Az air fryer utat tört a modern világ hagyományos sütői mellett, hiszen időt és olajat lehet vele spórolni, nem is keveset. De vajon van-e, és ha igen, mi a hátulütője ennek az oly közkedvelt konyhagépnek?
A legelső air fryereket úgy hirdették: 1 kanál olajjal is megsüthetünk benne egy kiló krumplit. Ez a régi fritőzös vagy serpenyőben egy liter olajat elhasználó módszerek mellett valóban forradalmian újnak hangzott, ráadásul működött is!
No és az ételek feleannyi idő alatt elkészültek benne, sőt ropogósabbak is lettek, mint a hagyományos módon készültek. Ugyanakkor, ahogy minden konyhai berendezésnek, úgy ennek is vannak hátrányai, melyeket célszerű figyelembe venni, még mielőtt megvásároljuk. Lássuk, melyek ezek!
Sok helyet foglal
Az air fryerek gyakran nagyobb méretűek, ezért a kisebb konyhákban nehéz őket elhelyezni, kiváltképp, ha kevés a munkapult vagy polc, amin elférnek. Mivel gyakran használják őket, kényelmetlen opció dobozban vagy szekrényben tárolni őket. Ha még pirítógép, teafőző, szárító is van a pulton, problémát okozhat az elhelyezésük.
Kapacitástól is függ
A nagy kapacitású, kétkosaras air fryerek rendkívül nagyok, elhelyezésük nem könnyű, a kis kapacitású air fryerekben viszont kevés étel fér el. Egy 4-6-8 fős családnak mindenképp a nagy méretű géppel kell számolnia.
Vagy dupla annyi idővel, mivel a kis, egykosaras gépben egyszerre csak kevés ételt lehet hatékonyan elkészíteni. Ha ugyanis túlságosan tele van a kosár, a levegő nem tudja átjárni, így az ételek egy része nem sül át, nem lesz ropogós.
Tisztítható, de…
A gépek kosarai könnyedén elmoshatók mosogatószerrel, de az ételallergiásoknak ez nem elegendő. Amennyiben gluténérzékeny embernek sütünk air fryerrel, oda kell figyelnünk. Ha a gépben előzőleg gluténos ételt készítettünk, a gép légfúvókáiban maradhatnak lisztrészecskék, glutén-szennyeződések, amiket a mosogatással nem tudunk eltávolítani. Így, ha lisztérzékeny van a családban, neki külön gépet kell vásárolni, vagy az egész családnak gluténmentesen sütni a családi air fryerben.
Zajos
Az air fryer zajos, akárcsak egy mosógép, zúg. Mellette nehéz telefonálni, online beszélni, mivel elnyomja az ember hangját. Zavarhatja a kisbabákat, az altatást, olykor a háziállatokat is.
Melegít
Sokan azt hiszik, ez a gép nem termel olyan hőt, mint a hagyományos sütő, azonban a nyári hónapokban ugyanolyan használhatatlan, mint a gáz- vagy villanysütő. Ugyanúgy hőt termel és nagy pára is lesz tőle a konyhában.
Káros vagy sem?
A napjainkban egyre inkább üldözötté váló étolaj valóban szükségtelen a gép használatához, de a kosarakban a sütés során egy akrilamid nevű vegyület keletkezhet, amely egyes kutatások szerint egészségügyi kockázatot jelenthet.
Sokat fogyaszt?
A nagyobb modellek, bár feleannyi ideig mennek, mint egy elektromos sütő, majdnem ugyanannyi energiát igényelnek. Aki tehát azért vásárolja meg, hogy pénzt spóroljon vele, lehet, hogy a számlákat látva csalódni fog – de ez sokban függ a gép típusától, nagyságától és a használat gyakoriságától.
Összességében mindenképp hasznosnak mondható az air fryer, ráadásul hamar bele lehet tanulni a kezelésébe. Egészségesebb ételek készíthetők el vele, és ma már nagyon sokféle modellel találkozhatunk a boltok polcain.