Életmód, gasztronómia

Mi az a spirulina, és miért lett ilyen kedvelt?

Agrofórum Online

Eddig akárhány természetgyógyásszal beszéltem, szinte kivétel nélkül mindenki a méregtelenítéskor a spirulinára esküdött, hogy azt bizony enni vagy szedni kell tabletta formájában. De mivel sosem szedek semmi olyat, aminek nem jártam utána – igen gyógyszereket sem – így egy időben nagyon belevetettem magam a spirulina kérdéskörébe.

Azon kívül, hogy kiválóan lehet vele ételeket színezni, mert sokkal erőteljesebb színanyaggal rendelkezik, mint a saját életterünk egyik ismert növénye a spenót, a spirulináról megoszlanak a vélemények. Többen a nagy mennyiségű fogyasztása ellen vannak, mások meg el sem tudják képzelni, hogy egészséges életmód létezik nélküle. Az biztos, hogy a spirulina egy olyan mikroalga, mely már több ezer éve a Földön van és létezik, egyes fajai a sós, mások az édes vizeket kedvelik.

Spirulina és az emberi szervezet

A klasszikus ismérve minden ebből az algából készült terméknek, hogy a spirulina az emberi szervezet számára értékes anyagokat tartalmaz. Nagyon magas klorofill-tartalmának köszönhetően kiváló antioxidánsnak tartják és véd a káros szabadgyököktől.

A keleti országokban és a tenger mellett élők előszeretettel fogyasztják. Nagyon magas ásványianyag-tartalma miatt máj- és vesevédő hatásúnak tartják.

A fő értékét az adja, hogy a spirulinában 8 esszenciális aminosav található:

Izoleucin: az optimális növekedéshez és az intelligencia fejlődéséhez.
Leucin: élénkíti az agyműködést és növeli az izomzat energiaszintjét.
Lysin: erősíti a keringési rendszert, fenntartja a természetes sejtnövekedést.
Methionin: segít megőrizni a máj egészségét és idegnyugtató hatású (antistressz tényező).
Phenylalanin: a pajzsmirigy számára létfontosságú.
Threonin: javítja az emésztés hatékonyságát.
Tryptophan: nyugalomérzetet biztosít.
Valin: serkenti a mentális teljesítményt.

A spirulina egy olyan alga, melyről az első feljegyzések az Azték Birodalomból származnak (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-viz-kert-folyam-6156384/)

Azt gondolnánk, hogy itt a lista véget is ér, de emellett olyan aminosavakat is tartalmaz, melyek nem esszenciális aminosavakként ismertek. Ráadásul ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag. Hogy ez mennyit változik a feldolgozás során, mire a valódi spirulinából tablettában beszedhető lesz, az megint más kérdés.

Érdekességek a spirulina algáról

Egy olyan algáról beszélünk, melyről az első feljegyzések az Azték Birodalomból származnak és amit a mai napig még a NASA űrpilótái is magukkal visznek, mint fontos táplálékforrást.

Mivel nagyon magas a rosttartalma is, így a belekben található jótékony baktériumok mennyiségét is képes megnövelni a kutatások alapján, ezzel is hozzájárulva a szervezet immunerejéhez.

A mikroalgákkal régebb óta kísérleteznek, a legújabb ipari fotoszintézis kapcsán merült fel a foto-biotechnológia vonalán, mely nagyon ígéretesnek tűnő eredményeket hozott.

Például a spirulinával (Spirulina platensis) elvégzett kísérletek során az MM-sugárzás biotropikus paramétereinek optimális megválasztása esetén a kapott biomassza mennyisége a kontrollal szemben elérte a 250%-os nagyságot. Ugyanakkor a biomasszanövelés stimulálásának hagyományos (vegyi) módszerei esetén ez a növekedés 25-30% volt.

A zöld mikroalga, a Platymonas viridis esetében a biomasszának a besugárzás optimális körülményei közötti növekedése körülbelül 170% volt. Ahogy a spirulina esetében, a biomassza növekedését is a táptalaj reakcióképességének növekedése kísérte. (Forrás: MGU Biológiai Fakultás, Orosz TA Rádióelektronikai Intézet, K. A. Tyimirjazev)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.

Ezért rossz ötlet desztillált vízzel locsolni a szobanövényeinket

2025. december 15. 09:10

Esővíz, szűrt víz vagy desztillált víz? Melyik a legideálisabb a bent tárolt növényeink öntözésére? A válasz váratlan és meglepő.

Csíz sajtműhely: sajtkészítés mesteri szinten

2021. november 27. 07:36

Kun Anita sajtmesterrel a Csíz sajtműhely tulajdonosával a termékeikről, minőségbeli követelményekről, a nemzetközi versenyekről, sőt még az "ellopott" sajtról is beszélgettünk.

5 gyógytea, ami nem hiányozhat otthonról

2023. október 8. 06:40

Nézzük most sorra, melyek az alapgyógyteák, amik nem hiányozhatnak otthonról!

Feng shui és a szobanövények

2023. március 12. 05:36

Izgalmas, hogy más szemmel kell nézni egy teret a növény oldaláról és a feng shui oldaláról, és amikor az a feladat, hogy a kettőt össze kell hozni, akkor mindkét területhez érteni kell.

Téli csemegék egyenesen a kertből, melyek ajándéknak is jók

2022. december 19. 06:37

Egy jól megtervezett és kivitelezett kertben minden évszakban van számunkra hasznos termés. Télen készíthetünk olajban eltett fűszereket, de még fűszervajat is gyárthatunk.