Életmód
Életmód

52 éve egy lezárt üvegpalackban élnek ezek a növények

52 éve egy lezárt üvegpalackban élnek ezek a növények

Agrofórum Online

Egy olyan légmentesen zárt palackról van szó, amely a világon a leghosszabb ideje, 52 éve nem volt kinyitva, sem locsolva, mégis harsogóan zöld növények élnek benne.

A palackot David Latimer, egy brit kertész 1972-ben zárta le. A TikTok algoritmusa beleszeretett a történetbe és az azóta sok-sok videón bemutatott hatalmas palackba, amelyben valóságos kis minikert éldegél idestova több mint 5 évtizede. Latimer voltaképp egy üvegpalackba zárt mini-ökoszisztémát hozott létre – növényekkel, termőtalajjal, vízzel és párával –, amely a mai napig önállóan működik.

Csak a nap(energia) érkezik a külvilágból

Mivel a palackot szorosan lezárta, így egy zárt környezetet hozott létre, ahol a növények képesek lélegezni és – mivel mindig elegendő napfényt kapott az üveg – a fotoszintézis révén oxigént és elegendő párát termelni, ami lecsapódott és lecsorgott az üvegről a termőföldbe, hogy azt felszívhassák a növények. Az elfonnyadt levelek lehullottak, lebomlottak, ezzel értékes tápanyagokat és szén-dioxidot hoztak létre a növények számára.

Az elmúlt 52 évben a növény és a talaj egyensúlyban tartotta a palackban lévő kis ökoszisztémát, ennek köszönhető, hogy az üvegben élő növények évtizedeken keresztül életben maradtak anélkül, hogy kívülről származó friss vizet vagy tápanyagot kaptak volna.

Bárki kipróbálhatja

Latimer ötlete és ez a kísérlet most, 2024-ben is annyira népszerű és izgalmas kihívás a profi és a hobbikertészek számára, hogy egyre-másra készítik el és mutatják be a csatornán a saját mini-ökoszisztémájukat. Reméljük, hogy ezek a brit mintához hasonlóan szintén működni fognak 50 év múlva is.

Ez a mini-ökoszisztéma remek inspiráció mindazoknak, akik az ökológiai egyensúly és a fenntartható kertészkedés terén szeretnének tanulni, fejlődni – és kísérletezni.

A szóban forgó videó itt tekinthető meg: https://www.tiktok.com/@detective.tiger/video/7311343998642261281?q=david%20lettimer%20thw%20wolrd%20oldest%20&t=1712560921701

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit tudnak a világ legokosabb városai 2024-ben?

2024. július 22. 09:40

A BBC a Smart Cities Index 2024 listáról kiválasztott öt „okos” várost, és bemutatta, mivel érdemelték ki a rangos elismerést.

Akcióban a tollas, szőrös, kitines és pikkelyes szúnyogirtók

2024. július 21. 14:10

Ha szúnyoginváziótól szenvedünk, vegyszerek helyett érdemes a szúnyogok természetes ellenségeinek segíteni. A WWF megmutatja, kikről van szó.

Libalegelőből hoztak létre gyógyfürdőt Kelet-Magyarországon

2024. július 20. 14:10

Azt már az 1930-as években megállapították a szakemberek, hogy számos más környező településhez hasonlóan itt is gazdag hévízkincs rejtőzik.

Az árvaszúnyogok jelzik, milyen állapotban van a Balaton

2024. július 20. 10:10

Az árvaszúnyogok azokat a változásokat is érzékelik a Balatonban, amit a tudomány nem. A fajösszetételük átalakulása fontos nyom lehet.

EU fenntartható kék gazdaság

2021. június 27. 09:36

A kék gazdaság magába foglalja az összes tengeri és partvidéki régióhoz kapcsolható, és az EU területén legalább 4,5 millió lakos számára munkát biztosító tevékenységeket (halászat, hajózás, hajógyári kikötői munkák, turizmus).

A műanyagok használata gondot okozhat a mezőgazdaságban is

2022. január 23. 08:37

A FAO szakértői által összegyűjtött adatok szerint a mezőgazdasági értékláncok évente 12,5 millió tonna műanyag terméket használnak fel, további 37,3 millió tonnát pedig az élelmiszer-csomagolás során hasznosítanak.

Műtrágyázás hatékonyságának növelése digitális eszközökkel?

2022. január 12. 13:27

A műtrágyák kulcsfontosságú alapanyagok a hatékony növénytermesztéshez. Azonban a magas műtrágya árak mellett fontossá vált a minél hatékonyabb tápanyag-utánpótlás.

Világcég a regeneratív mezőgazdaság mellett

2021. április 25. 12:18

A PepsiCo pozitív mezőgazdaság menetrendjének célja a növények és összetevők beszerzése a regeneratív mezőgazdasági folyamatokból, azok felgyorsításával és a mezőgazdasági közösségek megerősítésével.