Életmód

Leleplezzük Erős Pista történetét

Agrofórum Online

Az Erős Pistás szaloncukor mára az Univer igen kedvelt termékévé vált. De honnan ered a márka?

Ahhoz, hogy Erős Pista, Édes Anna és Dühös Pista megszülethessenek, szükség volt a Piros Aranyra is, de mindenekelőtt a kecskeméti székhelyű, mai is 100%-ban magyar tulajdonban lévő Univer Product Zrt.-re.

A gyökerek 1948-ig nyúlnak vissza, amikor is megalakult a Kecskeméti Földműves Szövetkezet, az Univer elődje. Hetényegyházán 1965-ben nyílt meg az konzervüzem, mely a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó Piros Arany, Erős Pista és más magyaros ételízesítők gyártásának otthona.

Mint arra utaltam már, Erős Pista, Édes Anna, Haragos Pista sikeréhez nélkülözhetetlen volt a Piros Arany, amelynek receptjét a hetényegyházi konzervüzemben dolgozták ki a hatvanas évek végén. A Piros Arany kezdetben ötféle paprikából állt, és egyéleképpen, tubusos kiszerelésben árulták.

Kevés olyan hidegtál, szendvics készült akkoriban az országban, amelyen legalább díszítő elemént ne szerepelt volna pár csepp Piros Arany. Mindezt a rendelkezésre álló adatok is megerősítik, 1973-ban 6 millió tubus került (és valószínű fogyott is el) a magyarországi boltokba és vendéglátóhelyekre. 

Napjaink Piros Aranya

Napjainkban, bár számos más ételízesítő is jelen van a piacon, továbbra is töretlen az Aranyak népszerűsége, amelyeket csemege és csípős változatban, több fajta kiszerelésben forgalmaz az Univer.

Receptjét szigorú titok őrzi, de az biztos, hogy az íz kialakításában fontos tényező a fűszerpaprikák és a pritaminpaprika meghatározott aránya.

A csemege változat esetében csak édes, csípősnél pedig erős és édes fajtát hasznának fel az előállítás során. A feldolgozott fűszerpaprika alapanyaga 100%-ban hazai termesztésű, a kalocsai és szegedi tájkörzetekből származó,kizárólag hazai nemesítésű fajtákra épül.

A magas minőséget garantálja, hogy a megfelelő alapanyag hosszú távú biztosítása érdekében az Univer 2010-ben saját fűszerpaprika fajtanemesítési programot indított el.

Erős Pista és csapata

Az Univer a 80-as és 90-es években számos új fejlesztéssel jelentkezett a piacon. Főhősünk, Erős Pista mellett ekkor született meg a flakonos Univer Mustár és Ketchup is. A rajongók szerint a Piros Arany és az Erős Pista ételízesítőket az egyedi színük és ízük különbözteti meg egyéb paprikatermelő országok termékeitől. Ízűk gazdagabb, mint akár a mexikói, akár a távol-keleti paprikakrémeké, ezentúl nem dominál, mint azokban az ecet. 

A haragos

A Haragos Pista egyértelműen Erős Pista hagyományaira épít. Ahogy a gyártó megfogalmazza: Haragos Pistával lehetővé válik, hogy a klasszikus Erős Pista termék napérlelte magyar paprikán alapuló ízkarakterét a fogyasztók egy négyszer erősebb termékben élvezhessék.

Azokra is gondolt a cég, akik a szelídebb élményre vágynak, számukra állították össze az Édes Annát, amely  87%-ban nyers pritamin- és fűszerpaprika darálmányból áll. 

És berobbant az édességpiacra is

2019 novemberében, karácsonyi újdonságként, limitált kiadásként jelentette meg az Univer az Erős Pistás szaloncukrot. A cég elsősorban az üzleti partnereit kívánta megajándékozni, de korlátozott mennyiségben és csak a kijelölt boltokban elérhető volt a vásárlók számára is.

A szaloncukor, akárcsak egykor Piros Arany őse, jött és pillanatok alatt megnyerte a magyar fogyasztók szívét. A fogadtatás után feltételezhetjük, hogy amint egykor szendvics, ezentúl karácsony nem lesz e nélkül  a hungarikum nélkül.

Amikor az amerikai álom és a magyar erő találkozik:

Sült tarja Erős Pistás-kólás pácban, gyömbéres-szezámos uborkasalátával

Hozzávalók 4 fő részére: 

  • 4 nagy szelet csontos sertéstarja
  • 60 g Univer Erős Pista
  • 300 ml kóla
  • 600 g kígyóuborka
  • 40 ml szezámolaj
  • 20 ml rizsecet
  • 20 ml világos szójaszósz
  • 25 g friss gyömbér 
  • 25 g szezámmag

Elkészítés: 

A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A tarja szeleteket kenjük meg minden oldalán Univer Erős Pistával, majd helyezzük egy mélyebb hőálló tálba őket úgy, hogy ne legyenek fedésben. Öntsük le őket kólával, majd alufóliával fedjük le, és így toljuk a sütőbe. 20-25 percig hagyjuk lefedve párolódni, utána távolítsuk el az alufóliát – és így süssük készre további kb. 15-20 perc alatt. 

Amíg a tarja sül, készítsük el a salátát. Ehhez a kígyóuborkát egy zöldséghámozóval hosszanti irányban szeleteljünk fel, mintha szalagokat vágnánk belőle. A gyömbért hámozzuk meg és vágjuk gyufaszál vastagságúra. A szezámmagot száraz serpenyőben pár perc alatt pirítsuk illatosra.

A szezámolaj, rizsecet, szójaszósz keverékéből készítsünk öntetet, majd ezzel keverjük össze az uborkát, gyömbért, végül közvetlen fogyasztás előtt forgassuk bele a pirított szezámmagot. 

(Vezérkép: Zozz_/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segít-e a méz az érelmeszesedés megelőzésében?

2024. november 14. 13:10

A méz több mint 180 különböző vegyületet tartalmaz, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes eredetű anyagokat.

Hallott már a 2 másodperces követési távolságról?

2024. november 13. 13:10

Ha még nem hallott, most bemutatjuk, további közlekedésszabályozási javaslatokkal együtt, amelyek az új KRESZ-be kerülhetnek.

Ezek a legjobb fafajok, ha kályhával (is) fűtünk

2024. november 12. 11:10

Melyik tűzifának van a legjobb fűtőértéke és adja a legtöbb hőt? Érdemes-e fenyőfával fűteni? Segítünk eligazodni a fafűtés alapkérdéseiben.

Mi okozhat allergiát télen?

2024. november 11. 16:10

A téli hónapokban más okoz orrdugulást és orrfolyást az embereknél, amit a fűtési szezon száraz, meleg levegője csak még jobban felerősít.

Exportértékesítéshez kapott támogatást az Univer Product

2020. október 27. 12:35

A kecskeméti társaság ételízesítőit, sűrített paradicsomát és bébiételeit több mint 15 országba exportálja. Legnagyobb mennyiségben, az idei tervek szerint 3,2 milliárd forint értékben a romániai piacra.