15℃ 6℃
május 9. Gergely, Katinka, Alberta, Édua
Életmód, gasztronómia

A görög joghurtnak van egy sötét oldala

Agrofórum Online

Divatba jött manapság a görög joghurt Magyarországon is, krémesebb állaga és előnyös beltartalmi tulajdonságai miatt. Kevesen tudják, hogy van azért hátránya is az előállításának.

Mitől „görög” a görög joghurt? Ezt viszonylag kevesen tudják az utóbbi időkben divatba jött termékről, de a lényeg az, hogy a török „találmánynak” számító finomságot a görögök kissé átalakították, és általában juhtejből készítették. Egy sűrűbb állagú, alacsony laktóztartalmú termékről van szó, amelyet így a laktózérzékenyek nagy része is fogyaszthat.

Az általunk görögként ismert joghurt receptje ugyanakkor inkább bolgár eredetű. Szűréssel távolítják el belőle a savót, ettől válik krémesebb állagúvá. Előnye, hogy kevesebb cukrot és szénhidrátot, ugyanakkor több fehérjét tartalmaz.

Bár a görög joghurt előnyei nyilvánvalóak, néhány éve már a termék hátrányai is világosak a szakemberek előtt. Ez pedig éppen az eltávolított savóval kapcsolatos, vagyis a gyártás melléktermékével.

Az évente globálisan legalább 2 milliárd dolláros görögjoghurt-iparnak tehát van egy „sötét oldala” is, amiről kevesebb szó esik. Nagyjából 3-4 liter tejből 1 liter görög joghurt készül, a maradék pedig a savó, amelynek kezelése, felhasználása meglehetősen sok gondot okoz.

Ha ugyanis belekerül az élővizekbe, ott elképesztő pusztítást képes véghez vinni. A savas tejsavó kivonja az oxigént a vízből, jelentősen károsítva az ökoszisztémát. 2008-ban az amerikai Ohióban egy ilyen esemény során 5400 vadállat pusztult el, legfőképpen halak.

Az utóbbi időkben a nagy joghurtgyártók már fizetnek is a tejtermelő gazdáknak, hogy kezdjenek valamit a savóval. Azok általában takarmányba keverik, de nagy mennyiségben a jószágok számára sem javallottak. Nem szerencsés a trágyához sem adagolni, mert a földekre szórva könnyen az élővizekbe kerülhet.

A tejsavó elvileg emberi táplálékként is szóba jöhetne, ám a túlzott mértékű fogyasztásától tartózkodni kell. Könnyen allergiás reakciókat válthat ki, sőt a korábban tünetmentes embereknél akár pár hónap alatt tejérzékenységet alakíthat ki.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Drámaian hanyatlik Európa madárvilága: 40 év alatt félmilliárd egyed veszett oda

2023. szeptember 14. 07:10

A madárpopulációk drasztikus csökkenése riasztó méreteket ölt Európa-szerte. De vajon miért? Valóban a műtrágya-használat vagy a növényvédő szerek a bűnösök? Vagy a klímaváltozás? A környezetszennyezés? Az urbanizáció?

A tudósok a műanyaghulladékot értékes talajjavító anyaggá alakítják át

2023. április 4. 17:29

Egy nemrégiben készült tanulmány részletesen ismertet egy olyan módszert, amellyel a műanyaghulladékot a faszén nagy porozitású, nagy felületű, grammonként körülbelül 400 négyzetméteres tömegű formájává alakítják át.

Műanyag hulladékok lebomlása

2021. szeptember 30. 05:39

A tudósok csak becsülni tudják, hogy mikor bomlik le például egy műanyag zacskó. Azt tudják, hogy biológiailag nem bomlik le, viszont a fény hatására igen.

Rakétatalálat süllyesztette el a 21 ezer tonna műtrágyát szállító hajót

2024. március 11. 12:40

Lassan elsüllyedt egy 21 ezer tonna műtrágyát szállító hajó a közel-keleti Vörös-tengeren azután, hogy még februárban rakétatámadás érte.