Életmód, gasztronómia

Tudta? Kevesebb cukor, de több zsír és fehérje van a gabonapelyhekben

NAK

Az innováció, a folyamatos termékfejlesztés és technológiai megújulás jelenti a versenyképesség alapját a hazai gyártók számára a gabonapelyhek piacán.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a fogyasztók az új ízeket keresik, és egyre fontosabb szerepet kapnak a különböző „mentes” termékek is. Az elmúlt évtizedben ráadásul jelentősen megváltozott a gabonapelyhek összetétele: csökkent a szénhidrát-, a cukor- és sótartalmuk, míg a fehérje-, zsír- és rosttartalom emelkedett.

Az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével folyamatosan nő a különböző gabonafélékből készült termékek iránti kereslet a hazai piacon is. Mindez nem véletlen, hiszen a gabonaféléket a táplálkozási piramisban mindennapi fogyasztásra ajánlják a szakemberek.

A gabonaalapú pelyhek, kásák, müzlik főként a reggeli részét képezik, számos megjelenési formában találhatók meg az üzletekben, így a gyerekek és felnőttek is megtalálják számukra a legkedveltebb összetételű reggeli csemegét.

Kevesebb a magyar

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint a polcokon kisebb arányban vannak jelen a hazai gyártók: egy nagy, és néhány kisebb magyar vállalkozás termékei érhetők el a kiskereskedelmi forgalomban.

A kisebb magyar gyártók termékei csupán néhány áruházlánc kínálatában elérhetők, ugyanakkor egyre több magyar müzli jelenik meg például a drogériákban. Az online értékesítés is új utakat nyitott meg a hazai gyártók előtt, a kisebb cégek az eladott mennyiség 10-30 százalékát az online térben értékesítik.

Granola és új ízek

Egy korábbi fogyasztói felmérés eredményei alapján a fogyasztók az új ízkombinációkat, és az egészségre jótékony hatást kifejtő új termékeket keresik. Fontos szerep jut a különböző „mentes” termékeknek is.

Ezzel összhangban van, hogy a gyártók elmondása alapján az év elején nő meg leginkább a gabonapelyhek fogyasztása, amikor sokan tesznek életmódváltásra és egészségesebb táplálkozásra vonatkozó fogadalmat.

Míg 10 éve a granola még nem volt ismert, ma már keresettebb, mint a müzli.

Jóval magasabb élvezeti értékkel rendelkezik a többi termékhez képest, így főleg a fiatalabb korosztály körében folyamatosan nő a népszerűsége, de egyre keresettebbek a zabkásák és a fehérjeszeletek is.

Az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a gabonapelyhek összetétele: csökkent a szénhidrát- a cukor és sótartalmuk, míg a fehérje, zsír- és rosttartalom nőtt. Így egyes gyártók esetében a jelenleg forgalomban lévő termékek már nem tartoznak a népegészségügyi termékadó alá.

Az ágazat szereplői számára a hazai piacon korlátozottak a növekedési lehetőségek, potenciált az exportpiacokon látnak a gyártók. A versenyképességet az innováció és az automatizációt lehetővé tevő technológiaváltás jelenti az ágazatban.

Nagyon fontos az alapanyagok megfelelő minősége, így erre a gyártók kiemelt figyelmet fordítanak. A hazai előállítók számára ugyanakkor kihívást jelent, hogy a hazai termelésre alapozottan folyamatosan biztosítani tudják a megfelelő alapanyagokat.

(Fotó: ImagesBG/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.