30℃ 18℃
június 2. Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz
Életmód, gasztronómia

Méreg vagy „szuperélelmiszer” a kókuszolaj?

Szuperfarm

Egy harvardi professzor szerint a kókuszolaj nagyon magas telített zsírsav-tartalma miatt kifejezetten veszélyes, még a disznózsírnál is károsabb az egészségre.

A sokak szerint nagyon egészséges kókuszolaj valójában árt az egészségnek, színtiszta méreg – állítja Karin Michels, harvardi professzor és a német Freiburg Egyetem Megelőzés és Tumor Járványtan Intézetének igazgatója.

A Freiburg Egyetemen tartott egyik utolsó előadásának a „Kókuszolaj és más táplálkozási hibák” címet adta, és elmondta, hogy „az egyik legrosszabb élelmiszer, amit csak ehetünk.” Természetesen meg is indokolta: a kókuszolajban lévő telített zsírsavak káros hatással vannak az egészségre.

Michels szembemegy a kókuszolajat „szuperélelmiszernek”, minden ételhez ajánlott alapnak tartó közvélekedéssel.

Az Amerikai Egészségügyi Szervezet tavaly frissítette telített zsírsavakkal kapcsolatos iránymutatását, és a telítetlen zsírsavakkal való helyettesítését javasolta. A cél, hogy csökkentsük a későbbi szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát.

Michels szerint a kókuszolaj a disznózsírnál is veszélyesebb.

Telített zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztásával és az így a vérünkbe kerülő rossz koleszterin mennyiségének növekedése miatt nő a szívkoszorúér-betegségek esélye – figyelmeztet az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szervezete (NHS).

A kókuszolaj mellett a vaj, a keménysajtok, az indiai gí, a kolbászok és a húsos piték tartalmaznak sok telített zsírsavat. Ezzel szemben az olajos halakban, diókban, magvakban, növényi olajokban és az avokádóban sok a telítetlen zsírsav.

Michels YouTube-on is elérhető előadását kb. 800 ezren nézték meg, azaz felkeltette az egészségtudatos emberek érdeklődését. Ezzel szemben a telített zsír étrendből történő teljes kizárása nem ennyire fekete-fehér, a téma egy ideje komoly viták tárgya. A The Lancetben tavaly megjelent egy tanulmány, és a szerzők állítása szerint az alacsony zsírfogyasztású étrend növeli a korai halál kockázatát.

Az NHS iránymutatásával ellentétben, a Brit Szív Alapítvány közzétette, hogy több kutatás kellene még a különféle zsírsavakkal kapcsolatban.

Többek véleménye, hogy az Alzheimer-kór kókuszolajjal kezelhető, az Alzheimer Társaság viszont kijelentette, hogy az állítást nem támasztja alá elegendő bizonyíték.

„Az Egyesült Királyságban az utóbbi időben foglalkoznak sokat a kókuszolajjal, miután többen kijelentették, hogy az immunrendszert erősíti, és így segíthet az Alzheimer-kór kezelésében. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy szinte csak telített zsír, és ha sok más telített zsírt is fogyasztunk, jóval a férfiaknak ajánlott napi 30, és a nőknek ajánlott napi 20 gramm fölé megyünk” – nyilatkozta Lily Soutter londoni táplálkozástudományi szakértő, majd hozzáfűzte, hogy a mérsékelt fogyasztásban semmi rosszat nem lát.

„Veszélyes élelmiszereket méregnek beállítani, mert az ilyen állítások félelmet szülnek. Ne felejtsük el, hogy egyetlen élelmiszer sem mondható színtisztán jónak vagy rossznak” – összegez Soutter.

Sokan, például a hírhedten egészségtudatos Gwyneth Paltrow színésznő, a fogak romlása elleni védekezéshez is használják a kókuszolajat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.