Életmód
Életmód

Gyógynövénytörténetek: a százszorszép

Gyógynövénytörténetek: a százszorszép

Agrofórum Online

A szerény százszorszépnek ritkán szentelünk figyelmet, noha a tavasztól őszig terjedő időszakban szépséges virágai tömegesen díszítik a gyepünket, az út menti területeket és a végtelen mezőket.

Az oly gyakran haszontalan „gyomnövényként” említett százszorszép azonban „rivaldafényt” érdemel, mivel ez a növény bizony csodálatos gyógyerővel bír. Az első és a második világháború idején például sebgyógyulást elősegítő gyógynövényként szolgált. Úgy tartották, ezt a virágot egyenesen Isten szórta a Földre, hogy vigaszt nyújtson azoknak a szülőknek, akiknek a fiai elestek a fronton.

A százszorszép angol neve annyit tesz, mint „a nappal szeme”, ami arra utal, hogy a növény virágai alkonyatkor becsukódnak. Egyéb magyar elnevezései a bojtocska, csibevirág, péra, murvairózsa, sztokrásza, tavaszhozófű. Latin neve Bellis perennis.

Gonosz szellemek ellen is bevetették

A százszorszéphez meglehetősen sok babona fűződik. Az egyik jól ismert babona a szerelemjóslás, amelynek során a virág fehér szirmait egyesével letépkedve „jósolják meg” a lányok maguknak, hogy a kiszemelt fiú szereti-e vagy nem szereti őket. Az utolsó szirom adja meg a feltett kérdésre a választ, aztán csak ki kell várni, vajon bebizonyosodik-e jóslat…
A másik közkedvelt tradíció a százszorszépből készített koszorúk viselése, ami azonban a régmúltban nem valamiféle divathóbort volt (ami manapság jól mutat az instán), hanem egy olyan mágikus védelmező szimbólum, amely megvédte az embereket a gonosztól. Olykor házak ajtajára is felakasztották, hogy az ártó szellemek ne férkőzhessenek a ház népéhez, különösen a kisdedekhez.

A virágok kivonata bizonyítottan gyógyhatású, a sebgyógyulást segíti
A virágok kivonata bizonyítottan gyógyhatású, a sebgyógyulást segíti

Gyógyerővel bírt, ezért nagyra becsülték

A százszorszép gyógyászati célú felhasználása leggyakrabban abban merült ki, hogy a kiszárított virágfejeket olajba áztatták, majd a keverékből kenőcsöket készítettek külső használatra – főként sebgyógyításra, zúzódásokra, duzzanatokra, csípésekre, fizikai sérülésekre. Vízben áztatva a virág gyógyerejét borogatásként használták (például köszvényes fájdalmakra), tea formájában pedig ízületi fájdalmat és lázat csillapítottak vele.

Egy napjainkban végzett kutatás szerint a szárított százszorszép virágainak porított és n-butanolban kivont virágai felgyorsították a sebgyógyulást és csökkentették a hegesedést a bőr felszínén lévő sebeken, tehát nemcsak misztikus, de tudományos bizonyíték is van arra, hogy valóban hasznos ez a szépséges kis virág.

Forrás: https://herbsociety.org.uk/2021/02/20/herb-histories-daisies-the-days-eye-in-love-and-war/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért egészséges vadhúst fogyasztani?

2024. május 26. 12:10

Rengeteg pozitívuma van a vadhús fogyasztásának, mégis sokan ódzkodnak tőle. Ismerjük meg jobban, aztán tegyünk vele egy próbát!

Miért igyunk uborkás vizet?

2024. május 26. 10:10

Kevesen tudják, de az uborkás víz napi szintű fogyasztása számtalan okból kifejezetten egészséges. Ismerjük meg ezeket!

Veszélyesebb a toklász, mint gondolná

2024. május 25. 14:10

Rengeteg kutyát kímélhetünk meg a toklász okozta szenvedéstől, gazdáikat pedig az állatorvosi költségektől, ha időben eltávolítjuk az egérárpát.

Hogyan űzzük el a vakondot a kertünkből?

2024. május 25. 08:10

Mit tehetünk a szépen gondozott pázsitban fel-feltörő földtúrások ellen?

6 gyógynövény a megfázás és az influenza ellen

2024. január 9. 13:40

Bár azt állítani, hogy a megfázás és az influenza 100%-ban kezelhető gyógynövényekkel, nyilvánvalóan felelőtlenség lenne, ugyanakkor akadnak olyan növények, melyek hasznunkra lehetnek a kellemetlen tünetek enyhítésében.

Amit a kakukkfűről tudni érdemes

2022. május 24. 08:36

A kakukkfűnek rengeteg izgalmas fajtája létezik már, hála a nemesítők szorgos munkájának.

Ehető már a tyúkhúr?

2021. február 10. 13:26

Találhatók-e már ehető gyomnövények a szabadban, melyek azok? Korai salátaként szeretném felhasználni.

Az üldözött aranyvesszőfű, ami gyógynövény is lehetne

2023. április 30. 08:37

Egyszerű gyom vagy gyógynövény is lehetne? Nézzük, hogy mit érdemes tudni a Solidago-fajokról?