13℃ 6℃
március 11. Szilárd, Tímea, Konstantin
Életmód, gasztronómia

Ha így folytatjuk, kihalhatnak a halak

Agrofórum Online

Azok a vándorló halfajok, amelyek életciklusuk egészét vagy egy részét édesvízben töltik, az egész világon erősen veszélyeztetettek, és az állományuk már 1970 óta katasztrofális mértékben csökken. Erről készült tanulmány a vándorló halfajok világnapjára (április 21.).

A Living Planet adatbázisból származó, 284 őshonos vándorló édesvízi halfaj 1864 populációjára vonatkozó adatok alapján globálisan 81%-kal csökkent az index. A legtöbb faj (65%) populációi csökkentek, míg 31%-uké nőtt, a fajok többségénél pedig vagy nagyon pozitív, vagy nagyon negatív tendencia volt megfigyelhető.

Európában 75%-os a csökkenés

Az átlagos csökkenés Európában (–75%), valamint Latin-Amerikában és a Karib-térségben (–91%) volt jelentősebb, Észak-Amerikában (–34%) és Ázsia-Óceániában (-28%) pedig kisebb mértékű.

A tanulmányhoz megfigyelt fajok százalékos aránya Európa és Észak-Amerika mérsékelt égövi régióiban volt a legmagasabb, valamint Latin-Amerikában és a Karib-térségben (30 és 45% között). Ázsia és Óceánia, valamint különösen Afrika esetében, ahol nem lehetett megbízható tendenciát megállapítani, az adatok igen hiányosak voltak. Azok a populációk, melyekről tudták, hogy helyileg veszélyeztetettek, átlagosan 96%-os csökkenést mutatnak, míg amelyek populációszinten nem veszélyeztetettek, inkább növekedtek.

Bizonyítottan érdemes foglalkozni a helyzettel

A vándorló halakat fenyegető veszélyek mintegy felét az élőhelyek pusztulása, megváltoztatása és elvesztése jelentette, míg a túlhalászás az ismert veszélyek alig egyharmadát tette ki. Azok a populációk, melyek megóvásával valamilyen módon foglalkoztak, kisebb mértékben csökkentek, mint amelyekkel nem.

A legtöbb erre irányuló tevékenység a halgazdálkodáshoz kapcsolódott (42% – ez magában foglalta a halászati korlátozásokat, a telepítést, a járulékos fogások csökkentését, a kiegészítő etetést és a halászatot tiltó zónákat), és leggyakrabban Észak-Amerikában és Európában említették. Az élőhely-gazdálkodás a nyilvántartott tevékenységeknek csak 9%-át tette ki, annak ellenére, hogy az élőhelyekkel kapcsolatos, a populációkat fenyegető veszélyek az adatsorban kiemelkedő szerepet játszanak.

A megfigyelt növekedés okai többnyire ismeretlenek voltak, vagy nem adtak rájuk magyarázatot, különösen a trópusi régiókban. Bár mind a fajválasztás módszere, mind a rendelkezésre álló adatok mennyisége javult a legutóbbi jelentés óta, még mindig vannak hiányosságok, és több kvantitatív adatra és elemzésre van szükség ahhoz, hogy részletesebb képet kapjunk a fajokról, a populációk változásáról, valamint a különböző tényezők kölcsönhatásáról és a változások mozgatórugóiról.

Mit lehet tenni a pozitív változásért?

  • A populációváltozást még szorosabban nyomon kell követni hosszú távú, standardizált vizsgálatokkal
  • A folyóvizek védelme, a vándorló halak számára fontos útvonalak fenntartása, kiépítése
  • Intézkedések bevezetése, nemzetközi irányelvek kidolgozása, nemzetközi együttműködések szervezése
  • A halakat fenyegető veszélyek felismerése (vízszennyezés), a szaporodásukat, mozgásukat gátló tényezők felszámolása (például gátak), a vándorló halakat segítő halgazdálkodási intézkedések bevezetése, a klímaváltozás hatásainak mérséklése
  • Nemzetközi természetvédelmi kötelezettségvállalások végrehajtása, környezetvédelmi együttműködések
  • A közvélemény és a politika figyelmét ráirányítani a problémára (tudatosítani az emberekben a folyókban található természeti csodákat, felhívni a figyelmet a biodiverzitás jelentőségére, valamint a halak számának csökkenésére, valamint rávenni a politikusokat, hogy foglalkozzanak a veszélyekkel, és áldozzanak azok elhárítására)

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Hiába az áfacsökkentés: nem olcsóbb a hal

2018. szeptember 3. 10:54

A csapadékos időjárás és a forint gyengülése is hozzájárult ahhoz, hogy az üzletláncok számára fenntarthatatlan­ná vált az étkezési halak áfacsökkentése után ígért 17-22 százalékos árleszállítás.

Klasszikus rántott ponty

2018. december 20. 03:48

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.

Be kell jelenteni a harminc hektár alatti halastavakat is!

2019. június 12. 14:03

Minden halastóval rendelkező állattartónak be kell jelentenie tenyészetét, illetve haltartását a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR).

Drágább lesz a hal az áfacsökkentés után?

2018. február 20. 15:05

Alig több mint öt százalékkal csökkent a hal ára idén, pedig a januártól érvényes áfacsökkentés miatt 17 százalékkal kisebb rajta az adó – számolt be az RTL Klub híradója a KSH adatai alapján.