26℃ 14℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Életmód, gasztronómia

Virsli főzés: Így főzzük, hogy ne repedjen szét

Agrofórum Online

Egymást érik a virslis cikkek és videók a neten, amelyekben megmutatják nekünk, hogyan kell virslit főzni, hogy az ne repedjen meg, sőt, ne robbanjon szét a fazékban. A trükk ismerői szerint mindez a főzési időn múlik – szerintem azonban valami máson.

A húsgyártók/hentesek vélhetően többet tudnak a virslifajtákról, mint bármelyikünk, ők azonban – járjon utána, aki nem hiszi – azt állítják, a repedés/robbanás valójában nem annyira a főzési időn, inkább a virsli beltartalmán múlik.

Röviden szólva, ha a virsli „szemétből készül” – költőibben fogalmazva: adalékanyagokkal van teletömve és alacsony a hústartalma, szét fog menni a fazékban (kivéve, ha nem főzzük, csak felmelegítjük), míg a magas hústartalmú (és amúgy szintén főtt) virsli simán kibírja a főzést/melegítést. 

Így hát, aki jót akar a családjának és magának, jobban teszi, ha minél természetesebb alapanyagból készült virslit vásárol, még akkor is, ha az többe kerül, mert garantáltan egészségesebb étel kerül így az asztalára. 

Virsli főzés előtt szükséges-e a megmosás?

A párizsit megmossuk? A virsli a párizsi „kicsi rokona”, amit sok helyütt (így például az 1923 óta működő, roppant nagy népszerűségnek örvendő Czimer húsüzemben, Biatorbágyon) a sorban álló kisgyerekek kezébe ajándék gyanánt nyomnak, hogy amíg anyu-apu vásárol, ők türelmesen rágcsáljanak. A műbél-borítás nem alkalmas a fogyasztásra, a természetessel azonban semmi gond. 

A főzésről pedig csak annyit, hogy a hiedelmekkel ellentétben a virslit valójában csak melegíteni kell, hiszen ez egy kész termék. Beletesszük a vízbe (elég egyébként forráskor is), majd elzárjuk a gázt, és a virslit pár percig a forró vízben hagyjuk. Ennyi idő alatt csodásan átmelegszik és egész biztosan nem fog felrobbanni. 

Összefoglalva tehát: jó minőségű virsli + melegítés = robbanásmentes finom étel az asztalon friss kenyérrel, mustárral, ketchuppal, majonézzel. 

(Fotó: kahll/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Igazi magyaros, házias menü szilveszterre

2024. december 31. 07:10

A legtöbb fogáshoz némi babona és hiedelem is társul: aki az év utolsó napját gazdagon tölti, az bőségre számíthat a következő évben.

Hová mehetünk fürdőzni az év legvégén?

2024. december 31. 08:10

Hippokratész összefoglalta azt, amit mi is már jól tudunk, miszerint a természet gyógyítja a betegségeket.

Állati rettegés szilveszter éjjel – mit tehetünk kedvenceinkért?

2024. december 30. 08:10

Bár sokan a háziállatokra gondolnak, de a legtöbb vadon élő számára is olyan fokú félelemmel jár a tűzijáték, amibe bele is halhatnak.

20 szilveszteri étel, ami garantálja a jó szerencsét 2024-ben 

2023. december 30. 16:40

Lencse, káposzta, mák, narancs – mindenki másban hisz, mindenki más babonának „ül fel”, hiszen a tét hatalmas: ezeken az ételeken múlik ugyanis, mennyire lesz sikeres, gazdag és szerencsés a következő évünk – legalábbis a hiedelmek szerint.