Életmód, gasztronómia

Várhatóan növekszik a kávétermelés és -fogyasztás 2023/24-ben

Agrofórum Online

A globális kávétermelés az októbertől szeptemberig tartó 2023/24-es gazdálkodási szezonban 4,3 millió 60 kilogrammos zsákkal nőhet 2022/23-hoz képest, amikor 174,3 millió zsák volt a fogyasztás. A globális piacon a brazíliai és vietnámi termelés növekedése ellensúlyozza az indonéziai visszaesést. – közölte az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) jelentésében.

A kávé globális fogyasztása is emelkedik, 170,2 millió zsákos rekordot érhet el a 2022/23-as 168,2 millió zsákot követően – áll az USDA éves globális kávéjelentésében, amely az ügynökség által közzétett korábbi adatokon alapszik.

Az USDA szerint Brazília termelése 3,8 millió zsákkal növekszik 2023/24-ben, míg Vietnamban 1,6 millió zacskóval többet állítanak elő. Indonézia 2,2 millió zsákkal kevesebbet termel mindeközben.

A két fő kávéfajtát figyelembe véve az USDA az enyhébb arabica nagyobb termelésére, az erősebb robustánál alacsonyabb termelésre számít.

A globális arabica kávétermelés 2023/2024-ben 96,3 millió zsák volt, szemben a 2022/23-as 90,1 millió zsákkal. A robusta kávé termelése 2023/24-ben 78 millió zsákra esett vissza a 2022/23-as 79,9 millió zsákról. A robusta kávé ára történelmi csúcsot döntött a múlt héten a megnövekedett kereslet és szűkös globális kínálat miatt.

Az USDA az import növekedését látja a két fő fogyasztó régióban, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. Az EU-tagországok várhatóan 3 millió zsákkal többet importálnak majd és így 47,5 millió zsák lehet az teljes mennyiség, ami a globális import körülbelül 40 százaléka. Az Egyesült Államok várhatóan 2,5 millió zsákkal több, mint 26,5 milliós lesz az importált mennyiség – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A gazdálkodási szezont záró végkészletek csak kismértékben, 31,83 millió zsákra növekedhetnek, ami jobb, mint a 2022/23-as szezon végi 31,5 millió zsák, de még mindig jóval kisebb, mint az előző években látott átlagos mennyiség.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

A finnek isszák a legtöbb kávét

2020. május 21. 16:47

Nyelvrokonainak szinte egész nap, minden helyzetben fogyasztanak kávét, a munkahelyeken is megkövetelik a kávészüneteket a dolgozók.

Forradalmian újfajta módon próbálnak kávét termeszteni

2024. március 5. 12:10

Akár hiszi, akár nem, egy sejtkultúrából is ki lehet nyerni a kávét, be lehet csomagolni, és el lehet adni a fogyasztóknak. Ehhez mindössze egy bioreaktorra és egy kevés sejtkultúrára van szükség.

Elárulunk egy titkot: ízesebbé válik a kávé, ha egy picit megsózza

2023. december 12. 07:10

A sós kávé fogyasztásának történelmi hagyományai és tudományos magyarázata is van.

Komoly bajban a kávézólánc

2020. június 25. 06:36

A 2017-ben alapított és tavaly májusban az amerikai tőzsdére bevezetett Luckin Coffee arra építi piaci stratégiáját, hogy jelentős mértékben növekszik a kínai kávéfogyasztás.