3℃ 3℃
november 20. Jolán, Zsolt, Ödön, Bódog
Életmód, gasztronómia

Zsíros kakas, lábatlan tyúk

Agrofórum Online

Ha azt gondolják, hogy a baromfiudvarba kirándulunk és a szárnyasok elhízásával vagy fejlődési rendelleneségével foglalkozunk a továbbiakban, akkor nagyobbat nem is tévedhetnének.

Kezdjük azzal a bizonyos zsíros kakassal

Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyve megunhatatlan számomra, gyakorlatilag minden alkalommal, amikor felnyitom, találok benne valami érdekességet. Így történt a minap is, amikor ráakadtam erre a bizonyos zsíros kakasra:

„Tavaszkor, gyümölcs fogytán, vasárnap délutánonként szokták enni. Azonban Szamosújváron a vasúton túli területet Kakasvárosnak is nevezték, mert az itt lakó asszonyok ilyen zsíros kakas elkészítésével és eladásával is foglalkoztak.”

Az étel, ez igen hamar kiderült, nevével ellentétben egy gramm kakast sem tartalmaz, sőt húst sem, zsírt viszont annál inkább. Alapvető alkotóeleme a kukorica, mégpedig pattogtatott formájában. Kövi Pál a következő elkészítési módot jegyezte fel könyvében:

Hozzávalók:

12 dkg méz

4 dkg zsír

1 liter pattogatott kukorica

Elkészítése:

A mézet barnáspirosra pirítjuk, beletesszük a zsírt, és folyton kevergetve a pattogatott kukoricát. Lassú tűzön hagyjuk, amíg a kukorica felszívja a mézet. Akkor olajozott tányérra öntjük, és vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle.

Mielőtt magam is belevágtam volna a megvalósításba (szokásomhoz híven), igyekeztem minél több információt összeszedni, megismerni azt, hogy melyik is a legcélravezetőbb út az ideális zsíros kakashoz.

Így találtam rá a Borbás Marcsi receptjére, amelyet, ha ki szeretnénk próbálni ezt a ma már némileg szokatlan édességet, mindenképpen érdemes követni. A szerző szerint (korántsem meglepő módon) a lényeg a minőségi alapanyag. A kukorica esetében pedig az a fontos, hogy frissen pattogatott legyen.

A szín, vagyis, hogy sárga vagy lila, tulajdonképpen mindegy, de az lényeges információ, hogy a sárga az, ami nagyobbra növekszik. Akinek van pattogtató gépe otthon, az természetesen használja, aki pedig nem rendelkezik ezzel a technikai vívmánnyal, az vegye csak elő bátran a zománcos lábast. Arra azonban ügyeljen, hogy fedő legyen rajta és folyamatosan rázza, amíg a pattogás zajlik.

Borbás Marcsi a mézek közül a napraforgómézet javasolta, sűrű állaga és citrusos mellékíze miatt.  És jöjjön akkor az eredeti recept korrekciója, megszívlelendő tanácsokkal:

Első lépésként a mézet középbarnára kell pirítani, nem elég csak felforralni, ugyanis úgy nem lesz ropogós, hanem ragadós marad a kukoricán. Ezt követően, amikor formázzuk a gombócokat, akkor nem szabad keményre összenyomni, és így eltüntetni a pattogatott kukorica lényegét, a levegősségét, hanem óvatosan, éppen csak össze kell ragasztani őket.

Végezetül pedig nem kell hagyni, hogy a kukorica felszívja a mézet, hanem amikor jól elkevertük a középbarnára pirított mézben a zsírt, akkor vegyük le a tűzről, és azonnal öntsük hozzá a kukoricát, amelyet egy fakanállal gyorsan kevergessünk, így oszlassuk el jól a ragacsot a kukoricaszemeken. Ez idő alatt a massza ki is hűl annyira, hogy már meg tudjuk fogni, és formázhatjuk a gombócokat.

A rejtélyes lábatlan tyúk

Több okból is rejtélyes. Ha ugyanis megpróbálunk laikusként utánajárni, hogy mi is ez az étel, akkor két teljességgel különbözővel találjuk szemben magunkat. Az egyik irányzat szerint ez tulajdonképpen egy húsmentes, pontosabban csirkementes töltelék, amely Borsodban őshonos.

