Életmód, gasztronómia

Téli tea – diófalevélből

Agrofórum Online

Kevesen tudják, de a diólevél egy csodálatos gyógynövény, amelyből remek tea készíthető. Ez a tea a népgyógyászati tapasztalatok szerint segít emésztési bajok esetén, de csökkenti a fogínygyulladást vagy a szembetegségeket is.

A diófa a görög mitológiában Artemisz szent fája volt, a rómaiaknál a Jupiter istennek szentelték. A skandináv mitológiában az életfa, az Yggdrasil gyakran diófaként jelenik meg, mint az égi-földi-pokoli síkokat összekötő tengely. A magyar mesékben, versekben és mítoszokban szintén kiemelkedő jelentőséggel bír a diófa, amely a népgyógyászatban is komoly szerepet töltött be az elmúlt évszázadok során.

A gyógynövényszakértők szerint a diófa levele gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik: koncentráltan találhatók benne a tanninok, amelyek összehúzó hatással rendelkeznek. A diólevélből készített krémek és tinktúrák sokat segítenek például az ekcéma és a túlzott izzadás kezelésében.

A belőle készült krémek enyhítik a napégés okozta irritációt, de rovarriasztásra is használhatóak a diófalevelek, például füstölőként égetve. A kutatók szerint a diófalevél (akárcsak a dió) baktériumölő és parazitaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Most azonban lássuk, miként kell elkészíteni a diófalevél-teát, amely most, az előttünk álló leghidegebb hónapokban mindenkire jó hatással lehet!

Diófalevél tea 

Hozzávalók: egy marék diófalevél

Elkészítés: A dióleveleket szárítsuk meg és aprítsuk fel. Tegyük teáskannába, majd forrázzuk le és fedjük le az edényt. 15 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük és langyosan fogyasztjuk. 

Aki ódzkodik a saját kertjében termő diófalevelek megfőzésétől, patikában is megvásárolhatja a teafűként kapható diófaleveleket. A recept ez esetben a következő:

Diófalevél tea – teafűből

Hozzávalók: 3 g diófalevélből készült teafű, 1 csésze víz

Elkészítés: a teafüvet leforrázzuk, lefedve állni hagyjuk 15 percig, majd műanyag vagy kerámia szűrőn át leszűrjük. Fogyasztása 12 év alatti gyerekeknek és kismamáknak nem javallott. 

Miben segíthet a diófalevél tea? 

Külsőleg ekcémák, kiütések, napégések kezelésére, illetve szemgyulladás esetén borogatásra alkalmas. Teaként segít emésztési panaszok és magas vérnyomás esetén, hatékonyan mulasztja el az íny- és torokgyulladást, javítja az étvágyat, női panaszok esetén is segít, és remek vértisztító – ezért gyógyszeres kezelések után különösen hasznos lehet.

Hajápoló szerként is kitűnő, csökkenti a kopaszodás mértékét, szem-lemosóként javítja a látást, a cukorbetegség elleni készítmények közül az egyik leghatékonyabb természetes szer. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Hűsítő teák a kertből

2021. szeptember 4. 07:46

Bár a nyár lassan eltelik, de még napközben lesznek olyan melegek, hogy egy hűsítő tea igencsak jól esik. Emellett ráadásul az iskolatáskák kulacsaiba sem mindegy mit teszünk gyermekeinknek: cukros löttyöket vagy egészséges itókát?

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

2019. július 12. 11:15

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.

Őszi terméshatározó I. rész – galagonya, csipkerózsa és húsos som

2019. szeptember 26. 04:36

Ilyen tiszta, gyönyörű őszi időben érdemes beiktatni egy-egy kirándulást a varázslatos hazai erdőkben. Lépten-nyomon színpompás növényekre bukkanhatunk, amik ezekben a hetekben nemcsak tarka leveleikkel tűnnek fel. Értékes beltartalmú, nem ehető vagy éppen mérgező terméseket hozó növényekre bukkanhatunk. Tekintsük át a cikksorozatban, vajon milyen növényfajokat keresztezhet az utunk az őszi kirándulások alkalmával!

Melyik krizantémfaj vagy -fajta részei fogyaszthatók?

2022. november 16. 04:37

Itt az oldalon olvastam a Mindent a krizantémról cikket. Szeretném megtudni, hogy gyógyteaként vagy egyéb módon melyik fajta fogyasztható. Esetleg mindegyik? Köszönöm a választ!