Életmód
Életmód

Farkasokat fényképezett a WWF vadkamerája

Farkasokat fényképezett a WWF vadkamerája

WWF Hungary

Az InterregLECA projekt keretében az Északi-középhegység területén több helyen is végez a WWF vadkamerás megfigyeléseket partnereivel közösen, hogy többet megtudjanak a hazai nagyragadozók viselkedéséről. A tudásmegosztás és az ehhez hasonló együttműködés az érintettekkel kulcsfontosságú a nagyragadozókhoz köthető konfliktusok feltérképezésében és kezelésében.

A közönséges farkas a sarkvidéki  tundrától a dél- és délkelet-európai sztyeppéig és bokorerdőkig mindenféle élőhelyen  elterjedt volt, de az ember ádáz üldözése folytán Észak-Skandinávia, a Balkán- és az Ibériai-félsziget, valamint az Apenninek  félreeső, nehezen megközelíthető hegyvidékeire szorult vissza, írja a Wikipédia. Elterjedési területe csak kelet felé nyitott. Onnan, a hajdani farkasösvényeken járva, még ma is eljut egy-egy farkas nyugatra. Franciaország egyes területein is újfent tartósan megvetette lábát, de az is lehet, hogy maradványállományokról van szó.

Európában – ezen belül a Kárpát–medencében  is – csak szigetszerű populációi élnek. Magyarországon a közönséges farkas állománya a II. világháború végére nagyon lecsökkent, majd később el is tűnt. A 80-as években ismét megjelentek farkasok az Északi-középhegységben (Zempléni-hegység, Aggteleki-karszt), , ahol azóta is tartósan jelen vannak. 

Ma már Magyarországon is védett faj, azaz a délről és északról átkóborolt egyedeket nem lövik ki automatikusan. Fontos tudni, hogy a farkas nem támad emberre, sőt kifejezetten rejtőzködő életmódot folytat. A farkas híre mégis legendásan rossz, sokszor a falkában vadászó kóbor kutyák „bűntetteivel” is a farkasokat vádolják.

Feltételezett populációjuk kicsi, 25-30 teszik a szakemberek a faj teljes hazai állományát. Így szinte kizárt, hogy valaha is farkasba botlanánk az erdőben. Ezért is van nagy jelentősége a vadkamerás felvételeknek, melyek ritka betekintést engednek ezeknek a nagyragadozóknak az életébe.

A kép a WWF Hungary Facebook-oldalán megtekinthető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kovászos uborka, gluténmentesen

2024. július 13. 12:10

Próbálja ki a falusias verziót, krumpliszeletekkel készítse el a kovászos uborkát, és az még finomabb is lesz, mint a kenyeres változat.

10 természetes szúnyogriasztó

2024. július 12. 14:40

A legtöbben rovarriasztó spray-ket, vagy elektromos szúnyogriasztó készülékeket használnak, hogy megszabaduljanak a szúnyogoktól.

Új faj, a bütykös ásólúd fészkel a Hortobágyi-halastavon

2024. július 12. 10:40

A hazánkban ritkaságnak számító madárfaj, a bütykös hattyú már nem csak látogatóban járt a Hortobágyon, hanem otthonra is talált.

A gyümölcslé ugyanolyan egészségtelen, mint a cukros üdítők?

2024. július 10. 16:40

A gyümölcsleveket elsősorban a magas cukortartalmuk miatt tartják ugyanolyan egészségtelennek, mint a cukros üdítőket.

Farkasok támadtak kutyára Füzérnél

2020. február 13. 12:08

Több éve sejthető, hogy Füzér környékén nem csupán átutazó vendégek a farkasok, hanem közülük – csupán becsülni lehet hány darab – véglegesen megtelepedett. A nagyragadozók jelenlétére jó darabig csak közvetett nyomok utaltak, tavaly azonban, a település közelében történt bikaborjú elejtésével „megmutatták” magukat. Ezek után, ahogyan az régóta várható volt már, pár napja megtörtént az első „nyíltszínű” találkozás is ember és farkas között.

Illegális farkasvadászattal védte meg birkáit a gazda

2023. szeptember 24. 11:40

A gazda szerint az elejtett, M250-es jelzésű farkasról bebizonyosodott, hogy egy év alatt körülbelül 100 juhot ölt meg.

Megint lelőttek egy farkast a Bükkben, keresik az elkövetőt

2018. november 21. 13:27

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa egy kifejlett európai szürke farkas fiatal hím példányának tetemére bukkant Nagyvisnyó külterületén. Az állaton egyértelműen azonosítható lőtt seb volt.

Gyakorlati kézikönyvek nagyragadozókhoz

2021. április 20. 08:43

A Nagyragadozók Magyarországon című sorozat kötetei gyakorlati útmutatót adnak a nagyragadozók terepi nyomainak felismeréséhez és vizsgálatához, valamint segítséget nyújtanak a nagyragadozók okozta károk felismeréséhez és megelőzéséhez.