Életmód, gasztronómia

A forralt bor igazi veszélyforrás lehet a karácsonyi vásárokban

Agrofórum Online

Bár még több hónap van karácsonyig, de nagyon sok helyen már most töprengenek azon, hogy a koronavírus terjedése miatt megtartsák-e egyáltalán a hagyományos karácsonyi vásárokat és ha igen, akkor egyáltalán hogyan.

Forralt bor, mézeskalács és fenyőillat, de ugyanakkor maszkok, távolságtartás  és vírusveszély jellemezheti a következő hónapokat. Németországban a döntés arról, hogy megtartsák-e az idén a dél-nyugaton hagyományos karácsonyi vásárokat és miként, az önkormányzatok kezében van.

Egyes vélemények szerint ez a hozzáállás azért helyes, mert az egyes régiókban eltérő fertőzési események figyelhetők meg, és a karácsonyi vásárok megrendezése is helyi döntést igényel. Úgy vélik, hogy ha a fertőzési arány hirtelen megnő, akkor amúgy is az egész országra vonatkozóan döntést kell hozni. Sokan üdvözlik a döntést, de a forralt bor betiltására figyelmeztetnek.

Most kezd kibontakozni a vita a forralt bor fogyasztását pártolók és ellenzők között. A pártolók szerint nincs ok az alkohol tiltására a piacokon, mert nem szoktak táncolni forralt boros poharakkal a sörpadok között, hanem jellemzően csak egy két pohárral fogyasztanak a vendégek. Az is a forralt bor árusítása melletti érv, hogy ha a forralt bort nem szabad a piacokon árulni, az emberek attól még maguk is elkészíthetik, és lehet, hogy máshol, szűkebb és ezért a járvány terjedésének kedvezőbb helyeken fogyaszthatják el – hívta fel a figyelmet cikkében a német proplanta.de híroldal. Plusz az esetleges vásárokon való tiltás nem egyezik azzal az elvvel, hogy egyenlőség legyen a különböző árusítóhelyek, például az élelmiszerboltok, éttermek, vásárok hozzáféréseiben.

Van, aki szerint a látogatók háromnegyede csak azért megy a karácsonyi vásárra, hogy egy csésze forralt bort igyon, és csak ezután vesznek karácsonyfadíszeket vagy sült mandulát. Ilyen szempontból a kérdés magának a vásárnak az engedélyezése. Néhány német városban már döntöttek arról, hogy az árusító helyeket a megszokottnál jóval távolabb állítsák fel egymástól, de van ahol a gasztronómiai kínálatot nem engedélyezik. Így nemcsak ételeket, de italokat, így forralt bort sem árusítanak majd. Utóbbi helyeken igazi veszélyforrásként tekintenek az italok árusítására és a tiltásban látják a megoldást.

Ezek a kérdések Magyarországon is felmerülhetnek a közeljövőben. A hatóságok nyilván a járvány aktuális helyzete és a várható fejlemények alapján hoznak majd döntést a karácsonyi vásárokkal kapcsolatban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Elfeledett magyar pótkávénk, a Franck

2025. január 16. 11:10

A Franck név először 1879-ben tűnt fel az Osztrák-Magyar Monarchia területén, Linzben, ahol felépítette hatalmas pótkávégyárát.

Húslevessel és más házi módszerekkel leküzdhető-e a megfázás?

2025. január 15. 14:10

Narancslé, húsleves vagy fokhagyma – bevált receptnek számítanak a betegség ellen. De van-e tudományos bizonyíték arra, hogy működnek?

Egyre több vegán tér vissza a húsevéshez

2025. január 12. 10:10

Mi állhat a húsfogyasztás utóbbi időben tapasztalható felfutása és a vegán, növényfogyasztó életmódról való leszokás hátterében?