Életmód, gasztronómia

Várhatóan növekszik a kávétermelés és -fogyasztás 2023/24-ben

Agrofórum Online

A globális kávétermelés az októbertől szeptemberig tartó 2023/24-es gazdálkodási szezonban 4,3 millió 60 kilogrammos zsákkal nőhet 2022/23-hoz képest, amikor 174,3 millió zsák volt a fogyasztás. A globális piacon a brazíliai és vietnámi termelés növekedése ellensúlyozza az indonéziai visszaesést. – közölte az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) jelentésében.

A kávé globális fogyasztása is emelkedik, 170,2 millió zsákos rekordot érhet el a 2022/23-as 168,2 millió zsákot követően – áll az USDA éves globális kávéjelentésében, amely az ügynökség által közzétett korábbi adatokon alapszik.

Az USDA szerint Brazília termelése 3,8 millió zsákkal növekszik 2023/24-ben, míg Vietnamban 1,6 millió zacskóval többet állítanak elő. Indonézia 2,2 millió zsákkal kevesebbet termel mindeközben.

A két fő kávéfajtát figyelembe véve az USDA az enyhébb arabica nagyobb termelésére, az erősebb robustánál alacsonyabb termelésre számít.

A globális arabica kávétermelés 2023/2024-ben 96,3 millió zsák volt, szemben a 2022/23-as 90,1 millió zsákkal. A robusta kávé termelése 2023/24-ben 78 millió zsákra esett vissza a 2022/23-as 79,9 millió zsákról. A robusta kávé ára történelmi csúcsot döntött a múlt héten a megnövekedett kereslet és szűkös globális kínálat miatt.

Az USDA az import növekedését látja a két fő fogyasztó régióban, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. Az EU-tagországok várhatóan 3 millió zsákkal többet importálnak majd és így 47,5 millió zsák lehet az teljes mennyiség, ami a globális import körülbelül 40 százaléka. Az Egyesült Államok várhatóan 2,5 millió zsákkal több, mint 26,5 milliós lesz az importált mennyiség – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A gazdálkodási szezont záró végkészletek csak kismértékben, 31,83 millió zsákra növekedhetnek, ami jobb, mint a 2022/23-as szezon végi 31,5 millió zsák, de még mindig jóval kisebb, mint az előző években látott átlagos mennyiség.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Forradalmian újfajta módon próbálnak kávét termeszteni

2024. március 5. 12:10

Akár hiszi, akár nem, egy sejtkultúrából is ki lehet nyerni a kávét, be lehet csomagolni, és el lehet adni a fogyasztóknak. Ehhez mindössze egy bioreaktorra és egy kevés sejtkultúrára van szükség.

Harmadával kevesebbet ér a botrányba keveredett kávézólánc

2020. május 21. 10:47

Az árbevétel és az eredmény meghamisításáért botrányba került kínai vállalat részvényeivel április 7-én függesztették fel a kereskedést.

A jövő élénkítő itala már nem kávébabból készül - jön a "molekuláris kávé"!

2019. február 19. 04:37

Egy 2019-es tanulmány kimutatta: a természetben emberi beavatkozás nélkül található kávéfajták 60 százalékát kipusztulás fenyegeti. Az iparágat a munkaerő-probléma szintén veszélyezteti.

Mindent a kávéról - világnapja van!

2020. szeptember 29. 08:36

Mi mindent nem tudunk arról a növényről, amelynek feldolgozásából megszületik a minden napunkat segítő élvezeti ital, a kávé. Hol és milyen fajtáit termesztik? Milyen eljárásokkal készül? Milyen alternatívája lehet, és pontosan mi az a gyöngykávé?