Életmód
Életmód

A magasabb virágcserepek egészségesebb közeget biztosítanak

A magasabb virágcserepek egészségesebb közeget biztosítanak

Az öntözések között a vízmegtartás és a gyökérlégzés elősegítése érdekében a 25-50% közötti, optimális légteret célszerű fenntartani, azonban számos tényező befolyásolhatja ezeket a paramétereket.

A vízmegtartó képesség vizsgálatakor a termesztőközeg összetevői jelentik a legfontosabb tényezőt. Általában nagy a szerepe a szemcseméretnek, az aggregátumok beépülési arányának és a közeg összetételének. 

A termesztőközegtől nagymértékben függ a vízmegtartó képesség

A tőzegnek és a kókuszrostnak a farosthoz képest általában nagyobb a vízmegtartó képessége, azonban az egyes összetevők szemcseméretét is figyelembe kell venni. Ezenkívül az olyan adalékanyagok, mint a perlit, a kéreg és a faforgács is felhasználhatók a termesztőközeg vízelvezetésének növelése érdekében. A kisméretű szemcsék a részecskék közötti kisebb pórusok miatt több vizet tartanak meg, mint a nagyobb szemcseméretű szubsztrátumok.

A különböző összetevőkből álló termesztőközeg használatakor azonban figyelembe kell venni, hogy a keverék hogyan lép kölcsönhatásba az egyes összetevők különböző aggregátumaival. Míg a termesztőközeg összetétele és a szemcseméret-eloszlás fontos tényező a vízvisszatartás és a vízelvezetés szempontjából, a virágcserép magassága is fontos tényező, amit szintén figyelembe kell venni.

Minél magasabb a cserép, annál kevésbé jellemző a gyökérrothadás

Az olyan tényezők, mint a tartály kapacitása és az aljzaton belüli légtér, a tartály magasságától és térfogatától függően változnak (Fonteno, 1988). A teljes porozitás azonban a különböző méretű tartályok esetében változatlan maradhat, hiszen a talaj sűrűsége is befolyásolja azt, nem csak az edény mérete. Ha a tartály magassága nő, a légtér is megnő, ami alacsonyabb vízmegtartást eredményezhet (tehát a víz hamarabb folyik keresztül az edényen).

A magasabb edények ezzel segítenek elkerülni, hogy az öntözés utáni megemelkedjen a talajban a víz szintje, ami az alacsonyabb edényeknél gyakori. Ha kisebb edényt használunk finom szemcseméretű szubsztrátummal, akkor nem lesz elegendő a légtér, ami gyakoribb gyökérrothadást vagy a növények kiszáradását okozhatja.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9628480/do-taller-pots-hold-more-water/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes tetoválás – páfránylevéllel

2024. június 9. 16:10

Ha szeretnénk egy átmeneti tetoválást, akár a gyerekek szórakoztatására, próbáljuk ki ezt a természetes módszert. Csak páfránylevél kell hozzá.

Kiválasztották Magyarország legjobb kenyereit

2024. június 8. 14:10

A pontszámok összesítését követően került ki a nyertes Szent István napi kenyér, valamint az Innovatív kenyér és a Sós sétáló sütemény kategória legjobb terméke is.

Hogyan védekezzünk a patkányok ellen?

2024. június 8. 08:10

A patkányok az ételmaradékokra jönnek, ami minden házban akad: csont, zöldséghéj, száraz kenyér egyaránt megfelel nekik.

Ehető liliom? Bizony, létezik, és érdemes kipróbálni!

2024. június 7. 10:10

Nem javasoljuk, hogy bármit megkóstoljon, amit liliomnak hívnak. A sásliliom viszont nemcsak ehető, Ázsiában hagyománya van a fogyasztásának.

Városi zöldítés: egy biztosan megtérülő beruházás

2021. május 18. 06:36

A Wageningen University & Research (WUR) évek óta kutatja a zöld városok hatásait. Sok egyéb pozitív hatása mellett a városi növénytelepítés javítja a környezeti feltételeket, miközben elősegíti a biológiai sokféleség gyarapodását.

Lényeges a talaj széntartalmának növelése

2018. november 19. 09:33

A talajokat folyamatosan pusztítja és tönkreteszi a gyors ütemű építkezés, az infrastruktúra-fejlesztés és a bányászat. A talaj szervesszén-tartalma csökken, ami növeli a további globális felmelegedést.

A magyar gazdák 80 százaléka fontosnak tartja a termőterületi vízmegtartást – de mit tesz érte?

2024. május 10. 13:10

Felmérés: a magyar gazdálkodók 80 százaléka érezte fontosnak a termőterületi vízmegtartást és az ehhez szükséges lépéseket.

A talaj mulcsozása lépésről lépésre

2024. június 11. 08:40

A mulcsozás, a mulcs terítése egyszerű feladatnak tűnik, mégsem az. A talajtakarásról szóló útmutatónk lépésről lépésre vezeti végig a folyamaton.