagy az „agresszív hadüzenet” és persze a ” vegán kolbász” formula is. Az oximoronok olyan szavak, amelyek nyilvánvalóan nem illenek össze. Franciaországban most úgy döntöttek, hogy a fogyasztók többé nem férhetnek hozzá a húsmentes termékekhez félrevezető módon.

A kolbász kolbász marad, a vegán pedig saját nevet kap. A jövőben csak az kaphatja a kolbász nevet, amely termék tartalmaz húst. Ezt tartalmazza a húshelyettesítő termékek elnevezéséről szóló új szabályozás. Ez vonatkozik a „steak”-re vagy a „bacon”-re és minden olyan kifejezésre, amely állatfajokra vagy azok testrészeire utal. Szintén nem megengedettek olyan szavak, amelyek „a hentesüzlet, a kolbászipar vagy a halipar”, amelyek sajátos terminológiára utalhatnak.

Az egész szabályozás október 1-jétől lesz érvényes, igaz, kezdetben csak a francia termékekre. Így nem lehet majd többé vegán grillezett csirkét vásárolni Franciaországban. Még nem világos, hogy a jövőben pontosan mi lesz a neve a vegán helyettesítő termékeknek. A gazdálkodók képviselői azonban már most uniós szintű szabályozást szorgalmaznak – számolt a német agrarheute mezőgazdasági szakportál .

A vegán helyettesítő termékekről szóló vita nem új keletű. 2017-ben az Európai Bíróság kimondta, hogy a tisztán növényi alapú termékek többé nem nevezhetők „tejnek”, „sajtnak” vagy „joghurtnak”.

Franciaország most teszi meg az első lépést a vegán húsok terén. A húsfeldolgozó ipar már régóta szorgalmazza ezt, és üdvözli a döntést. Szerintük alapvetően az információk átláthatóságáról van szó. A vegán termékek előállítói persze bírálták a döntést, az szerintük a húsipar gazdasági érdekeinek védelmét szolgálja. A francia gyártóknak minden esetre óvatosnak kell lenniük: aki megszegi az új szabályozást, 1500 és 7500 euró közötti bírságra számíthat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Jó búzatermésre számítanak Franciaországban

2021. július 16. 04:47

A búza készletek 2021/22 végén várhatóan elérik a 3,7 millió tonnát, ami csaknem 39%-os növekedést jelent a 2020/21-es 2,7 millióhoz képest.

Megjelent a paradicsomvírus Franciaországban

2020. március 11. 08:47

Tünetei a növény minden részén kialakulnak: a paradicsombogyón sárgás foltok ütköznek ki az érés előrehaladtával. Barna, ráncos felületű foltok alakulnak ki a levelek főerén és a levélnyélen, vagy a virágszirmokon, a levélen pedig mozaikos foltok, amelyek később elszáradnak.

Az olasz búzatermelés 15 százalékkal csökkenhet

2022. június 14. 11:34

Az aszály miatt az olaszországi búzatermelés várhatóan 15%-kal esik vissza idén, az időjárás országszerte csökkentette a termést.

Fagyok sújtották a francia gyümölcs- és szőlőültetvényeket áprilisban

2022. április 16. 10:39

Hasonlóan a szinte napra pontosan egy évvel korábbi eseményekhez, Franciaországot ismét komoly hidegbetörés érte el április elején.