Életmód, gasztronómia

Mi az a spirulina, és miért lett ilyen kedvelt?

Agrofórum Online

Eddig akárhány természetgyógyásszal beszéltem, szinte kivétel nélkül mindenki a méregtelenítéskor a spirulinára esküdött, hogy azt bizony enni vagy szedni kell tabletta formájában. De mivel sosem szedek semmi olyat, aminek nem jártam utána – igen gyógyszereket sem – így egy időben nagyon belevetettem magam a spirulina kérdéskörébe.

Azon kívül, hogy kiválóan lehet vele ételeket színezni, mert sokkal erőteljesebb színanyaggal rendelkezik, mint a saját életterünk egyik ismert növénye a spenót, a spirulináról megoszlanak a vélemények. Többen a nagy mennyiségű fogyasztása ellen vannak, mások meg el sem tudják képzelni, hogy egészséges életmód létezik nélküle. Az biztos, hogy a spirulina egy olyan mikroalga, mely már több ezer éve a Földön van és létezik, egyes fajai a sós, mások az édes vizeket kedvelik.

Spirulina és az emberi szervezet

A klasszikus ismérve minden ebből az algából készült terméknek, hogy a spirulina az emberi szervezet számára értékes anyagokat tartalmaz. Nagyon magas klorofill-tartalmának köszönhetően kiváló antioxidánsnak tartják és véd a káros szabadgyököktől.

A keleti országokban és a tenger mellett élők előszeretettel fogyasztják. Nagyon magas ásványianyag-tartalma miatt máj- és vesevédő hatásúnak tartják.

A fő értékét az adja, hogy a spirulinában 8 esszenciális aminosav található:

Izoleucin: az optimális növekedéshez és az intelligencia fejlődéséhez.
Leucin: élénkíti az agyműködést és növeli az izomzat energiaszintjét.
Lysin: erősíti a keringési rendszert, fenntartja a természetes sejtnövekedést.
Methionin: segít megőrizni a máj egészségét és idegnyugtató hatású (antistressz tényező).
Phenylalanin: a pajzsmirigy számára létfontosságú.
Threonin: javítja az emésztés hatékonyságát.
Tryptophan: nyugalomérzetet biztosít.
Valin: serkenti a mentális teljesítményt.

A spirulina egy olyan alga, melyről az első feljegyzések az Azték Birodalomból származnak (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-viz-kert-folyam-6156384/)

Azt gondolnánk, hogy itt a lista véget is ér, de emellett olyan aminosavakat is tartalmaz, melyek nem esszenciális aminosavakként ismertek. Ráadásul ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag. Hogy ez mennyit változik a feldolgozás során, mire a valódi spirulinából tablettában beszedhető lesz, az megint más kérdés.

Érdekességek a spirulina algáról

Egy olyan algáról beszélünk, melyről az első feljegyzések az Azték Birodalomból származnak és amit a mai napig még a NASA űrpilótái is magukkal visznek, mint fontos táplálékforrást.

Mivel nagyon magas a rosttartalma is, így a belekben található jótékony baktériumok mennyiségét is képes megnövelni a kutatások alapján, ezzel is hozzájárulva a szervezet immunerejéhez.

A mikroalgákkal régebb óta kísérleteznek, a legújabb ipari fotoszintézis kapcsán merült fel a foto-biotechnológia vonalán, mely nagyon ígéretesnek tűnő eredményeket hozott.

Például a spirulinával (Spirulina platensis) elvégzett kísérletek során az MM-sugárzás biotropikus paramétereinek optimális megválasztása esetén a kapott biomassza mennyisége a kontrollal szemben elérte a 250%-os nagyságot. Ugyanakkor a biomasszanövelés stimulálásának hagyományos (vegyi) módszerei esetén ez a növekedés 25-30% volt.

A zöld mikroalga, a Platymonas viridis esetében a biomasszának a besugárzás optimális körülményei közötti növekedése körülbelül 170% volt. Ahogy a spirulina esetében, a biomassza növekedését is a táptalaj reakcióképességének növekedése kísérte. (Forrás: MGU Biológiai Fakultás, Orosz TA Rádióelektronikai Intézet, K. A. Tyimirjazev)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Megéri mentesnek lenni

2018. szeptember 27. 11:39

Rohamosan fejlődik a mentes élelmiszerek piaca. A lisztérzékenyek számára tünetmentes életet biztosító terápia: a gluténmentes diéta.

Egyen halat, finom falat!

2018. október 25. 02:37

A magyar hal egészséges, könnyű fehérjeforrás, melynek fogyasztása hozzátartozik az egészséges életmódhoz.

Az emberiség legrégebbi gyógynövényei: a martilapu

2023. május 1. 05:36

Martilapu van a kertben, mi legyen vele? Gyomként ismerjük, de valójában egy kiváló gyógynövény.