Életmód

Ezt a tortát fogják a legtöbben megkóstolni idén Magyarországon

Agrofórum Online

Ez évben a váci Kovács Alfréd cukrász számíthat arra, hogy a megszokotthoz képest is gyakrabban nyílik az Édes Vonal ajtaja. Ugyanis ebből a cukrászdából került ki a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta, amely elnyerte a Magyarország Tortája címet.

A cukormentes kategóriában Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok Zöld málnája hozta el az első díjat az igencsak erős mezőnyben.

Idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület, amellyel Magyarország szimbolikus születésnapját köszöntik. Az Ágazati Értéktárba nemzeti értékként felvételt nyert versenybe minden évben, így most is, olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat várt az Ipartestület, melyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

„Szuperélelmiszer”

Idén a szuperélelmiszerek köré szerveződött a projekt, és ezzel a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívták fel a figyelmet. Olyan kreatív torták nevezését várták, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják, és amelyekből minimum kettőt fel kellett használni a nevezett tortáknál:

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder,
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Felhasználásra javasolt alapanyagok voltak továbbá: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

Felvertek, tésztarétegek

Mindezek mellett elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tésztarétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra megjelenjenek a benevezett tortákban. Háromkörös zsűrizési folyamatban születik meg a győztes minden évben.

Szigorú megmérettetés

Az első zsűrizési kör – a megszokottnak megfelelően – szakmai közönség előtt történt a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon. A versenybe jutott torták vitrinekben voltak kiállítva, ahol a szakmai közönség és a sajtó munkatársai is megtekinthették őket, mindemellett természetesen a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését.

A közönség a nézőtérről, kivetítő segítségével követhette az eseményt. A versenyzők kreativitását mutatja, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban.

Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió

Az első fordulóban még „vak kostolás” volt, majd a második körben újra ízlelték a döntős tortákat a szakemberek, és ekkor már szakmai javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a legjobbaknak a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat az Ipartestület tanműhelyében, úgy, hogy ekkor már a zsűri az elkészítés folyamatát is pontozta, illetve az akkor elkészült tortákat is újra értékelte.

És akkor következzenek a legjobbak

A győztes MÁKVIRÁG készítője, Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda, Vác), aki – mint elmondta – a világ „legmákosabb” emberének érzi magát, a torta a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamáját idézi meg.

A fehér csokoládé krém lágy textúrája mellett ott szalad a fanyar fekete ribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye. Mák, mákolaj, fekete ribizli és fekete szezám! Külön-külön is csodálatos alapanyagok, nemcsak az évszázadok óta ismert gyógyhatásuk tekintetében, de ízvilágukban is.

Ebben a tortában harmonikus összhangba kerül a krémes-lágy textúra a ropogós réteggel, míg az édes és a fanyar ízek is tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást.

Második helyezést ért el a Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) által készített „Rigófütty”, harmadik helyen Novák Ádám és Domonkos Noémi (REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) Fekete gyöngye végzett. 

Cukormentesen, még egy elismerés Szegedre

Az idei nyertes cukormentes torta a „Zöld Málna” lett, melynek alkotói Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai. A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek habkönnyű kreációjukban a színekkel játszanak.

A zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval, és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák. Egy szelet „Zöld Málna” energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrátértéke 10,5 g.

Árusító cukrászdák listája

A nyerteses tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. Az árusító cukrászdák listáját augusztus 17-től megtalálják a http://www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog.

A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az Ipartestület tagjai készíthetik el azok alapján a nyertes édességeket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Lépésről lépésre: tartósítás nagy nyomású befőzőedényben

2024. szeptember 8. 14:10

Ha alacsony savtartalmú termést szeretne tartósítani, a nagy nyomású befőzőedényben erre is lehetőség van. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket!

Máktorta, egyetlen kanál liszt nélkül

2024. január 27. 08:10

A mák a tél egyik legnépszerűbb élelmiszere, amiből nagyon sokféle finomság készíthető.