Az élelmiszerboltok polcain egyre-másra tűnnek a fémdobozos pici „gyömbér-shot”-ok. A vásárlók zöme gyanakodva nézi, mások kíváncsian olvasgatják, mi ez, a bevállalósabbak pedig (akik próbálták már), rámarkolnak és hármasával viszik el az apró italokat. De mi is ez a gyömbér-shot?
A „gyömbér-shot” egy gyömbérből, citromléből és más egészséges alapanyagokból (néha kurkumából és mézből) készült ital rövid, koncentrált adagját jelenti. Nem alkoholos ital, viszont nagyon csípős, így gyerekeknek nem ajánlott adni.
Aki nincs hozzászokva, először csak kis kortyokban kóstolja meg, mert a gyömbér rettenetesen meg tudja égetni a torkot. Ha azonban már tudjuk, milyen, és el tudjuk viselni ezt az égető érzést, szép fokozatosan hozzászoktathatjuk magunkat.
Hogy mire jó ez a gyömbér-shot? Nos, ez egy egészség-bomba. Nem véletlen, hogy az elnevezésében a shot szó lövést jelent eredendően. Vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag, így napi egy gyömbér-shot elfogyasztása hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez és az általános egészség fenntartásához – sőt, a gyömbér-rajongók szerint ahhoz is, hogy influenzás időszakban elkerüljük a vírusfertőzést (ha pedig már benne vagyunk, elősegítsük a gyógyulást).
A gyömbér-shot nem olcsó, pláne, ha a téli időszakban napi szinten akarjuk fogyasztani, ó pláne, ha az egész család rákap – mert valójában a csípős íze ellenére nagyon finom! Éppen ezért célszerű nagyobb mennyiségben házilag is elkészíteni, és pici üvegekbe palackozva a hűtőben tárolni.
A recept pofonegyszerű, de fontos, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk és ügyeljünk a mennyiségekre, különben a gyömbér miatt könnyűszerrel ihatatlan italokat készíthetünk.
A TikTok telis-tele van gyömbér-shotos receptekkel, íme az egyik legnépszerűbb:
A videó készítője azt állítja, ennek köszönhetően 35 éve nem volt beteg, tökéletes a látása, éles az elméje és remek a vérnyomása.
Gyömbér-shot
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű gyömbér (kb. 5 cm hosszú), meghámozva és apróra vágva vagy reszelve
- 1 citrom leve
- 1 narancs leve
- 1 teáskanál méz
- 1 púpos teáskanál kurkuma
- 200 ml víz
Elkészítés:
- A gyömbért (egy kb. 5-7 cm-es darabot) megpucoljuk, felkockázzuk, beletesszük egy turmixgépbe.
- 1 narancsot kifacsarunk, a levét (leszűrve, magmentesen) szintén a turmixgépbe tesszük.
- 1 citromot kifacsarunk, annak is a levét (leszűrve, magmentesen) a turmixgépbe tesszük.
- Hozzáadunk 1 tk kurkumát és 200 ml vizet.
- Leturmixoljuk a levet, majd leszűrjük és üvegekbe töltjük. Reggelente, éhgyomorra 15-20 ml elfogyasztását javasolják, üres gyomorra.
Érdemes kipróbálni és megtanulni, milyen más, finom verziókban lehet elkészíteni.