A következőképpen készítik: egy tyúkot megtöltenek – ahány ház, annyi ízesítésű – zsemlés töltelékkel, majd ezt megfőzik a levesben. Így egyszerre két fogást is létrehoznak, hiszen a (tyúk)húsleves után következhet a főtt tyúkhús, mellé pedig az abban megfőtt, szeletekre vágott töltelék.

Van, ahol mindezt leegyszerűsítve csak a töltelékre koncentrálnak, azt egyszerűen serpenyőben megsütik.

A töltelék, vagyis a lábatlan tyúk receptje:

száraz kenyér vagy szikkadt zsemle

vöröshagyma reszelve

olaj

tojás

fűszerek, ízlés szerint só, bors

Elkészítése:

A száraz kenyeret/zsemlét vízbe áztatjuk és alaposan kicsavarva betesszük egy tálba, aztán ráütjük a tojásokat. Egy lábasba kevés olajat öntünk, majd megpirítjuk a hagymát és az apróra vágott petrezselymet.

Miután „kézmelegre” hűlt, akkor a kenyérrel/zsemlével összekeverjük, majd fűszerezzük. Ha túl laza az így kapott „tészta”, akkor tehetünk hozzá még kenyeret vagy zsemlemorzsát. Ezt követően már csak el kell dönteni, hogy tyúkba/levesbe kerül, vagy serpenyőbe.

Mielőtt valakit is megbotránkoztatnék ezzel a recepttel, gyorsan leszögezem, hogy a most közreadott mellett számos más összetevőből álló is jelen van a hazai gasztronómiában, békésen elférve egymás mellett viselik a lábatlan tyúk nevet.

Ha azt gondolnánk, hogy ezzel mindent megtudtunk a lábatlan tyúk mibenlétéről, akkor nagyobbat nem is igazán tévedhetnénk.

Ugyanis

a Reformkori konyha blog Zemplényi (Szabó) Antonia 1863-ban nyomtatott, Képes pesti szakácskönyvére hivatkozva adja közre a receptjét. Ebben pedig nyoma sincs kenyérnek, zsemlének, levesnek.

Ez egy lisztből, tejből, szódavízből, tojásból készült édesség, amelyet bő olajban sütünk meg.  Tovább keresgélve ráakadtam az élesztővel készült változatokra is, amelynél az elnevezést azzal egészítette ki a szerző, hogy ezt az ételt cseh fánknak is szokták nevezni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Kedvez az idő az aratóknak - kiváló a kukoricának, napraforgónak

2018. július 3. 11:44

A héten nagyobb részt száraz időre van kilátás, és visszatér a nyári meleg is. Ugyanakkor előre láthatóan pénteken-szombaton érkezik majd egy hidegfront nyugat felől, mely záporokat, zivatarokat, és pár fokos lehűlést is hoz. Ez után azonban gyorsan visszatér majd az aratásra ideális idő.

Kétéves mélypontra zuhant a szójabab ára

2024. január 30. 09:40

Árcsökkenésekkel indult a hét a terménypiacokon. Chicagóban a búza 0,8 százalékkal, a kukorica 1,4 százalékkal, a szójabab 1,3 százalékkal, a repce pedig 0,2 százalékkal került kevesebbe, mint pénteken. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Innovációk és újdonságok a 20 éves KWS-től!

2020. január 23. 17:33

Rendeljen KWS kukorica és/vagy napraforgó vetőmagot kedvezményes előszezoni áron 2020. február 7-ig! Részletekért keresse területi képviselőinket!

Változó tőszám, precíziós kukoricavetés, fenntartható gazdálkodás – Syngenta Digitális Agronómiai Csapat

2021. február 26. 10:09

A világ vezető agrárvállalataként a Syngenta már évtizedek óta élen jár az innovatív technológiák és professzionális megoldások területén. Kiemelten fontos számunkra, hogy a termelői igényeket legmagasabb szinten szolgálhassuk ki a fokozódó piaci elvárásoknak megfelelve.