Életmód, gasztronómia

Így főzzük a virslit, hogy ne repedjen szét

Agrofórum Online

Egymást érik a virslis cikkek és videók a neten, amelyekben megmutatják nekünk, hogyan kell virslit főzni, hogy az ne repedjen meg, sőt, ne robbanjon szét a fazékban. A trükk ismerői szerint mindez a főzési időn múlik – szerintem azonban valami máson.

A húsgyártók/hentesek vélhetően többet tudnak a virslifajtákról, mint bármelyikünk, ők azonban – járjon utána, aki nem hiszi – azt állítják, a repedés/robbanás valójában nem annyira a főzési időn, inkább a virsli beltartalmán múlik.

Röviden szólva, ha a virsli „szemétből készül” – költőibben fogalmazva: adalékanyagokkal van teletömve és alacsony a hústartalma, szét fog menni a fazékban (kivéve, ha nem főzzük, csak felmelegítjük), míg a magas hústartalmú (és amúgy szintén főtt) virsli simán kibírja a főzést/melegítést. 

Így hát, aki jót akar a családjának és magának, jobban teszi, ha minél természetesebb alapanyagból készült virslit vásárol, még akkor is, ha az többe kerül, mert garantáltan egészségesebb étel kerül így az asztalára. 

És hogy megmossuk-e a virslit főzés előtt? 

A párizsit megmossuk? A virsli a párizsi „kicsi rokona”, amit sok helyütt (így például az 1923 óta működő, roppant nagy népszerűségnek örvendő Czimer húsüzemben, Biatorbágyon) a sorban álló kisgyerekek kezébe ajándék gyanánt nyomnak, hogy amíg anyu-apu vásárol, ők türelmesen rágcsáljanak. A műbél-borítás nem alkalmas a fogyasztásra, a természetessel azonban semmi gond. 

A főzésről pedig csak annyit, hogy a hiedelmekkel ellentétben a virslit valójában csak melegíteni kell, hiszen ez egy kész termék. Beletesszük a vízbe (elég egyébként forráskor is), majd elzárjuk a gázt, és a virslit pár percig a forró vízben hagyjuk. Ennyi idő alatt csodásan átmelegszik és egész biztosan nem fog felrobbanni. 

Összefoglalva tehát: jó minőségű virsli + melegítés = robbanásmentes finom étel az asztalon friss kenyérrel, mustárral, ketchuppal, majonézzel. 

(Fotó: kahll/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Igazi magyaros, házias menü szilveszterre

2024. december 31. 07:10

A legtöbb fogáshoz némi babona és hiedelem is társul: aki az év utolsó napját gazdagon tölti, az bőségre számíthat a következő évben.

Állati rettegés szilveszter éjjel – mit tehetünk kedvenceinkért?

2024. december 30. 08:10

Bár sokan a háziállatokra gondolnak, de a legtöbb vadon élő számára is olyan fokú félelemmel jár a tűzijáték, amibe bele is halhatnak.

Szerencsehozó sütemények az új évre

2024. december 30. 17:10

Ilyenkor a legnépszerűbbek a szerencsét szimbolizáló édességek: a malac alakú sütemények, a négylevelű lóherét formázó linzerek.

Sokkoló tradíciók, őrült újévi babonák

2023. december 31. 10:10

Sokan úgy gondolják, a petárdázás, a tűzijáték, a hangoskodás, a fülsértő szilveszteri trombiták hangja a „buli” részét képezik, pedig ezek a zajkeltések ősöreg babonákból erednek, amelyek egykoron a gonosz elűzését szolgálták.