Életmód, gasztronómia

Stressz ellen: fekete berkenye

Agrofórum Online

A fekete berkenye (Aronia melanocarpa), más néven arónia számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az egyik leggazdagabb vitaminforrás a gyümölcsök között, ráadásul a növény könnyen gondozható és bőséges termést hoz.

A fekete berkenye szuperélelmiszerként ismert a magas antocián- és flavonoidtartalma miatt, amelyek antioxidáns hatásúak. Ezek az anyagok védik a test sejtjeit a szabad gyökökkel szemben, elősegítik az általános egészséget és jó közérzetet. Az arónia gazdag C- és K-vitaminban, valamint olyan ásványi anyagokban, mint a vas és magnézium.

Nem mérgező?!

Nyersen fogyasztva néhány óvintézkedést érdemes figyelembe venni. A fekete berkenye amygdalint tartalmaz, amely a szervezetben cianiddá alakulhat. Bár ennek mennyisége kicsi és általában nem veszélyes, nagy mennyiségű nyers bogyót nem ajánlott fogyasztani. Az érett bogyók húsában (szemben a magokkal) az amygdalin alig mutatható ki.

Az arónia fogyasztása ezért általában biztonságos és nem jelent ciánmérgezési kockázatot, különösen, ha nem túlzott mennyiségben fogyasztjuk.

Az egészségügyi előnyök felülmúlják a kockázatokat

A fekete berkenye számos egészségügyi előnnyel büszkélkedhet, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és antioxidánst tartalmaz. Ezek az értékes összetevők elsősorban a friss, nyers bogyókban találhatók meg, hőkezelés vagy egyéb feldolgozási eljárások során nagyrészt elvesznek.

Kíméletes feldolgozási mód lehet a szárítás, fagyasztás vagy a lékészítés.

Az aróniabogyó ízvilága különösen jól harmonizál édes gyümölcsökkel, mint az alma vagy a körte.

A fekete berkenye és az immunrendszer

Az aróniabogyók magas antioxidánstartalma számos egészségvédő tulajdonságot biztosít. Gyulladáscsökkentő hatásuk segíthet enyhíteni a fertőzések tüneteit és gyorsíthatja a gyógyulási időt. Emellett gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, ami támogatja az immunrendszert a megfázás és influenza elleni küzdelemben.

Pozitív hatások a szív- és érrendszerre

Az arónialé rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a koleszterinszintet. Tanulmányok kimutatták, hogy csökkentheti a szisztolés és diasztolés vérnyomást, és az enyhén magas koleszterinszinttel rendelkező emberek esetében mérsékelheti az LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét.

A fekete berkenye és a rák elleni védekezés

Vizsgálatok kimutatták, hogy az aróniában található antociánok képesek gátolni a rákos sejtek növekedését. Laboratóriumi tesztekben megfigyelték, hogy az aróniakivonatok jelentősen csökkenthetik az emberi vastagbélrák-sejtek növekedését, és akadályozhatják a rákos sejtek ciklusának több fázisát.

A fekete berkenye szerepe az anyagcserében és méregtelenítésben 

Az aróniabogyók antioxidáns tulajdonságaik révén támogatják az anyagcserét. Ezek az anyagok semlegesítik a káros szabad gyököket, amelyek sejtkárosodást okozhatnának, és így segítik a szervezet méregtelenítési folyamatait.

A fekete berkenye és a cukorbetegség

Az aróniabogyók kedvezően befolyásolhatják a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegség esetén. Tanulmányok szerint az arónialé rendszeres fogyasztása csökkentheti az átlagos vércukorszintet és a HbA1c értéket, amely a hosszú távú vércukorszintet mutatja. Emellett az aróniában található polifenolok javítják az inzulinérzékenységet és védik a hasnyálmirigyet.

A fekete berkenye mint adaptogén

Az aróniabogyók segítenek a szervezetnek jobban alkalmazkodni a stresszhelyzetekhez, és növelik az ellenállóképességet a stressz okozta megterhelésekkel szemben. Magas antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően csökkentik az oxidatív stresszt, amelyet a fizikai és pszichikai terhelés okoz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Őszi vetésű növények táplálása levélen keresztül - táplálás, stresszoldás, energetizálás

2020. augusztus 28. 10:20

Az őszi vetésű növények, kalászosok, repce speciális körülmények között kezdik meg a fejlődésüket. Mit értek a speciális körülményen? Folyamatosan hűlő talajt, gyakorta arid (száraz) időjárást, biotikus és abiotikus stresszhelyzeteket.

A gazdálkodók 96 százaléka iszik alkoholt több-kevesebb rendszerességgel az Egyesült Államokban

2024. július 29. 09:10

Az alkoholfogyasztás még mindig elfogadottabb módszer a stressz leküzdésére, mint beszélni valakivel a problémáról.

Agrár stresszoldás

2019. november 26. 16:47

A CAUSSADE kukorica és napraforgó vetőmagjaiból fejlődő állományok kedvezőbb víz- és tápanyaghasznosításuk révén intenzívebb és homogénebb virágzásúak.