Életmód

Gond lehet az olívaolajjal, könnyen egészségkárosítóvá válhat

Agrofórum Online

A mediterrán konyha csodaszere a több ezer éve használt olívaolaj, amelynek a viszonylag alacsony lobbanáspontja gerjesztett vitákat a közelmúltban.

Az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból kipréselt olívaolajat a mediterrán népek csodaszerének tartják, hiszen számos betegség megelőzésére szolgál. A növényi zsiradék a szervezet számára kiemelkedően fontos telítetlen zsírsavakat tartalmaz, valamint természetes antioxidánsokat, de az izomsejtek erősítésére és a reumás ízületi gyulladás enyhítésére, elkerülésére is alkalmas.

Az olívaolajnak epehajtó hatása van, de csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek létrejöttének kockázatát is. Most mégis úgy tűnik, hogy a rengeteg – kétségkívül előnyös – tulajdonsága mellett van egy komoly hátulütője is.

A közelmúltban a luxus konyhaeszközöket előállító francia Le Creuset cég mutatott rá arra (vásárlói panaszok kapcsán), hogy az olívaolaj az alacsony lobbanáspontja (füstpontja) miatt viszonylag hamar égni kezd, és onnantól mérgezővé válik. A lobbanáspont az a hőmérséklet, amelyen az olaj oxidálódni kezd.

Szakemberek szerint olívaolajjal sütni felesleges, mert elsősorban nem arra alkalmas. Elég csupán a kész ételeket meglocsolni az édeskés növényi zsiradékkal, mert így is élvezhetjük jótékony hatását. A sütéshez használjuk inkább a jól bevált napraforgó- vagy repceolajat, esetleg a kókuszzsírt.

Újabb kutatások szerint felesleges ennyire aggódni az olívaolaj alacsony lobbanáspontja miatt, de tény, hogy ha odaégetjük, akkor az edény alján barnás színű, toxikus bevonat képződik.

Ennek részben ellentmond az a 2018-as tanulmány, amely szerint az extraszűz olívaolaj nemcsak biztonságos magas hőmérsékletű hevítésnél, de kémiailag sokkal stabilabb, mint a közönséges sütőolajok.

Az ausztrál szerzők szerint magas hőmérsékleten éppen azok a szabad zsírsavak, poláris vegyületek és más bomlástermékek illannak el az olajból, amelyek (például a lipid peroxidok) összefüggésbe hozhatók a tüdőrák vagy húgyhólyagrák kockázatának növekedésével. Ebből a szempontból tehát a viszonylag alacsony lobbanáspont valóban hasznosnak tűnik, bár a keletkező barnás bevonat igencsak sokat ront az edényben készülő ételek ízén, élvezeti értékén.

(Fotó: Steve Buissinne/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ünnepi asztaldíszek – zöldségekből

2024. december 17. 13:10

Ha asztaldísznek „álcázzuk” a zöldségeket, biztos, hogy jól fogynak majd, egészségesebbé téve a sokszor kalóriadús karácsonyi étkezést.

Gyűjtsük össze a tobozokat, áldani fogjuk magunkat érte!

2024. december 15. 10:10

Tudja, mi az a life hack? Olyan ötletes megoldás, amely megkönnyíti az életet otthon és a ház körül. Mutatunk néhányat a karácsonyi szezonra.

Alternatív fűtési megoldások: mikor érdemes faaprítékkal fűteni?

2024. december 13. 09:40

Ha valaki alternatív fűtési rendszerre szavaz, már a fatüzelésen belül is többféle megoldást választhat. Kinek ajánlott faaprítékot használni?

Aki spórol, miért költ hatezer forintot egy dubaji csokira?

2024. december 11. 13:10

Egyszerűen emelni az árakat, de semmi újat nem kínálni kockázatos stratégia, amely jogosan büntetendő a vásárlók részéről.

A napraforgóolaj letaszította az olívaolajat a trónról a spanyol konyhákban

2024. október 4. 12:10

A spanyolok 107 millió liter olívaolajat vásároltak 2024 első felében, szemben a 179 millió liter napraforgóolajjal.

Hiánycikk lesz az olivaolaj?

2019. március 30. 04:37

Várhatóan olívaolajat kell importálnia Olaszországnak az idén, mivel a tavalyi évben olyan borzasztó volt az olívatermés, amilyet 25 éve nem láttak. Szintén visszaesett a termelés Portugáliában és Görögországban, így könnyen olívaolajhiány lehet Európában.

A mohó kereskedők tönkretették a spanyol olívaolaj-piacot?

2024. augusztus 28. 15:10

A termelők a kereskedőket vádolják a visszaeséssel, állításaik szerint a legnagyobb láncok 59 százalékot tettek rá a beszerzési árra.

44 százalékkal zuhant az olívaolaj ára Olaszországban

2020. szeptember 28. 06:17

A vendéglátóipari kereslet csökkenése nyomán bekövetkezett veszteségeket legalább részben csillapította a nagy- és kiskereskedelmi láncok, illetve a külföldi kereslet növekedése.