Állattenyésztés
Állattenyésztés

Kevesebbet szellentő tehenekkel lassítanák a klímaváltozást

Kevesebbet szellentő tehenekkel lassítanák a klímaváltozást

Agrofórum Online

A Curtin Egyetem új tanulmánya kimutatta, hogy a kevésbé „gázos” tehenek tenyésztése és a mezőgazdasági területek természetes állapotukba történő visszaalakítása jelentősen mérsékelheti a metánkibocsátás emelkedését, ami jelentős szerepet játszik az éghajlatváltozásban.

Az élelmiszer-előállítás során, aminek részét képezik a legelő állatok, például a tehenek is, jelentős mennyiségű metán termelődik. Ennek főként a szarvasmarhák emésztése, a trágya lebomlása és a legeltetésre használt földek jelentik a forrását.

Vannak stratégiák a metántermelődés visszaszorítására

A metántermelődés visszaszorítását segítő megoldások keresése érdekében a Curtin Egyetem Fenntarthatósági Politikai Intézetének kutatói 27 tudományos publikációt elemeztek. Ezekben több tucat lehetséges stratégiát azonosítottak az ausztrál marha- és tejágazat metánkibocsátásának csökkentésére.

A tanulmányt vezető Merideth Kelliher szerint a metánkibocsátás csökkentésének leggyorsabb módja a mezőgazdasági területek vizes élőhelyekké és erdőkké alakítása lenne. Azonban a tejtermelés és marhahús-előállítás folyamatának megváltoztatásával is sok lehetőség van a javulásra. Például a tenyésztési célkitűzések megváltoztatása tartósan csökkentheti a metántermelést.

Szarvasmarhatartás és földhasználat

„Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony metánkibocsátású szarvasmarhák olyan öröklődő genetikai tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek figyelembevételével jelentősen csökkenthető a metántermelődés – hangsúlyozta Kelliher. – További kutatásokra van szükség azoknak a tulajdonságoknak az azonosításához, amelyek a tehenek alacsony metánkibocsátását segítik elő. Ugyanakkor figyelembe kell venni a földhasználatból származó kibocsátást és azonosítani kell azokat a mezőgazdasági területeket is, amelyek természetes élőhelyként való helyreállításra alkalmasak.”

A tanulmányban további stratégiákat sorolnak fel a szarvasmarhákkal kapcsolatban, például hogy a tehenek gyorsabban érjék el az ivarérettséget. A tartási körülmények változtatása is segíthet: javítani kellene a szennyvízkezelést a marhahús-feldolgozó üzemekben, illetve ózonnal kezelt vizet (a szennyeződések eltávolítására) kellene biztosítani. A takarmányozás során pedig a szarvasmarhákat több gabonával etessék, mint fűvel, valamint a szarvasmarhák takarmányához bizonyos hüvelyeseket, tengeri algákat vagy más vegyületeket adjanak.

A kutatók szerint ez az első alkalom, hogy ilyen elemzést végeztek. Ez azért fontos, mert a marhahús és a tejtermékek iránti globális kereslettel együtt nő a metánkibocsátás is. A szerzők szerint az elemzésnek a fogyasztók számára is nagy jelentősége van, mert így jobban megismerhetik az általuk fogyasztott élelmiszer környezeti lábnyomát.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magnézium-szulfát adagolásával jobban híznak a malacok

2024. július 8. 14:40

Magnézium-szulfát hatására a szilárd táplálékra átállított szopós malacok nyugodtabbak és jobb a súlygyarapodásuk, mint magnézium-oxiddal.

Friss információk a már szarvasmarhát is fertőző madárinfluenzáról

2024. július 8. 08:40

Szinte nincs házi- és haszonállat, amely biztonságban lenne a madárinfluenzától. Mekkora veszélyt jelent, hogy szarvasmarhában is kimutatták?

Az utolsó európai toronyház – sertések számára

2024. július 4. 16:10

Létezik egy toronyház Európában, amelyben 10 500 anyakocát látnak el. A tulajdonos vállalatcsoportnál évi 280 ezer malac születik.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Szarvasmarha-takarmányt fejleszt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a szegedi egyetem

2019. február 3. 13:12

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a cég az MTI-t.

Az élőmarha-export 18 százalékkal csökkent 2023-ban

2024. március 14. 16:10

Az AKI statisztikai adatai szerint 2024 januárjában a szarvasmarha vágása élősúlyban kifejezve 13 százalékkal csökkent a 2023. januári mennyiséghez képest.

Brazília rendelkezik a legnagyobb szarvasmarha-állománnyal

2021. március 23. 03:47

A Föld országai közül Brazíliában található a legtöbb szarvasmarha, őket India és az Egyesült Államok követi

Újabb szarvasmarhatelepen azonosítottak gümőkór-fertőzöttséget

2022. július 12. 09:34

Újabb szarvasmarhatelepen azonosítottak gümőkór-fertőzöttséget, ezúttal Komárom-Esztergom megyében.