Életmód, gasztronómia

Mítosz vagy tudomány: a méhpempő valóban teljesítményfokozó?

Agrofórum Online

A méhpempő, vagyis a dolgozó méhek garatmirigy-váladéka a méhkirálynő kizárólagos tápláléka. Gazdag fehérjékben, vitaminokban, enzimekben és bioaktív vegyületekben, ezért az emberi táplálkozásban is régóta használják vitalizáló szerként.

A modern kutatások célja annak feltárása, hogy a méhpempő valóban képes-e fokozni a teljesítményt vagy az immunműködést, illetve hogy ezek az állítások mennyire megalapozottak.

Biológiailag aktív komponensek

A méhpempő egyik legfontosabb összetevője a 10-hidroxi-2-decénsav (10-HDA), amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású zsírsav. Emellett az ún. fő méhpempőfehérjék (Major Royal Jelly Proteinek, MRJP-k) antimikrobiális aktivitásáról és immunrendszert szabályozó szerepéről is több tanulmány beszámolt.

Egy 2025-ös MDPI-összefoglaló szerint ezek az anyagok sejtszinten valóban befolyásolják a gyulladásos folyamatokat, de humán kísérletekben a hatás mérsékeltnek bizonyult.

Immunerősítés vagy immunmoduláció?

Laboratóriumi vizsgálatokban a méhpempő csökkentette a gyulladásos citokinek, például az IL-6 termelését, ami az immunrendszer túlzott aktivitásának gátlását jelezte. Állatkísérletekben ugyanakkor fokozott ellenállóképességet figyeltek meg bizonyos fertőzésekkel szemben.

Egy 2013-as tanulmány szerint a méhpempő dózisfüggően akár ellentétes hatásokat is kiválthat: kis adagban serkentheti, nagyobb mennyiségben viszont gátolhatja az immunválaszt. A tudomány ezért inkább immunmoduláló, mintsem klasszikus immunerősítő hatásról beszél.

Teljesítményfokozó hatás – ígéretes, de korlátozott

A méhpempő rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az edzés utáni regenerációhoz, mivel mérsékelheti az oxidatív stresszt és a gyulladásos folyamatokat. A kutatások többsége azonban kis mintaszámú és rövid időtartamú volt, így a hatás mértéke nem tekinthető bizonyítottnak. Egyes vizsgálatok enyhe állóképesség-javulást mutattak, de a bizonyítékok alapján a méhpempő jelenleg inkább kiegészítőként, semmint igazolt teljesítményfokozóként értékelhető.

Fogyasztási kockázatok és minőségi különbségek

A méhpempő természetes eredetű, de allergiás reakciókat válthat ki, különösen pollenérzékenyeknél. A termékek 10-HDA-tartalma a feldolgozás és tárolás során gyorsan csökkenhet, ami a hatékonyságot is befolyásolja. A tudományos eredmények értékelésénél ezért kulcsfontosságú a standardizált, ellenőrzött készítmények használata.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.