A lencsét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig híresen nagy tápértékkel rendelkezik. Ezért a kutatók egyre nagyobb érdeklődéssel tanulmányozzák, hogy mi történik, ha az ember rendszeresen fogyaszt lencsét.
A legújabb tanulmányok szerint a lencse előnyös lehet mindazok számára, akik a különféle anyagcsere-betegségek szempontjából magas kockázatúnak tekinthetőek. A Nutrients című folyóiratban közzétett kutatás összefüggést talált a 12 héten át napi rendszerességű lencsefogyasztás és az alacsonyabb LDL („rossz” koleszterinszint), az étkezés utáni vércukorszint, valamint a gyulladást mérő mutatók között a vizsgált csoportban.
Szív- és érbarát diéta
A magas koleszterinszint, vércukorszint és gyulladásos folyamatok kulcsszerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, a cukorbetegségben és más krónikus betegségekben.
„Ez az tanulmány további információt nyújt a vizsgált csoportokban a betegségek kockázatának csökkentésére és a metabolikus betegségek progressziójának lassítására vagy visszafordítására irányuló étrendi stratégiák kidolgozásához” – írták a szerzők.
Dr. Will Bulsiewicz gasztroenterológus, orvos igazgató elmondta, hogy a vizsgálat korlátozott volt, mivel csak 38 embert vontak be, és minden résztvevőnél magas volt az anyagcsere-betegségek kockázata. Az eredmények azonban összhangban voltak a hasonló étrendeket vizsgáló korábbi kutatásokkal.
Ebédre lencse
Bár más tanulmányok is foglalkoztak a lencsefogyasztás egészségügyi hatásaival, a kutatók megállapították, hogy eddig kevesen fókuszáltak arra, hogy a lencse miként fejti ki hatását a szervezet metabolikus állapotára. Az információhiány pótlására a tudósok egy 12 hetes kutatást dolgoztak ki, amelyben összehasonlították a lencsealapú és a húsalapú ételek hatását az anyagcsereértékekre.
A kutatók a résztvevők felét arra utasították, hogy fogyasszanak el hetente hét adag, előre elkészített ebédet, amely körülbelül háromnegyed csésze lencsét tartalmaz. Ez meghaladja az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által a napi 2000 kalóriát fogyasztó felnőttek számára ajánlott, heti 1,5 csésze főtt hüvelyes mennyiséget.
A többi résztvevő hasonló ételeket evett, de lencse helyett pulykát vagy csirkét fogyasztott. A résztvevők vérvizsgálaton is részt vettek, és kérdőíveket töltöttek ki az étkezési szokásaikról és az egészségi állapotukról. A lencsefogyasztó csoportban nem jelentkezett súlyosabb gyomor-bélrendszeri probléma; a résztvevők mindkét csoportban tünetmentességről vagy csak enyhe tünetekről számoltak be.
„Az eredményeink arra utalnak, hogy a mindennapos lencsefogyasztás elősegítheti a koleszterinszint, a reggeli étkezés utáni vércukorszint és gyulladásos folyamatok csökkentését, anélkül hogy emésztőrendszeri stresszt okozna” – írták a szerzők.
Hogyan serkenti a lencse az anyagcserét?
„A rostok kölcsönhatásba lépnek a bélmikrobáinkkal, hogy rövid szénláncú zsírsavakat termeljenek, amelyek segítenek javítani az inzulinérzékenységet. Ezzel egyidejűleg az élelmi rostok lelassítják a cukor felszívódását az étkezés során.
Ezért annak, aki lencsét evett ebédre, jobb lesz a vércukorszint-szabályozása a későbbiekben. Ami a koleszterint illeti, az oldékony rostok bizonyítottan csökkentik a szintjét azáltal, hogy korlátozzák a felszívódását, és segítenek nekünk a bélmozgás részeként kiüríteni azt” – mondta Bulsiewicz.
A lencse emellett gazdag forrása a szaponinoknak, bioaktív vegyületeknek, amelyek a koleszterinszint csökkentéséhez kapcsolódnak. A gyulladáscsökkentés Jones szerint a polifenoloknak, a gyulladáscsökkentő hatásukról ismert növényi vegyületeknek köszönhető.