Életmód, gasztronómia

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

Agrofórum Online

Füzéren az idei ősz sem múlik el esemény nélkül: 2025. szeptember 27-én rendezik meg a hagyományos XVI. Füzéri Pálinkafesztivált – a Zempléni Szabad Pálinka Nap keretében –, amely keretében a házi párlatok mellett a térség ízei és kulturális hagyományai is ízelítőt adnak magukból. Ez a fesztivál nem csupán egy gasztronómiai esemény: kulturális találkozó, közösségi ünnep is, amelynek élmény részese lenni.

A Zemplén szívében lévő települést egyébként álmos hétköznapokon is érdemes felkeresni, hiszen nehéz mással jellemezni, mint a némileg elcsépelt „festői” jelzővel. Célszerű nemcsak egy napra ide érkezni, de ha szoros időbeosztásunkból csak ennyi telik mostanában, akkor az az egy nap  – javaslom – ez a fesztivál legyen.

„Üvegbe zárt ízek” – Helyi termékek versenye

Amelyre nevezni az alábbi versenyszámokban lehetett: Pálinka- és párlatverseny, Füzér sütije 2025, Füzér lekvárja 2025, Füzér szörpje. A szervezők előírták a jelentkezőknek, hogy a lekvárok, szörpök, sütemények szigorú megmérettetésben csak házilag elkészített termékek vehetnek részt. A szakmai zsűri eredményhirdetésére és a díjak átadására 2025. szeptember 27-én kerül sor a Füzéri Pálinkafesztivál keretében.

Kenyér- és kalácssütő verseny: hobbi sütők ne kíméljenek!

A Füzérért Alapítvány Facebook-oldalán közzétett felhívás szerint ez évben már nemcsak a „Füzér kenyere” – hanem „kalácsa” – címért is versenybe szállhattak a jelentkezők. Pályázni két kategóriában lehetett: Tradicionális és/vagy korunkbeli kenyér, illetve Nemzetek kalácsa.

Mindennapi kenyerünk

A tradicionális kenyér készítésénél törekedni kellett arra, hogy a XVII. században a Füzéri Várban tárolt gabonafélékből és az akkor fellelhető alapanyagok felhasználásával készítsék azt el.  Így a kenyérkészítéshez felhasználható gabonafélék: árpa, búza, gabona (árpa és búza keveréke), köles, tatárka (hajdina) lehettek. Mint ahogy az is a kiírások közt szerepelt, hogy a kenyér kovásszal készüljön, adalékanyagok, lisztjavító szerek mellőzésével.

A korunkbeli kenyér kategóriában ötvözni lehetett a hagyományos és új technológiákat. Itt pedig feltétel volt, hogy valami újdonság jelen legyen a termékben, szabadon választott alapanyagok közül válogathatott a készítő. A kenyérkészítéshez így felhasználhatóak voltak fűszerek, zöldségek vagy akár gyümölcsök is. A szakmai zsűri a megosztott információk alapján a kenyér alakjának, ízének, illatának, héjának, bélzetének harmonizálása, illetve a kenyér külső esztétikai megjelenésének mérlegelése alapján hirdeti ki a nyertest.

Nemzetek kalácsa

A kalácsot a magyar hagyományok szerint korábban ünnepnapokra készítették. Manapság már nemcsak ünnepnapjainkon fogyasztjuk, hanem a mindennapok kedvelt, tejjel, tojással és vajjal készült finom pékárujává vált. A kalácsot számos nemzet is készíti, különböző hagyományos ünnepekre, alkalmakra. A versenykiírás szerint a kategóriában tulajdonképpen bármilyen kalács süthető volt: 0,25 kg, 0,5 kg vagy 1 kg-os. Készítőjének be kellett mutatnia pár sorban, hogy milyen ünnepnaphoz, melyik nemzethez, milyen hagyományhoz kapcsolódik.

Ha ellátogatunk, megkóstolhatjuk

Ugyanis idén is lesz közönségszavazás, vagyis a Pálinkanapon megkóstolható lesz az összes benevezett kenyér és kalács, és a legízletesebbek közönségdíjban részesülnek. Az eredményhirdetésre pedig ugyanitt, délután kerül sor. 

Ha mindezek után kedvet éreznek, hogy részt vegyenek, íme a pontos program: KATTINTSON!

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

A házi fermentálás legfontosabb szabályai: amit a Nébih javasol

2025. október 13. 08:10

Savanyú, mégis biztonságos: a Nébih szakértői szerint a házi erjesztéshez elég néhány alapszabály, hogy a végeredmény finom és kockázatmentes legyen.

Hihetetlen újítás a magyarországi boltláncnál, vége a trükközésnek a vásárlók részéről

2025. október 12. 09:10

A mesterséges intelligenciát hívta segítségül, így győzte le az emberi „fifikát” az egyik nagy élelmiszer-üzletlánc – az új eszközei már egy év alatt megtérülnek.

Növények a fesztiválok középpontjában I.

2025. szeptember 20. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Az első részben a tökfélék, a gesztenye, a dió és a hagyma a főszereplők.

A szabadságot hirdeti a Stihl fűrésszel készített szobor Alsóörsön

2019. augusztus 1. 05:36

Gáborecz István legújabb, fából faragott alkotását Dobai Attila, az Open Road Fest igazgatója és Bodor László, az Andreas Stihl Kft. műszaki marketing menedzsere adta át a település polgármesterének Hebling Zsoltnak.

Dunai Bernadett: a borfogyasztási trendek alapján a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek

2019. január 29. 09:09

Kiemelkedően jó évet zárt a Dubicz Borászat 2018-ban. A pince tavalyi eladási statisztikái összhangban vannak a magyar borászatot jelenleg befolyásoló trendekkel: a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek, a fogyasztók nagyobb arányban választják a nívós, díjnyertes termékeket.

Úszómedencényi hulladék marad körforgásban a MATE közreműködésével

2022. július 29. 15:34

Úszómedencét kitevő mennyiség marad körforgásban az EFOTT-on keletkező hulladékból.